Μονή Λαζαριστών


Η Καθολική Μονή του Αγίου Παύλου στην Καβάλα ή η Μονή Λαζαριστών του Αγίου Βικεντίου του Παύλου της Καθολικής Εκκλησίας Καβάλας (οδός Κύπρου 6), χτίστηκε μεταξύ του 1888 – 1892, για να εξυπηρετήσει τις ποιμαντικές ανάγκες των τότε καθολικών που ζούσαν ανάμεσα στους ορθοδόξους χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Μονή ήταν οικόπεδο του βαρόνου Φρειδερίκου Charnaud, ο  οποίος το χάρισε στη Μονή. Στις 13 Οκτωβρίου 1899 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση της Μονής που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου 1900. Στις 3 Φεβρουαρίου 1902 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του σχολείου πίσω ακριβώς από την Μονή που και αυτό ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου 1902. Το σχολείο αυτό δεν λειτούργησε μόνο ως φροντιστήριο αλλά και ως κανονικό σχολείο για τη φοίτηση των παιδιών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οικογένειες των οποίων βρέθηκαν στην Καβάλα εξαιτίας του εμπορίου που επικεντρώνονταν κατά κύριο λόγο στον καπνό. Ιδρυτής του τάγματος των Λαζαριστών ήταν ο άγιος Βικέντιος, το άγαλμα  του οποίου βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου. Ταυτόχρονα οι Λαζαριστές με τις θρησκευτικές τους υπηρεσίες δίδασκαν και γαλλικά στους Καβαλιώτες. Το 1916 χρησιμοποιήθηκε ως Γαλλικό Προξενείο. Ο πρώτος ιερωμένος πρόξενος της Γαλλίας υπήρξε ο Ετιέν Jouglax και ο τελευταίος ο Εδμόνδος Βουτσίνος που κατάγονταν από τη Σύρο. Παρέμεινε στην Καβάλα ως εφημέριος μέχρι το θάνατό του. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές ως Γαλλικού Προξενείου στην Καβάλα ήταν η Εθνική Γιορτή της Γαλλίας με την πτώση της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου, κατά την οποία ο  ιερέας Βουτσίνος με την ιδιότητα του υποπρόξενου της χώρας παρέθεσε δεξίωση προς τιμή των αρχών της πόλης. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Λαζαριστές παρέμειναν στην Καβάλα και πρόσφεραν κάθε δυνατή βοήθεια στους κατοίκους της πόλης και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με τον τρόπο τους συνέδραμαν στον απελευθερωτικό αγώνα.

Το κτίσμα της Μονής παρουσιάζει μεικτά αρχιτεκτονικά στοιχεία με οθωμανική νεοκλασική επίδραση. Στον εξωτερικό χώρο της Μονής υπάρχει ένας όμορφος κήπος στον οποίο δεσπόζει το άγαλμα της Παναγίας του Ροδαρίου μέσα σε πέτρινη κόγχη. Στην κεντρική είσοδο που οδηγεί στον περίβολο της Μονής υψώνεται το άγαλμα του ιδρυτή του Μοναχικού Τάγματος του Αγ. Βικέντιου του Παύλου. Ο διάδρομος του δεύτερου ορόφου της Μονής που οδηγεί στους κοιτώνες των μοναχών και στη βιβλιοθήκη. Εντυπωσιακή είναι η θέα της Καβάλας από τη σοφίτα του κτιρίου που έχει μετατραπεί σε σαλόνι για τη φιλοξενία επισκεπτών. Το Άγιο Βήμα στα αριστερά του κυρίως Ναού όπου υπάρχει η εικόνα της Αγ. Λυδίας ενώ μπροστά από αυτή βρίσκεται η μαρμάρινη κολυμπήθρα για το μυστήριο της Βάπτισης. Στα δεξιά του κυρίως Ναού βρίσκεται ένα ακόμα Άγιο Βήμα στην Αγία Τράπεζα του οποίου φυλάσσεται το αρτοφόριο ενώ υπάρχει και το άγαλμα του Αγ. Ιωσήφ με το μικρό Ιησού στην αγκαλιά. Εντυπωσιακά όμως είναι και τα δυο άλλα αγάλματα που βρίσκονται εντός του Ναού αυτό της Αγ. Θηρεσίας (Τερέζα) και του Αρχ. Γαβριήλ. Σήμερα ανήκει στο Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης του οποίου επίσκοπος είναι ο καθολικός επίσκοπος Κερκύρας κ. Ιωάννης Σπιτέρης. Εξυπηρετεί ως Ναός τους καθολικούς της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης και τελείται Θεία Λειτουργία δυο Κυριακές το μήνα στις 10:00.


Πηγή:  Περιοδικό “Service” Μέρες ραδιοφώνου στην Καβάλα – Οκτώβριος 2003 | www.healthyliving.gr 


Περισσότερες πληροφορίες: «Οι Πατέρες Λαζαριστές στην Ελλάδα, Κωνσταντινούπολη & Σμύρνη (1783-2004», Δρ Μάρκος Ν. Ρούσσος – Μηλιδώνης, ιστορικός – φιλόλογος, Θεσσαλονίκη 2004

eXTReMe Tracker