Ποταμός Νέστος


Ο ποταμός Νέστος είναι από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ελλάδος. Πηγάζει από το Όρος Ρίλα στη Βουλγαρία και εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος. Βρίσκεται περίπου 28χλμ. ανατολικά από την Καβάλα και αποτελεί το φυσικό όριο Μακεδονίας και Θράκης.

Χλωρίδα και Πανίδα

Η περιοχή γύρω από τον ποταμό διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο και μπορεί κανείς να συναντήσει ποικίλα πλέγματα βιοτόπων στα οποία φιλοξενούνται εξαιρετικά είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως πλάτανοι, σκλήθρα, ιτιές, βελανιδιές, αγριοπασχαλιές, ορχιδέες, βιολέτες και πολλά άλλα.

Στην πανίδα της περιοχής αξίζει να αναφέρουμε κάποια από τα σπανιότερα θηλαστικά της Ελλάδας όπως η αρκούδα, ο λύκος, το ζαρκάδι και η βίδρα. Περιλαμβάνονται επίσης και 250 είδη πουλιών τα περισσότερα από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση.

Το Δέλτα του Νέστου

Το Δέλτα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροτόπους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Εκτείνεται μεταξύ της Νέας Καρβάλης και των Αβδήρων. Τμήμα του προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar και το Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Το περιβάλλον του δημιουργεί ιδανικό καταφύγιο για άγρια ζώα και πτηνά και αποτελεί παγκόσμιο σταθμό αποδημητικών. Η δημιουργία λιμνοθαλασσών στην περιοχή ευνοεί τις ιχθυοκαλλιέργειες οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τους κατοίκους της περιοχής.

Στην περιοχή του Δέλτα λειτουργούν δύο Κέντρα Υποδοχής και Πληροφόρησης Επισκεπτών, που ως κύριο μέλημά τους έχουν τη σωστή διαχείριση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Διευκολύνουν την πρόσβαση, την περιήγηση και τη γνωριμία των τελευταίων με τον ποταμό ώστε να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε βάθος την μοναδική φυσική ομορφιά που η φύση χάρισε απλόχερα σε αυτόν τον τόπο. Σκοπός των Κέντρων είναι να φεύγουν οι επισκέπτες πλήρεις εικόνων και εμπειριών με την ταυτόχρονη διασφάλιση της καλής κατάστασης του παραποτάμιου δάσους.

Για να δείτε το έντυπο για το Παραποτάμιο Δάσος επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.ekby.gr/

Τα Στενά του Νέστου

Στα ορεινά όρια του Νομού Καβάλας με τον Νομό Ξάνθης, βρίσκονται τα στενά του Νέστου. Η περιοχή περιλαμβάνεται στις «περιοχές ειδικής προστασίας». Πυκνά δέντρα, σπηλιές στα βράχια, παραλίες με άμμο και άγρια ζώα αποτελούν ψηφίδες του μοναδικού αυτού φυσικού «μωσαϊκού». Η μοναδική αυτή διαδρομή καλύπτει 22χλμ. και προσφέρεται για περίπατο, πεζοπορία και extreme sports .


Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών του Παραποτάμιου Δάσους του Νέστου

Το μέρος είναι επισκέψιμο μόνο κατόπιν συνεννόησης.
Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση: Νέα Καρυά Καβάλας
Τηλέφωνο: 2510 461807 (Δασαρχείο Καβάλας)

Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 – 15:00
(Τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης)

Για περισσότερες  πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.fd-nestosvistonis.gr/fd/


Πηγή: www.ekby.gr

eXTReMe Tracker