Επιμορφωτικά Ταξίδια


Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι

Η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι ιδρύθηκε το 1773 και είναι από τις μακροβιότερες σχολές χορού στον κόσμο. Η Μεγάλη Αικατερίνη έδωσε την έγκρισή της να διδάσκονται μαθήματα χορού σε παιδιά φτωχών οικογενειών που μεγάλωσαν σε ειδικό ίδρυμα. Από το 1784 ανήκει στο Θέατρο Μπολσόι και τότε ξεκινά η πρώτη επαγγελματική σχολή χορευτών – η πρώτη τάξη μαθητών θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεσος πρόγονος των Μπολσόι. Το 1960 η Σοφία Γκολόβκινα ηγήθηκε της Σχολής αυτής για περισσότερο από 30 χρόνια και την καθιέρωσε ως Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας. Η ιστορία της Μεγάλης αυτής σχολής είναι γεμάτη από ονόματα θρύλους τόσο στον τομέα των δασκάλων – παιδαγωγών όσο και χορευτών, αφού περιλαμβάνει ονόματα όπως Ιγκόρ Μοϊσέγεφ, Μάγια Πλιτσέτσκαγια, Εκατερίνα Μαξίμοβα, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, Βλαντιμίρ Μάλαχοφ, Αντρέι Ουβάροφ, Ναντέζντα Γκράτσεβα, Γενάντι Γιάνιν, Νατάλια Οσίποβα κ.α.

Πρόεδρος της Ακαδημίας από το 2002 είναι η Μαρίνα Λεόνοβα, πρίμα μπαλαρίνα των μπολσόι και μαθήτρια της Σοφίας Γκολόβκινα. Η Μαρίνα Λεόνοβα υπήρξε επίσης παιδαγωγός της Ακαδημίας δημιουργώντας νέες τάσεις στη χορογραφική εκπαίδευση. Φέτος η Ακαδημία γιορτάζει τα 237 χρόνια από την  ίδρυσή της και συγκαταλέγεται στις καλύτερες σχολές μπαλέτου του κόσμου.

Σε όλο τον κόσμο το κοινό σπεύδει να θαυμάσει τα νεαρά αυτά αστέρια, που τιμούν την τέχνη του χορού με την αψεγάδιαστη τεχνική και το λυρισμό που διαθέτουν, και τα εισιτήρια για τις παραστάσεις τους εξαντλούνται αμέσως μόλις κυκλοφορήσουν.


Καρυοθραύστης

O Καρυοθραύστης αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι. Στο παραμύθι αυτό, του Γερμανού ρομαντικού συγγραφέα E.Τ.Α. Χόφµαν (1814), τα Χριστούγεννα  προσφέρουν το κατάλληλο σκηνικό.

Ο µάγος Ντροσσελµέγερ διηγείται μια ιστορία για έναν πανέμορφο πρίγκιπα, έναν καρυοθραύστη και έναν μοχθηρό ποντικοβασιλιά. Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Ο δικαστής Στάλµπαουµ έχει οργανώσει µια μεγάλη γιορτή στο σπίτι του και τα δύο μικρά παιδιά του, η Κλάρα και ο Φριτς, ανυπομονούν να σβήσουν τα φώτα και να ανοίξουν τα δώρα τους. Ο µάγος για να τα γοητεύσει επιστρατεύει όλη την τέχνη του γεμίζοντας µε χρώματα, μουσική, αρλεκίνους και ποντικάκια όλο το δωμάτιο.

Την καρδιά της Κλάρας κερδίζει ένας μικρός καρυοθραύστης, µια κούκλα-παιχνίδι, τον οποίο όμως κανείς δε θέλει, γιατί είναι άσχημος. Η Κλάρα τον παίρνει αγκαλιά και κοιμάται μαζί του. Ξαφνικά, ως εκ θαύματος, ο ασχημούλης καρυοθραύστης μεταμορφώνεται σ’ έναν γοητευτικό πρίγκιπα και η μικρή Κλάρα σε µια πανέμορφη πριγκίπισσα που μετά από ένα ταξίδι καταλήγουν στη Χώρα των Ζαχαρωτών. Εκεί, ο µάγος τούς υποδέχεται µε δώρα κι εκπλήξεις! Δίνει στην Κλάρα ένα µαγικό ραβδί για να κηρύξει την έναρξη της µεγάλης γιορτής που όλοι περιµένουν.

Μέσα σε µια πανδαισία χρωµάτων, µουσικής και χορών η γιορτή τελειώνει, η παραμυθένια Χώρα εξαφανίζεται και η µικρή µας Κλάρα ξυπνά έχοντας στην αγκαλιά της τον αγαπημένο της Καρυοθραύστη.

eXTReMe Tracker