Δημοτικό Μουσείο Καβάλας


Το Δημοτικό Μουσείο Καβάλας συστάθηκε το 1969 ως Ν.Π.Δ.Δ. και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1988. Τον Μάρτιο του 2011 καταργήθηκε και οι αρμοδιότητες του πλέον θα ασκούνται από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση “Δημωφέλεια” (ΦΕΚ 495 Β’, 31.3.2011).  Από το 1988 μέχρι πριν λίγο καιρό στεγαζόταν  σε νεοκλασικό κτίριο, επί της οδού Φιλίππου 4, που χρονολογείται στην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Λόγω εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου αυτού δεν λειτουργεί προσωρινά ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου ενώ οι διοικητικές του υπηρεσίες έχουν μεταστεγαστεί στη Δημοτική Καπναποθήκη.

Το Δημοτικό Μουσείο Καβάλας σήμερα απαρτίζεται από τα παρακάτω τμήματα όπου είναι ενταγμένα σχετικά εκθέματα:

  • Τμήμα Ιστορικού Αρχείου, που περιλαμβάνει: σειρές εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών, του Foreign Office – Αγγλικού Υποπροξενείου Καβάλας, του Γαλλικού και του Αυστριακού Υποπροξενείου, ιδιωτικές συλλογές, συλλογή εγγράφων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, κινηματογραφική και θεατρική συλλογή, συλλογή Εγγράφων της Ισραηλιτικής Κοινότητας, φωτογραφική συλλογή, αρχείο αντικειμένων και οπτικοακουστικού υλικού.
  • Τμήμα Εθνογραφικής Συλλογής, που περιλαμβάνει παραδοσιακές ενδυμασίες, εργόχειρα, υφαντά, κοσμήματα, εργαλεία, χρηστικά αντικείμενα και πολλά άλλα προϊόντα του νεοελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού, που συνθέτουν την αστική και αγροτική ζωή της Καβάλας και της περιοχής της, από το B΄ μισό του 18ου αιώνα ως και τον 20ο.
  • Τμήμα Εικαστικής Συλλογής, που περιλαμβάνει την πινακοθήκη και γλυπτοθήκη ελλήνων καλλιτεχνών / ντόπιων και μη, καθώς και το Μουσείο Πολύγνωτου Βαγή με πίνακες, γλυπτά, εργαλεία, προσωπικά αντικείμενα και το προσωπικό αρχείο του διάσημου Θάσιου γλύπτη και ζωγράφου, Πολύγνωτου Βαγή.
  • Τμήμα Φυσικής Ιστορίας, που περιλαμβάνει μία πλούσια συλλογή πουλιών από τον υδροβιότοπο του Νέστου και του Στρυμόνα ποταμού.
  • Τμήμα Βιβλιοθήκης.
  • Τμήμα Μουσειακής Αγωγής.

(Το Δημοτικό Μουσείο καβάλας δεν είναι επισκέψιμο.)

Τηλέφωνο: 2510 620680, 2510 222706

eXTReMe Tracker