Μνημείο Αποστόλου Παύλου


Η υπέροχη σχέση του εθναπόστολου Παύλου με την Ευρώπη και τους λαούς της, ξεκινάει με το θεόπεμπτο όραμα “διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν” (Πρ. 16, 9). Καλείται στην Μακεδονία για να διδάξει  το λόγο του Χριστού στους Ευρωπαίους.

Τα πρώτα ευρωπαϊκά χώματα που πατάει ο Απόστολος Παύλος το 49 μ.Χ., είναι στην πόλη της αρχαίας Νεάπολης, όπως ήταν τότε γνωστή η Καβάλα, ήδη σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Μάλιστα στη συνέχεια, η Καβάλα καθόλου τυχαία, αποκαλείται για 600 χρόνια Χριστούπολις, πριν πάρει το σημερινό της όνομα.

Στο σημείο όπου αποβιβάστηκε, υπάρχει σήμερα ο ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στον περίβολο του οποίου οι σύγχρονοι κάτοικοι της Καβάλας έκτισαν λαμπρό μνημείο, έργο του ζωγράφου Βλασίου Τσοτσώνη και του ψηφιδογράφου Pino Pastorutti για να τιμήσουν το γεγονός.

Στη συνέχεια, ο Απόστολος περπάτησε πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό που διασώζεται μέχρι και σήμερα και διέσχισε τα 12 χιλιόμετρα μέχρι την πόλη των Φιλίππων, “ήτις εστίν πρώτης Μακεδονίας πόλις κολωνία” (Πρ. 16, 12), όπου ίδρυσε  την πρώτη Εκκλησία της Ευρώπης και βάφτισε την πρώτη ευρωπαία χριστιανή, την ευσεβή Λυδία. Τον συνόδευαν ο ευαγγελιστής Λουκάς, ο απόστολος Τιμόθεος και ο άγιος Σίλας, προς τιμή  του οποίου λειτουργεί σήμερα στην Καβάλα η ομώνυμη Ιερά Μονή.

eXTReMe Tracker