Αρχαιoλογικό Μουσείο Θάσου


Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου κτίστηκε το 1935 για να στεγάσει τα πολλά και σημαντικά ευρήματα που είχαν έλθει στο φως από τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι συνεχιζόμενες έρευνες δημιούργησαν την ανάγκη επέκτασης του Μουσείου. Για το λόγο αυτό, κατά τα έτη 1989 – 1999, κατασκευάστηκε νέα πτέρυγα, με κονδύλια προερχόμενα από εθνικούς πόρους, το ΤΑΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο της «Νέας μόνιμης έκθεσης και των υποδομών που τη στηρίζουν» πραγματοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την ΙΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας (2003 – 2009), με κονδύλια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενταγμένο στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το Μουσείο έχει σήμερα συνολικό εμβαδόν 2.376 τ.μ. Η νέα μόνιμη έκθεση καλύπτει 1400 τ.μ., ενώ στους υπόλοιπους χώρους έχουν διαμορφωθεί αίθουσες μελέτης και αποθήκευσης, εργαστήρια συντήρησης και γραφεία.

Συγκεκριμένα, λειτουργεί κανονικά το τμήμα της έκθεσης που αφορά στην περίοδο από την προϊστορία μέχρι τα τέλη της εποχής του Σιδήρου.

Η πρώτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στη Μαρίνα Σγουρού. Στην αίθουσα αυτή παρουσιάζεται με φωτογραφίες το ανασκαφικό έργο στη Θάσο (1911 – 1981), όταν Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την αρχαία πόλη και τις ανασκαφές διεξήγαγε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Στη συνέχεια γίνεται μια συνολική παρουσίαση της κατοίκησης της Θάσου από τα προιστορικά μέχρι τα πιο πρόσφατα χρόνια. Οι πρώτες εγκαταστάσεις χρονολογούνται στην εποχή του Χαλκού (3500 – 1500 π.Χ.) και συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή και τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην παρουσίαση της κεραμεικής της εποχής του σιδήρου (χειροποίητα αγγεία, με αυλακωτή, εγχάρακτη ή εμπίεστη διακόσμηση), των βραχογραφιών (γραπτές, χαρακτές ή ανάγλυφες απεικονίσεις σε τοιχώματα σπηλαίων ή βράχων), των ανθρωπόμορφων στηλών που αποτελούν μερικά από τα αρχαιότερα μνημειακά γλυπτά της προιστορικής Ευρώπης. Οι περισσότερες βρέθηκαν στη Σκάλα Σωτήρος και ίσως συμβόλιζαν θεότητες ή ήρωες. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι παραγωγικές δραστηριότητες των ανθρώπων της Θάσου στην ίδια περίοδο (αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία).

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην παρουσίαση των μεγάλων νεκροταφείων της ύστερης περιόδου του Χαλκού και της πρώιμης του Σιδήρου στην ευρύτερη περιοχή του Θεολόγου και στα ταφικά έθιμα.

Η έκθεση με τα δείγματα της αρχαικής, της κλασικής και της ελληνιστικής εποχής πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό σε σύντομο διάστημα. Το μόνο έκθεμα που παρουσιάζεται μέχρι τότε είναι ο εντυπωσιακός κούρος ύψους 3,50 μέτρων της αρχαικής εποχής, που παριστά νέο γυμνό άνδρα να κρατά ένα κριάρι (600 π.Χ.) και ο οποίος βρέθηκε στο Πύθιο.


Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Κυριακή: 08:00 – 15:00

Τιμή εισιτηρίου:

Γενική είσοδος: 2,00 €  |  Άνω των 65 ετών: 1,00 €
Φοιτητές και Μαθητές: Είσοδος ελεύθερη  |  ΑΜΕΑ & Συνοδοί: Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση: Λιμένας Θάσου, 64004
Τηλέφωνο: 25930 22180


Πηγές: ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μακεδονική Κληρονομιά: μια ηλεκτρονική επιθεώρηση των ζητημάτων, της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας, www.imma.edu.gr

 

eXTReMe Tracker