Η Πόλη Σήμερα


Πολλοί ιστορικοί, δημοσιογράφοι, αρχιτέκτονες και άλλοι ειδικοί, κατατάσσουν την Καβάλα στις ομορφότερες και γραφικότερες πόλεις του κόσμου, εξαιτίας της μοναδικής της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας. Μικρά και μεγάλα κτίρια, σκαρφαλώνουν στις πλαγιές του όρους Σύμβολο, συνθέτοντας μια ξεχωριστή εικόνα την οποία συναντά κανείς μόνο σε δύο μέρη στη γη. Δικαίως λοιπόν η Καβάλα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως άλλο Monte Carlo, αλλά και ως ιδανικό μέρος για διακοπές με τη θάλασσα και το βουνό σε πλήρη σύνθεση.

Η Καβάλα αποτελεί μια σύγχρονη και αυθεντική ελληνική/μεσογειακή/ ευρωπαϊκή πόλη που διαθέτει αρκετά αξιοθέατα και ενδιαφέροντα που την καθιστούν ιδανική πόλη για να χαλαρώσετε, να την εξερευνήσετε και να απολαύσετε το φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο που προσφέρει. Η κοσμοπολίτικη εικόνα της πόλης συντίθεται τόσο από τα στοιχεία που συνθέτουν το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον, όσο και από την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της και τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτήν.

Η Καβάλα ως εκ της γεωγραφικής της θέσεως, με το φυσικό της λιμάνι, μοναδικό από τη Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη, με τη δυναμική της ενδοχώρα και την πάντοτε δεσπόζουσα θέση στη Βαλκανική πραγματικότητα, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο όχι μόνο στα στενά όρια του γεωγραφικού της χώρου, αλλά και σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου και επιπλέον σε περιοχές άλλων γειτονικών – κυρίως της Βουλγαρίας – χωρών, που θέλουν να έχουν οικονομική δραστηριότητα και συνεργασία με την Καβάλα. Το χαρακτηριστικό αυτό καθιστά την Καβάλα κέντρο παροχής υπηρεσιών, με μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της να ασχολείται με τον τομέα αυτό της οικονομίας.

Λόγω της έντονης καπνεμπορικής δραστηριότητας το 19ο και στο α’ μισό του 20ου αιώνα, η πόλη της Καβάλας έγινε χρηματοοικονομικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή. Για τις μεγάλες τράπεζες είναι η έδρα των περιφερειακών υπηρεσιών τους, ενώ χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, μελετητικά γραφεία και επιχειρήσεις οικονομικών συμβούλων την χρησιμοποιούν ως πόλη – σταθμό για τις δραστηριότητές τους.

Η Καβάλα του σήμερα, διακρίνεται για το γραφικό ανάγλυφο τοπίο, τις γεύσεις και την αγορά της, την επιχειρηματικότητα, τις πρωτιές της στις διοργανώσεις, τον πολιτισμό που παράγει, τις δαντελωτές ακτές της και την ιστορία της που μένει ακόμα ζωντανή. Αποτελεί μεγάλο τουριστικό κέντρο και η περιοχή της έχει τουριστικά χαρακτηριστικά εφάμιλλα των ωραιότερων θερινών και χειμερινών προορισμών της Ελλάδας, αλλά και της Νότιας Ευρώπης, με τη Θάσο και την παραλιακή ζώνη του υπόλοιπου Νομού να χαρακτηρίζονται από την ποικιλία του τοπίου, τις καθαρές θάλασσες και τις αναγκαίες υποδομές.


Πηγή: «Νομός Καβάλας …μια γνωριμία!», Νομαρχία Καβάλας

eXTReMe Tracker