Ναυτικό Μουσείο
Η αρχαιότερη παραλιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας είναι η Καβάλα. Τα ίχνη της χάνονται στα βάθη της προϊστορίας καθώς οι επίσημες καταγραφές της αρχαίας Νεάπολης, φθάνουν στον 7ο αιώνα π.Χ. ενώ η σημερινή πόλη της Καβάλας, περιλαμβάνει στον ιστό της εκτός από την χερσόνησο της Νεάπολης και την αρχαία Θρακική Αντισάρα μια πόλη πολύ αρχαία, της οποίας η χρονολογία της ίδρυσής της δεν είναι καν γνωστή.
Η θάλασσα, ήταν πάντοτε το κυρίαρχο στοιχείο της πόλης στην διάρκεια όλων αυτών των 40 αιώνων της ύπαρξής της, η ζωή και ο τροφοδότης της οικονομίας της.
Πολύ σύντομα στην αρχαία Νεάπολη δημιουργήθηκαν οι πρώτες χερσαίες ναυπηγικές μονάδες στις βόρειες ακτές του Αιγαίου, με την περίφημη, ναυπηγική ξυλεία της Θάσου.Έκτοτε και μέχρι σήμερα, η ναυπηγική, αποτελεί μία σημαντική ναυτική απασχόληση των κατοίκων, μια σχολή τοπικών μαστόρων με μεγάλη φήμη και πλουσιότατη παράδοση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1951 οι λίγοι Χριστιανοί της Καβάλας δούλευαν μεροκάματο στο ναυπηγείο για την κατασκευή της γαλέρας του Μπέη της Καβάλας, το οποίο βρισκόταν στην παραλία της συνοικίας του Βύρωνα (Κουτσούκ Ορμάν).
Η Καβάλα βρίσκεται το κέντρο μιας περιοχής η οποία μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας από τους πλουσιότερους ψαρότοπους της χώρας. Η εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα, το πλάτος της οποίας ξεπερνά σε ορισμένα σημεία τα 30 ν.μ., η ομαλή κατωφέρεια και η ύπαρξη μεγάλων εκτάσεων με επίπεδο και χαλαρό υπόστρωμα, προσφέρουν ένα μεγάλο πεδίο για αλιευτική δραστηριότητα. Η αλιεία συνεχίζει μία παράδοση αιώνων και η Καβάλα παραμένει μέχρι και σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά ορμητήρια του Ελληνικού χώρου.
Ένας ακόμη συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της ναυτικής παράδοσης της Καβάλας, είναι η Εμπορική της Ναυτιλία. Από τον 7ο π.Χ. αιώνα, οι θαλάσσιοι δρόμοι από τη Νότια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και τις Μικρασιατικές πόλεις, κατέληγαν στην αρχαία Νεάπολη – σημερινή Καβάλα η οποία έτσι αναδείχθηκε σύντομα σ’ ένα αξιόλογο εμπορικό λιμάνι.
Η ιστορία αυτή συνεχίστηκε στο πέρασμα των αιώνων. Αναφέρουμε μόνον την άφιξη του Αποστόλου των εθνών Παύλου, την διακίνηση εμπορευμάτων κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και την μεγαλύτερη πανελληνίως διακίνηση καπνού προς το εξωτερικό κατά τους νεότερους χρόνους, φθάνοντας έως και σήμερα στις μοναδικές στην Ελλάδα, θαλάσσιες εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου, τη ΒΦΛ που ιδρύθηκε το 1961 με αυτοδύναμο ανεξάρτητο ιδιόκτητο λιμάνι, με μία ετήσια άφιξη πλοίων για φορτοεκφόρτωση, περίπου 250 και φυσικά τη διακίνηση χιλιάδων επιβατών με τα πλοία της ακτοπλοΐας, των τουριστών με μεγάλη άφιξη των κρουαζιερόπλοιων και τέλος των διαφόρων εμπορευμάτων, από τον κυρίως λιμένα της Καβάλας όπως σιτηρά μάρμαρα, πρώτες ύλες, εμπορευματοκιβώτια κ.λπ.
Βασιζόμενοι λοιπόν στην τεράστια αυτή ναυτική ιστορία και παράδοση 40 αιώνων της ύπαρξης αυτής της πόλης, μία παρέα φίλων Καβαλιωτών, ξεκινήσαμε την προσπάθεια πραγματοποίησης ενός ονείρου, την ίδρυση ενός ναυτικού μουσείου. Η επιθυμία που διακατείχε τους σκαπανείς της ιδέας, ήταν το όραμα ενός θεσμού ικανού να συγκεντρώσει και να διαφυλάξει κειμήλια και ενθυμήματα από την ναυτική ιστορία, την παράδοση και τη ναυτοσύνη της πόλης μας και κατ’ επέκταση στοιχεία που προσδιόρισαν την πορεία της εμπορικής ναυτιλίας, πρώτη παγκοσμίως στις ημέρες μας.
Όπως γίνεται λοιπόν άμεσα αντιληπτό, το κύριο γνώρισμα των εμπνευστών – ιδρυτών του, ήταν ο ρομαντικός ιδεαλισμός, η ανιδιοτελής αφοσίωση προς τη ναυτική διαδρομή της φυλής μας και τη διάσωση της ναυτικής παράδοσης της πόλης μας. Στην προσπάθειά μας λοιπόν αυτή και πέρα από την υποχρέωση που έχουμε εμείς οι Καβαλιώτες να διατηρήσουμε την Ναυτική Ιστορία και παράδοση της πόλης μας, αξιοποιήσαμε ένα σεβαστό ποσό που μας χορήγησε το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να εγκαταστήσουμε εκθέματα, κυρίως δωρεές Καβαλιωτών, σε χώρο που μας παραχωρήθηκε από το Δήμο Καβάλας, ώστε να προσελκύσουμε επισκέπτες και κυρίως μαθητές με τη συλλογή των εκθεμάτων.
Ο χώρος που μας παραχωρήθηκε είναι προσωρινός και περιμένουμε να παραχωρηθεί ο χώρος των αποθηκών του Καρνάγιου από το Δήμο Καβάλας, ενώ ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα Πολιτικών Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων, για την εκπόνηση Οικονομοτεχνικής Μελέτης.
Το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας σε όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποίησε 7 Εκθέσεις, εξέδωσε δύο Ημερολόγια το 2007 και 2009 εκ των οποίων μεγάλος αριθμός ημερολογίων διανεμήθηκε στους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων αλλά και σε Καβαλιώτες.
Είμαστε Μέλος των Ναυτικών Μουσείων της Ελλάδος και από το 2008 πλήρες μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).
Τέλος, καταφέραμε ώστε το Υπουργείο Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ως μνημεία (που ενσωματώνουν στοιχεία της τοπικής ναυπηγικής μας παράδοσης), τρία παραδοσιακά μας σκάφη, που ανήκουν στο Ναυτικό Μουσείο και είναι δωρεές Καβαλιωτών. Ήδη αναμένουμε και το χαρακτηρισμό του τέταρτου σκάφους (ένα παραδοσιακό τρεχαντήρι του 1932) που είναι δωρεά και ανήκει ήδη στο Ναυτικό Μουσείο.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον επίσημο ιστοχώρο του μουσείου www.nmkav.gr
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Σάββατο: 10:00 – 12:00
(Για επισκέψεις ομάδων και σχολείων εκτός ωραρίου κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο τηλ: 6977 391605 κ.Τζανάκος)
Είσοδος ελεύθερη