Ακόντισμα


Στα 12 χλμ. έξω από την πόλη της Καβάλας βρίσκεται το προσφυγικό χωριό Νέα Καρβάλη. Στις παρυφές του χωριού βρίσκεται ένας απομονωμένος λόφος, όπου επάνω του έχει κτιστεί το Λαογραφικό χωριό Ακόντισμα, το όνομα του οποίου δόθηκε από τους Ρωμαίους που κάποτε κατοίκησαν σε αυτήν την περιοχή. Ίχνη πολιτισμού υπάρχουν από τον 4ο αιώνα π.Χ., επί της εποχής του Κασσάνδρου και αυτό αποδεικνύεται από τα αργυρά και χρυσά νομίσματα που βρέθηκαν εκεί με τη μορφή του. Στη δυτική πλευρά του λόφου υπάρχει κατεστραμμένος περίβολος και αρχαία τείχη. Από ανασκαφές που έχουν γίνει από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας έχουν βρεθεί αμφορείς από τους Θάσιους που κατοίκησαν την περιοχή. Ο πολιτισμός αυτός που πιθανότατα εκμεταλλευόταν την ξυλεία της περιοχής από τα δάση της ορεινής Λεκάνης χτίστηκε και κατοικήθηκε από τους Θάσιους και αργότερα από τους Μακεδόνες, με τον Φίλιππο Β’ να εγκαθιστά τη φρουρά του.

Από εκεί επίσης περνούσε η αρχαία Εγνατία οδός, η οποία ως συνδετικός κόμβος ένωνε τους πολιτισμούς της Δύσης με αυτούς της Ανατολής. Στα Ρωμαϊκά χρόνια, βόρεια του οικισμού, στο ύψος της αρχαίας Εγνατίας Οδού, είχε εγκατασταθεί σταθμός ο οποίος εγκαταλείφθηκε κατά την παρακμή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στην περιοχή υπάρχουν οι περίφημες στοές μεταλλείων. Στους νεώτερους καιρούς στο λόφο υπήρχε χωριό πού λεγόταν «Τριρπιντί Τσινάρ» ή «Τσαρπαντί» και ήταν τουρκοκρατούμενο. Στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο βομβαρδίζεται το χωριό από τους Βούλγαρους και καταστρέφεται ολοσχερώς. Χαλάσματα του χωριού βρήκαν οι πρόσφυγες Γκελβεριώτες της Καππαδοκίας κατά την έλευση τους εδώ, μετά το 1924, τα οποία χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν τα σπίτια τους. Το 1983 αναλαμβάνει τη διαχείριση του λόφου ο Πολιτιστικός σύλλογος ‘’Στέγη’’ της Νέας Καρβάλης. Στο λόφο έχει χτιστεί η Εκκλησία της Αναλήψεως και υπαίθριο θέατρο ίδιου αρχιτεκτονικού ρυθμού με των αρχαίων θεάτρων. Το 1996 χτίζεται ολόκληρο το λαογραφικό χωριό με επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αρχιτεκτονικές προδιαγραφές του παλαιού Γκέλβερι της Καππαδοκίας και των παραδοσιακών ορεινών χωριών της Καβάλας, παντρεύοντας έτσι τις αναμνήσεις του παρελθόντος με την πραγματικότητα του παρόντος.

Στο Λαογραφικό χωριό σήμερα υπάρχει ξενώνας με 22 δωμάτια, τα 10 από τα οποία κατηγορίας superior, πετρόκτιστα από πέτρα της περιοχής, με τζάκι, υδρομασάζ, σάουνα, κεντρική θέρμανση, κλιματισμό, μίνι μπαρ, και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Εντός του οικισμού λειτουργεί το εστιατόριο και μπορείτε να απολαύσετε από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο γνήσιες παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές φερμένες από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας. Υπάρχει, ακόμη, εσωτερικό καφέ μπαρ αλλά και υπαίθριο με εξωτερική πισίνα.  Ο ξενώνας έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων και διαθέτει αίθουσα συνεδρίων, χώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικό καφενείο, θέατρο, εκθεσιακό χώρο και χώρο βίντεο – προβολών. Το χωριό διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου (πέτρινα καλντερίμια, πλατεία, εκκλησία, πυκνόφυλλα δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια) αλλά και της Καππαδοκίας και έχει ως στόχο να γεφυρώσει τη σημαντική παράδοση του χτες με σύγχρονα στοιχεία της Νέας Καρβάλης του σήμερα.

Στο Λαογραφικό χωριό υπάρχει το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Ελλήνων της Καππαδοκίας, το κέντρο Καππαδοκικών μελετών και Ιστορικό αρχείο, όπου μπορεί οποιοσδήποτε ερευνητής, μελετητής, ταξιδιώτης, ή γόνος της Καππαδοκίας να βρει αρκετά στοιχεία που τον ενδιαφέρουν.

Διεύθυνση: Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, 64006, Νέα Καρβάλη
Τηλέφωνο/Fax: 2510 316192 |  Κινητό: 6974 000014
E-mail: info@stegi-karvalis.gr


Πηγή: Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης | www.trivago.gr  

eXTReMe Tracker