Δαβιτζόγλεια 2010


Ο Θεσμός  «Δαβιτζόγλεια»

davidthumbnail.jpgΟ Ευθύμιος Δαβιτζόγλου γεννήθηκε το 1950 στην Καβάλα, όπου έκανε και τα πρώτα αθλητικά του βήματα ως μαθητής Γυμνασίου με προπονητή τον γυμναστή και μετέπειτα προπονητή σφυροβολίας της Εθνικής Ομάδας κ Πέτρο Παπαγεωργίου. Ως παις κερδίζει στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου το αγώνισμα της Σφυροβολίας το 1965 και το 1966 ενώ μετά από διαδοχικές καταρρίψεις φτάνει το ρεκόρ της κατηγορίας στ’ 54,93 μ. Πανελληνιονίκης Σφυροβολίας και ως έφηβος από το 1967 ως το 1969, συμμετέχει στην Εθνική Ομάδα των εφήβων με κορυφαία διάκριση την 5η θέση, που κατακτά το 1969 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων. Το 1969, επίσης, αν και έφηβος συμμετέχει στην Εθνική Ομάδα ανδρών που έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Αγώνες και αναδεικνύεται 3ος Βαλκανιονίκης. Αφήνοντας πίσω του την κατηγορία των Εφήβων έχει φτάσει το Πανελλήνιο ρεκόρ της σφυροβολίας στα 64,16 μ.

Μέλος της εθνικής ομάδας Ανδρών το 1970 και το 1971 διακρίνεται σε πολλές διεθνείς συναντήσεις, ενώ φτάνει το ατομικό του ρεκόρ στα 68,12 μ, που ακόμη και σήμερα είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα στην σφύρα. Αποφοιτά από την ΕΑΣΑ και διορίζεται γυμναστής στο Γυμνάσιο Αρρένων Καβάλας. Παράλληλα αναλαμβάνει προπονητής του ΟΚΑΚ, του οποίου υπήρξε αθλητής και ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια να φέρει νέα παιδιά στο στίβο και ιδιαίτερα στις ρίψεις. Μεταξύ των νέων αθλητών που προπονεί είναι και η μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης Άννα Βερούλη.

Στις αρχές του 1973 ασθενεί σοβαρά και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την τόσο σύντομη αλλά και τόσο πλούσια αθλητική του καριέρα. Ο θάνατος του 5 μήνες μετά στις 29 Μαΐου και σε ηλικία μόλις 23 ετών βυθίζει στο πένθος την αθλητική κοινωνία της χώρας και την κοινωνία της Καβάλας, που σύσσωμη σχεδόν τον συνοδεύει στην τελευταία του κατοικία.

Χαιρετισμός Προέδρου ΣΕΓΑΣ

sevasΟι αγώνες αυτοί, στο παρελθόν, αποτελούσαν την κορυφαία αγωνιστική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα και πέρα από το αγωνιστικό ενδιαφέρον αποτελούσαν μέγιστη τιμή στον αείμνηστο Πρωταθλητή της Σφυροβολίας, που τίμησε την πόλη του και ήταν αιτία για να ασχοληθούν δεκάδες νέα παιδιά με τον Κλασικό Αθλητισμό. Η  Άννα Βερούλη, ο Κώστας Σπανίδης, η Ελένη Τσεντεμεϊδου, ο Στάθης Χατζηστάθης και άλλα πολλά παιδιά, συνέχισαν και διατηρήσανε την μαγιά του Ευθύμη και τίμησαν την Καβάλα και τη Χώρα μας με διεθνής αθλητικές επιτυχίες. Ανταποκριθήκαμε θετικά στην επιθυμία του Δημάρχου Καβάλας για την αναβίωση των αγώνων αυτών με την προοπτική της ανασυγκρότησης και κινητοποίησης όλων των παραγόντων και φίλων του στίβου στην ευρύτερη περιοχή. Εύχομαι η διοργάνωση αυτή, να είναι η αρχή για νέες αγωνιστικές εκδηλώσεις ανάλογες της αθλητικής ιστορίας της πόλης, αλλά και της δυναμικής των στελεχών αθλητών, διοικητικών παραγόντων και κυρίως των τεχνικών της περιοχής σας, οι οποίοι χαίρουν Πανελλήνιας αποδοχής και αναγνώρισης.

Βασίλης Σεβαστής, Πρόεδρος ΣΕΓΑΣ

Χαιρετισμός Δημάρχου Καβάλας

simitsisthumbnail.jpgΗ διοργάνωση των Δαβιτζογλείων στην Καβάλα επιτελεί τριπλό στόχο: Αρχικά να τιμηθεί η μνήμη του συμπολίτη μας Ε. Δαβιτζόγλου, ενός μεγάλου αθλητή που χάθηκε τόσο πρόωρα άλλα που στη σύντομη καριέρα του πρόλαβε να τιμήσει με τις επιδόσεις και το ήθος του την γενέτειρα πόλη και τη χώρα του. Να φέρει στη Καβάλα κορυφαίους έλληνες αθλητές στίβου που προετοιμαζόμενοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στο πλαίσιο του 4ου Ελληνικού GrandPrix στίβου και να προσφέρουν όμορφες αθλητές στιγμές, που μόνο ο κλασικός αθλητισμός μπορεί να προσφέρει. Τέλος, να μας κάνει να ξαναδούμε από κοντά τον στίβο της Καβάλας, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αίγλη των προηγούμενων δεκαετιών. Στους αθλητές, προπονητές και παράγοντες του στίβου που θα λάβουν μέρος στους αγώνες εύχομαι καλή επιτυχία και καλή παραμονή στην Καβάλα. Καλώ δε τον φίλαθλο κόσμο της πόλης μας να παρακολουθήσει μαζικά τους αγώνες που διοργανώνει ο Δήμος μας σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ.

Κωνσταντίνος Σιμιτσής, Δήμαρχος Καβάλας

Καβάλα: 1η Ιουλίου 2008
Οργάνωση: Δήμος Καβάλας

ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αποτέλεσματα Αγώνων «Δαβιτζόγλεια 2010»

Αγωνίσματα Ανδρών   Αγωνίσματα Γυναικών   Συγκεντρωτικά αποτελέσματα

eXTReMe Tracker