Κανονισμοί


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

Δ/νση Αθλητισμού & Παιδείας

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

27ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΙΝΙ – ΜΠΑΣΚΕΤ

ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

 

 1. Ο αγώνας διαιρείται σε τέσσερις περιόδους 8 λεπτών με διάλειμμα 2 λεπτών μεταξύ 1ης – 2ης και 3ης – 4ης  περιόδου και 10 λεπτών μεταξύ της 2ης – 3ης περιόδου. Η έναρξη του αγώνα γίνεται με αναπήδηση (τζάμπολ) στον κεντρικό κύκλο και από κει και πέρα ισχύει η εναλλασσόμενη κατοχή για το ξεκίνημα όλων των υπόλοιπων περιόδων. Ο χρονομέτρης θα κρατάει το χρόνο του αγώνα κανονικά όπως και στους υπόλοιπους αγώνες Μπάσκετ.

 

 1. Στους αγώνες δεν υπάρχει ισόπαλο αποτέλεσμα. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα δίνεται παράταση ή παρατάσεις ανάλογα, διάρκειας 4 λεπτών η κάθε μία και μέχρι να λυθεί η ισοπαλία.

 

 1. Αθλητής που δεν έχει «ΔΕΛΤΙΟ ΑΘΛΗΤΗ» θεωρημένο από Ιατρό δεν μπορεί να λάβει μέρος σε αγώνα. Δεν ισχύει ημερομηνία θεώρησης προγενέστερη των έξι μηνών. Τα δελτία των αθλητών πρέπει να κατατεθούν στην Οργανωτική Επιτροπή πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Δελτίο νέου αθλητή μπορεί να κατατεθεί στην Οργανωτική Επιτροπή πριν την έναρξη του αγώνα στον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο νέος αθλητής.

 

 1. Κάθε ομάδα μπορεί να δηλώνει στο φύλο αγώνα και να χρησιμοποιεί μέχρι 13 αθλητές. Μπορεί ωστόσο να έχει στον πάγκο της και περισσότερους αθλητές ντυμένους με αθλητική περιβολή. Οι πέραν των 13 δηλωθέντων στο φύλλο αγώνα αθλητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατόπιν συναίνεσης της αντίπαλης ομάδας, εκφρασμένης στον διαιτητή του αγώνα από τον προπονητή της.

 

 1. 10 αθλητές πρέπει υποχρεωτικά να παίξουν ο κάθε ένας τουλάχιστον μια περίοδο 8 λεπτών συνεχώς.

 

 1. Αθλητής που βγαίνει με 5 φάουλ ή λόγω τραυματισμού ή άλλης σοβαρής αιτίας, χωρίς να έχει συμπληρώσει 8 λεπτά αγώνα μπορεί να αντικατασταθεί μόνο με ενδέκατο αθλητή για το υπόλοιπο του 8λέπτου. Αν η ομάδα δεν έχει 11 αθλητές θα χρησιμοποιήσει τον μικρότερο σε ηλικία αθλητή για το υπόλοιπο του 8λέπτου.

Σε περίπτωση που η ομάδα παρουσιασθεί με 9 αθλητές πρέπει να χρησιμοποιήσει τον μικρότερο σε ηλικία αθλητή δύο 8λεπτα ενώ αν παρουσιασθεί με 8 αθλητές πρέπει να χρησιμοποιήσει τους δυο μικρότερους σε ηλικία αθλητές δύο 8λεπτα τον κάθε ένα. Αθλητής που βγαίνει με 5 φάουλ ή λόγω τραυματισμού ή άλλης σοβαρής αιτίας, χωρίς να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του δεν μπορεί να αντικατασταθεί (μέχρι να συμπληρωθεί το ένα ή τα δύο 8λεπτα ανάλογα). Αν παρουσιασθεί με επτά αθλητές εκτός των ανωτέρω θα παίξει ένα 8λεπτο με παίκτη λιγότερο.  Ομάδα που παρουσιάζεται στον αγώνα με λιγότερους από 7 αθλητές χάνει τον αγώνα με 20-0, αλλά παίρνει το βαθμό της ήττας. Ωστόσο ο αγώνας μπορεί να διεξαχθεί αν συμφωνεί και η αντίπαλη ομάδα, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα.

 

 1. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων περιόδων δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση αθλητή παρά μόνο στα διαλείμματα μεταξύ των περιόδων (εκτός της περίπτωσης τραυματισμού κλπ). Κατά τη διάρκεια της τέταρτης περιόδου μπορεί να δοθεί ένα TIME OUT ενός λεπτού σε κάθε ομάδα εφόσον ζητηθεί από τον προπονητή της. Κατά τα TIME OUT αυτά οι δυο προπονητές μπορούν να αντικαταστήσουν αθλητές.

 

 1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές που γεννήθηκαν το 2002 και νεότεροι. Εάν υπάρχουν μαθητές που γεννήθηκαν το 2001 μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε αγώνα μέχρι δύο, μόνο για ένα 8λεπτο ο κάθε ένας και όχι ταυτόχρονα.

 

 1. Κάθε προπονητής, υποχρεούται 15΄ πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα να καταθέτει στη Γραμματεία το έντυπο συμμετοχών της ομάδας του συμπληρωμένο.

 

 1. Στον πάγκο της κάθε ομάδας μπορούν να βρίσκονται πέραν των αθλητών της, μόνο ο προπονητής και ο συνοδός της. Ο τελευταίος θα πρέπει να είναι εκπαιδευτικός του σχολείου ή γονέας που έχει παιδιά στο σχολείο ή μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

 

 1. Οι άμυνες που επιτρέπονται να χρησιμοποιούν οι ομάδες είναι  «ZONE PRESS» και «MAN TO MAN» αποκλειόμενης της άμυνας ζώνης.

 

 1. Η Οργανωτική Επιτροπή θα ορίζει Κομισάριο που σε συνεργασία με τους Διαιτητές θα έχει τη γενική ευθύνη διεξαγωγής του αγώνα.

 

 1. Οι Διαιτητές που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι επίσημοι Διαιτητές Καλαθοσφαίρισης, μέλη του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ανατολικής Μακεδονίας ή Καθηγητές Φυσικής Αγωγής .

 

 1. Οι φίλαθλοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν κόσμια συμπεριφορά. Σε περίπτωση κακής συμπεριφοράς φιλάθλων οι Διαιτητές μπορούν να διακόψουν το παιχνίδι, η τύχη του οποίου θα αποφασισθεί από την Οργανωτική Επιτροπή.

 

 1. Κατά τα άλλα ισχύει γενικά ο Κανονισμός της F.I.B.A. και ο Κανονισμός Πρωταθλημάτων της Ε.Ο.Κ. ενώ η Οργανωτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει για ότι δεν προβλέπεται από τον παρόντα κανονισμό.

 

 

Η Οργανωτική – Τεχνική Επιτροπή του 27ου

Πρωταθλήματος Μίνι Μπάσκετ

Δημοτικών Σχολείων Καβάλας

eXTReMe Tracker