Πολιτιστικές


Χριστούγεννα στην Καβάλα

Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση διεξάγεται από το 1999 κάθε Δεκέμβριο και διαρκεί περίπου 1 μήνα. Οι χώροι διεξαγωγής είναι η Πλατεία Ελευθερίας (Κεντρική Πλατεία), η Σκηνή Κεντρικής Πλατείας, το Εργαστήρι του Αη Βασίλη στην Κεντρική Πλατεία, ο Δημοτικός Κιν/φος “Όσκαρ”, το Πολιτιστικό Κέντρο “Πυθαγόρας”, ο Δημοτικός Κήπος, η Πλατεία Καπνεργάτη, το Κλειστό Γυμναστήριο του 6ου Λυκείου, η Νέα Πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, η Συνοικία Αγίου Νικολάου, ο Πεζόδρομος Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο  Κινηματογράφος “Απόλλων”. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών ενώ έχει μεγάλη απήχηση με τη συμμετοχή περίπου 50.000 ατόμων. Επίσης ο συντονισμός και η εμψύχωση για τις εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά  δίνεται από περίπου 20 εθελοντές.

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι η δωρεάν και απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των ηλικιακών ομάδων των πολιτών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, ο προγραμματισμός εκδηλώσεων με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης και τέλος η ανάδειξη του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, των μαθητικών και νεανικών μουσικών συγκροτημάτων της πόλης.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” καθώς και τα  έσοδα από την ενοικίαση του χώρου και των οικίσκων που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς στην πλατεία.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βλάχου Άλκηστις, 2510 240983 – 973, culture@kavalagreece.gr, www.kavalagreece.gr

Μαθητικός Αποκριάτικος Χορός – Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός – Αλφαβητοπαρέλαση

Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση διεξάγεται από το 2006 κάθε δεύτερο και τρίτο Σάββατο πριν την Καθαρά Δευτέρα για 5 περίπου ώρες η κάθε εκδήλωση. Ο χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι το Φουαγιέ του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και η οδός Ομόνοιας (από το ναό Αγίου Παύλου ως την πλατεία Ελευθερίας). Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών όχι μόνο της Καβάλας αλλά και από τις γειτονικές πόλεις. Η απήχηση της εκδήλωσης αυτής είναι μεγάλη περίπου 5.000 θεατές στην Παρέλαση και 2.000 μαθητές σε κάθε άλλη εκδήλωση ενώ η εθελοντική συμμετοχή είναι περίπου 1.000 γονείς στην κατασκευή και το συντονισμό της Παρέλασης.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η καλλιέργεια και η ανάδειξη σχεδιαστικών, μουσικών και στιχουργικών δεξιοτήτων των μαθητών ανάλογα με τα θέματα των αλφαβητοπαρελάσεων, η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μαθητών με σκοπό την κατασκευή των στολών, των καπέλων και των αρμάτων (από υλικά όπως χαρτόνι, σύρμα, φόδρα κ.ά.) καθώς και η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας δασκάλων, γονέων, μαθητών και σε δραστηριότητες εκτός σχολείου.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Σύλλογος Εικαστικών Τεχνών και Φιλοτεχνών Νομού Καβάλας Artattack, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών  Π.Ε. Καβάλας, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Καβάλας, το Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια”, ο Εμπορικός Σύλογος Καβάλας και διάφοροι Χορηγοί.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Ζαχαριάδου Ζωή, 6940 411499

Αποκριές “Μένουμε Κarnavala” Down Town Masque Party

Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση διεξάγεται από το 2007 το Σάββατο πριν την Καθαρά Δευτέρα για 5 περίπου ώρες ενώ οι χώροι διεξαγωγής είναι ο Πεζόδρομος Μεγάλου Αλεξάνδρου και η συνοικία Αγίου Νικολάου. Απευθύνεται σε μαθητικό, νεανικό και ενήλικο κοινό με μεγάλη απήχηση κάθε χρόνο περίπου 2.000 άτομα. Κατά τη διάρκεια του πάρτυ οι ιδιοκτήτες εστίασης και διασκέδασης των γειτονικών μαγαζιών του Αγίου Νικολάου κερνάνε στους πεζόδρομους δωρεάν μεζέδες και σφηνάκια με ποτά.

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι το κλείσιμο των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε ένα μεγάλο πάρτυ με τη συμμετοχή όλων των πολιτών.

Ο οργανωτικός φορέας αυτής της εκδήλωσης είναι  η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Καβάλας και η  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια”.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βλάχου Άλκηστις, 2510 240983 – 973, culture@kavalagreece.gr, www.kavalagreece.gr

Καθαρά Δευτέρα

Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση διεξάγεται από το 1984 κάθε Καθαρά Δευτέρα για περίπου 8 ώρες ενώ ο χώρος διεξαγωγής κάθε χρόνο είναι διαφορετικός όπως στην Καλαμίτσα, στο Χαλκερό,στο Πάρκο Φαλήρου καθώς και στο Πάρκο Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων με μεγάλη απήχηση περίπου 4.000 με 5.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Επίσης υπάρχει και η συμμετοχή περίπου 20 εθελοντών – μελών των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν στις γιορτές, στη διανομή των νηστίσιμων εδεσμάτων και συμμετοχή περίπου 10 εθελοντών στα πολιτιστικά εργαστήρια και στα εργαστήρια κατασκευών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αναβίωση των εθίμων και των παραδόσεων της Καθαράς Δευτέρας (χαρταετός, παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, διασκέδαση στο ύπαιθρο), ο σχεδιασμός εκδηλώσεων, πολιτιστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων κατασκευών που απευθύνονται σε παιδιά και σε οικογένειες καθώς και η μουσική επένδυση της εκδήλωσης με παραδοσιακά, ρεμπέτικα, λαϊκά και μουσικοχορευτικά τμήματα συλλόγων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στις παραδόσεις ανθρώπων από διαφορετικούς τόπους καταγωγής

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” και διάφοροι Χορηγοί.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βλάχου Άλκηστις, 2510 240983 – 973, culture@kavalagreece.gr, www.kavalagreece.gr

Ελευθέρια

Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση διεξάγεται από το 2002  κάθε Ιούνιο για περίπου ένα μήνα ενώ ο χώρος διεξαγωγής είναι η Πλατεία Ελευθερίας (κεντρική πλατεία), το Πάρκο Φαλήρου, το Φρούριο Καβάλας, το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το Ακόντισμα Νέας Καρβάλης, η Κεντρική Πλατεία Κρηνίδων, η Δημοτική Καπναποθήκη, η Παλιά Μουσική (Τέμενος Χάλιλ Μπέη), η Παραλία Καβάλας, η Πλατεία Καπνεργάτη, η Πλατεία Αγίου Γρηγορίου Νέας Καρβάλης, η οδός Θεωδώρου Πουλίδου, το Ξενοδοχείο Ωκεανίς, το Πολιτιστικό Κέντρο Αμυγδαλεώνα και το πάρκο Αγίου Λουκά. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων με απήχηση ανάλογα με την εκδήλωση, από 100 ως και πάνω από 5.000 άτομα. Ο συντονισμός της ομάδας γίνεται από περίπου 10 εθελοντές.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η απόδοση τιμών στη μνήμη του Απόστολου Παύλου, του Απόστολου των Εθνών και στη μέρα απελευθέρωσης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η δωρεάν συμμετοχή των πολιτών σ’ όλη την έκταση του Δήμου με εκδηλώσεις στο κέντρο και στα κυριότερα σημεία στην περιφέρειά του, η ανάδειξη πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων με τοπική, περιφερειακή και πανελλήνια εμβέλεια με στόχο την πολιτιστική, αθλητική και τουριστική ανάπτυξη του Δήμου και της περιοχής, η ανάδειξη των δραστηριοτήτων των τοπικών φορέων, των πολιτιστικών συλλόγων και των δημοτικών επιχειρήσεων της πόλης, η ενίσχυση και ανάδειξη του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού και κυρίως των νέων καθώς και η ενίσχυση του εθελοντισμού των νέων και η συνεργασία τους για το συντονισμό και την υλοποίηση των εκδηλώσεων.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βλάχου Άλκηστις, 2510 240983 – 973, culture@kavalagreece.gr, www.kavalagreece.gr

eXTReMe Tracker