Εργαστήριο για τον αειφορικό πολιτιστικό τουρισμό στην Καβάλα

26 Νοεμβρίου, 2014

Στο πλαίσιο του έργου: «ΛΙΜΗΝ – Πολιτιστικά λιμάνια από το Αιγαίο έως τη Μαύρη Θάλασσα», ο Δήμος Καβάλας πραγματοποίησε την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014, στη δημοτική καπναποθήκη, εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Εργαστήριο επιμόρφωσης στον αειφορικό πολιτιστικό τουρισμό: στρατηγικές προώθησης και μέθοδοι καλής διαχείρισης».

Στο σεμινάριο συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και των υπόλοιπων Δήμων της Π.Ε. Καβάλας, επαγγελματίες του τουριστικού τομέα, όπως ξεναγοί, τουριστικοί πράκτορες και επιχειρηματίες, μεταπτυχιακοί φοιτητές του MBA του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., καθώς και μέλη πολιτιστικών συλλόγων.

Τα επιστημονικά αντικείμενα του σεμιναρίου παρουσίασαν η Φλώρα Καραγιάννη, προϊσταμένη του γραφείου προώθησης επιστημονικής έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.), ο Μιχάλης Λυχούνας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας και ο Θανάσης Δερμετζόπουλος, εργαστηριακός συνεργάτης του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

Η Φ. Καραγιάννη, με την εισήγησή της: «Η συμβολή του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. στην ανάδειξη της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και η σημασία του έργου ΛΙΜΗΝ», τόνισε ότι μέσω της συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στο συγκεκριμένο έργο, δίνεται η ευκαιρία στους υπόλοιπους εταίρους του έργου να γνωρίσουν την πολιτιστική φυσιογνωμία και το πολιτιστικό απόθεμα της Καβάλας, ως της μόνης ελληνικής πόλης-λιμάνι που συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι με την υλοποίηση του έργου, τα στελέχη της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στο Δήμο και στην Π.Ε. Καβάλας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμού, που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην πολιτιστική ανάδειξη και την τουριστική προβολή των πόλεων-λιμανιών του βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Μ. Λυχούνας, με την εισήγησή του: «Ανακαλύπτοντας την άλλη Καβάλα – Τα πολιτιστικά στοιχεία της Καβάλας ως πόροι τοπικής ανάπτυξης», παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις για τη σήμανση των πολιτιστικών διαδρομών της Καβάλας, με γνώμονα την παρουσία στην πόλη επισκεπτών βραχείας διάρκειας.

Ο Αθ. Δερμετζόπουλος, ανέπτυξε στην εισήγησή του, με τίτλο: «Σχεδιασμός και προώθηση τουριστικών πακέτων πολιτιστικού τουρισμού», τα εργαλεία σύνθεσης, κοστολόγησης και πώλησης ενός πακέτου πολιτιστικού τουρισμού και προετοίμασε τους συμμετέχοντες για το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή ενός πρακτικού εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με συντονιστές τους Στράτο Μαρουλά, γενικό διευθυντή της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και Λάζαρο Σαρηγιαννίδη, οικονομολόγο – συνεργάτη του έργου και πραγματοποίησαν ασκήσεις – εφαρμογές σχεδιασμού, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στη θεματική του «Πολιτιστικού Τουρισμού Κρουαζιέρας», ως προς την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνικών και στρατηγικών στο πλαίσιο ενός πραγματικού σεναρίου.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker