Ευθύμιος Δαβιτζόγλου 1950 – 1973


Ο Ευθύμιος Δαβιτζόγλου γεννήθηκε στην Καβάλα στις 3 Φεβρουαρίου του 1950 ημέρα του Αγίου Συμεών. Η μητέρα του Δέσποινα ήταν από τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και ο πατέρας του Φίλιππος από τον Ακροπόταμο Καβάλας.  Ήταν το πρώτο από τα δύο παιδιά της οικογένειας. Ήρθαν στην Καβάλα και εργάστηκαν ως καπνεργάτες και έμειναν στη περιοχή της Παναγίας όπου εκεί έγινε και η βάπτιση του παιδιού τους.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Ομονοίας και κατόπιν στο Γυμνάσιο Αρρένων από όπου έδωσε εξετάσεις και πέρασε πρώτος στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία και κατάφερε να διακριθεί στη σφυροβολία φέρνοντας πολλά μετάλλια και κάνοντας παγκόσμια ρεκόρ ανεβάζοντας την χώρα μας και την πόλη μας σε διεθνή επίπεδα.

Το 1965 συμμετείχε στον ΟΚΑΚ και το 1969 ανεδείχθη τρίτος Βαλκανιονίκης στην Σόφια με 64,16 μ. που ήταν ρεκόρ εφήβων στα Βαλκάνια και το καλύτερο εφήβων όλου του κόσμου της χρονιάς εκείνης. Το 1971 πέτυχε βολή 68,12 μ. και αμέσως άρχισε η περιπέτεια της επάρατης νόσου. Το 1971 αποφοίτησε αριστούχος της ΕΑΣΑ Αθηνών και το Μάιο του 1972 τοποθετήθηκε διευθυντής στο Εθνικό Στάδιο Καβάλας. Ήταν επίσης διπλωματούχος της Γαλλικής Φιλολογίας και γνώριζε πολύ καλά αγγλικά και γερμανικά.

Ήταν ένας από τους καταξιωμένους αθλητές γι’ αυτό και η εκάστοτε κυβέρνηση τον διόρισε καθηγητή γυμναστικής αγωγής στο γυμνάσιο Αρρένων στη Καβάλα.

Ο νεαρός πρωταθλητής μας χτυπημένος από την επάρατη νόσο στα 21 του χρόνια, ηττήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή του.  Πέθανε στο σπίτι του στην Καβάλα σε ηλικία 23 μόλις ετών στις 11 π.μ. στις 29 Μαΐου του 1973.

Η κηδεία του έγινε στις 30 Μαΐου του 1973 στις 5 μ.μ. στο Μητροπολιτικό Ναό της Καβάλας και η πομπή, όμοια επιταφίου, ακολούθησε πεζή από την οδό Ομονοίας ως τις Καμάρες και από εκεί στα νεκροταφεία. Η δαπάνη έγινε από την Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού.

eXTReMe Tracker