Το Σαββατοκύριακο στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων Η τολμηρή «ματιά» του Δ. Λιγνάδη στο έργο «Βάκχες» του Ευριπίδη

12 Ιουλίου, 2013

Οι «Βάκχες» που «προτείνει» φέτος το καλοκαίρι ο Δημήτρης Λιγνάδης στο κοινό, είναι μία παράσταση που μοιάζει με το σκηνοθετικό του προφίλ, όπως το περιέγραψε η ηθοποιός της παράστασης, Ρούλα Πατεράκη, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», με αφορμή την έλευση του θιάσου της καλλιτεχνικής εταιρείας «Αργώ» στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.

 

Οι «Βάκχες» που «προτείνει» φέτος το καλοκαίρι ο Δημήτρης Λιγνάδης στο κοινό, είναι μία παράσταση που μοιάζει με το σκηνοθετικό του προφίλ, όπως το περιέγραψε η ηθοποιός της παράστασης, Ρούλα Πατεράκη, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», με αφορμή την έλευση του θιάσου της καλλιτεχνικής εταιρείας «Αργώ» στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Είναι, δηλαδή, μία παράσταση διαφορετική από τις προηγούμενες, καινοτόμα και απρόβλεπτη. Αυτό που θα δούνε οι θεατές, είπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, θα είναι μία «τελετή», στην οποία συμμετέχει ενεργά και ο θεός Διόνυσος. Η σκηνοθετική άποψη του Δ. Λιγνάδη, θέλει το Διόνυσο νέο, ωραίο, γοητευτικό και τολμηρό. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε στο συγκεκριμένο ρόλο ο δημοφιλής καλλιτέχνης, Σάκης Ρουβάς. «Στις περισσότερες παραστάσεις των «Βακχών» που έχω δει, όλοι οι ηθοποιοί προσπαθούν να «Ρουβοποιήσουν» το Διόνυσο. Δηλαδή, να είναι ένας πολύ γοητευτικός, σαγηνευτικός, λάγνος και συνάμα άγριος χαρακτήρας. Εμείς κάνουμε το αντίθετο. Προτίμησα να πάρω τη γενναία απόφαση και να «Διονυσοποιήσω» τον Ρουβά», είπε. Η παράσταση παίχτηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη, αλλά θα κάνει πρεμιέρα, ουσιαστικά, στο φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, αύριο και μεθαύριο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Λιγνάδης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κάνουμε ένα πολύ δύσκολο έργο του Ευριπίδη. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση, γραμμένο σε μία δύσκολη εποχή της ζωής του, όταν διωγμένος από τη συντηρητική Αθήνα βρήκε καταφύγιο στην Πέλλα και έγραψε αυτό το τελευταίο έργο. Αν το δει κάποιος πιο βαθιά, θα το χαρακτήριζε απολογιστικό. Εκείνο που θέλω, όμως, να πω, είναι ότι αισθάνομαι τεράστια χαρά και ότι είναι μεγάλος κέρδος, που συνεργάζομαι μ’ αυτούς τους συναδέλφους ηθοποιούς, που είναι η αφρόκρεμα της υποκριτικής και της συναδελφικότητας, τα παιδιά που απαρτίζουν τον Χορό και τους υπόλοιπους συντελεστές της παραγωγής. Είμαι πολύ χαρούμενος, επίσης, που συνεργάζομαι με τον Σάκη Ρουβά, όχι μόνο για την «ανοιχτωσιά» του, την ψυχοδιανοητική και σωματική, στο να δοκιμάσει πολλά πράγματα στη διάρκεια των προβών, όχι μόνο για την ασκητική αφοσίωσή του σ’ αυτό που λέγεται αρχαίο δράμα, αλλά και γιατί μας έδωσε ένα Διόνυσο διαφορετικό, όπως θα μπορούσε να είναι. Στις περισσότερες παραστάσεις των «Βακχών» που έχω δει, όλοι οι ηθοποιοί προσπαθούν να «Ρουβοποιήσουν» το Διόνυσο. Δηλαδή, να είναι ένας πολύ γοητευτικός, σαγηνευτικός, λάγνος και συνάμα άγριος χαρακτήρας. Εμείς κάνουμε το αντίθετο. Προτίμησα να πάρω τη γενναία απόφαση και να «Διονυσοποιήσω» τον Ρουβά. Νομίζω ότι θα τον δείτε όπως δεν τον έχετε δει. Γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι ένα τολμηρό εγχείρημα, που έχει θιασώτες και πολέμιους, όπως άλλωστε και ο θεός Διόνυσος. Ήταν, όμως, μετά λόγου γνώσεως και εσκεμμένη η επιλογή μου να υποδυθεί το Διόνυσο ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης. Θέλω να ζητήσω, ωστόσο, να μη χάσουμε το δάσος βλέποντας το δέντρο. Σκοπός μας είναι να σας δείξουμε τις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Εάν κάποιοι έρθουν για να δούνε το Διόνυσο, ή τον Σάκη, ή τον Διονυ(σάκη), ή δεν ξέρω ποιον, καλώς να έρθουν γι’ αυτό τον λόγο. Ο στόχος μας είναι, μετά την παράσταση οι θεατές να φύγουν από το θέατρο με τον Ευριπίδη και τις «Βάκχες».

Για τον πρωταγωνιστή Σάκη Ρουβά, η συμμετοχή στην παράσταση είναι μία πρόκληση, αλλά αισθάνεται τυχερός που έχει τη στήριξη των συνεργατών του. Αν και «βούτηξε σε βαθιά νερά», δήλωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση του εγχειρήματος. «Είμαι πολύ ευτυχής που μπαίνω σ’ αυτή την απέραντη θάλασσα, τη θεατρική, αλλά δεν μπαίνω χωρίς να κατανοώ τι κρύβει μέσα της αυτή η θάλασσα. Και σίγουρα δεν μπαίνω χωρίς εφόδια. Και τα εφόδια δεν είναι μόνο αυτά που αποκόμισα στη διάρκεια της καλλιτεχνικής μου πορείας. Το κυριότερο είναι η αγάπη και η στήριξη των συνεργατών μου στην παράσταση. Είναι η «σωσίβια λέμβος», η σιγουριά, η δύναμη που άντλησα στις πρόβες, είναι οι άνθρωποι που έχουν στην πλάτες τους ατελείωτες ώρες πάνω στο σανίδι και μ’ αυτή την πείρα και την απέραντη γνώση που κουβαλούν, μπορώ να βασιστώ σ’ αυτούς. Και βεβαίως, με την καθοδήγηση του Δημήτρη Λιγνάδη, τον οποίο εμπιστεύτηκα αμέσως και με τον οποίο είχα μία υπέροχη «χημεία» από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε. Αισθάνομαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι σ’ αυτή την υπέροχη ομάδα πολύ σπουδαίων καλλιτεχνών και τα υπόλοιπα…επί σκηνής», είπε.

Η έμπειρη Ρούλα Πατεράκη δήλωσε θετικά εντυπωσιασμένη από την παρουσία του Σάκη Ρουβά και την αυταπάρνηση που δουλεύει ο Χορός. «Από κει και πέρα, υπάρχει ένα πολύ καλό επιτελείο ηθοποιών, αλλά και ένα εξίσου καλό επιτελείο ανθρώπων, μεγάλης ευαισθησίας και αισθητικής επάρκειας, που πλαισιώνουν το Δημήτρη Λιγνάδη. Όσον αφορά το Δημήτρη, είναι ένας σκηνοθέτης που σε αφήνει εκστατικό με την φαντασία του. Είναι καινοτόμος, απρόβλεπτος και πολύ ευχάριστος να συνεργάζεσαι μαζί του. Όλη η ομάδα, λοιπόν, είναι μία δημιουργική ομάδα, που χαίρεται κάποιος να ανήκει σ’ αυτή», πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Καρατζογιάννης θυμήθηκε την πρώτη φορά που έπαιξε στο Χορό των «Βακχών», υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Κάρολου Κουν. «Πριν τριάντα επτά χρόνια στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία του Κουν, ήμουν στο Χορό των «Βακχών». Και τώρα παίζω το ρόλο του Κάδμου στις «Βάκχες» του Δημήτρη Λιγνάδη. Μία παράσταση με την σκηνοθετική άποψη του Δημήτρη. Ο μαθητής ξεπερνάει το δάσκαλο. Έτσι πρέπει να συμβαίνει, για να προοδεύει ο κόσμος», σημείωσε.

Τέλος, η Εύα Νάθενα, που επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια, σημείωσε ότι το εικαστικό τοπίο της παράστασης αποτελείται από μερικά λιτά στοιχεία, τα απολύτως απαραίτητα, κατά τη γνώμη των συντελεστών, για να ειπωθεί η ιστορία των «Βακχών».

Εκτός από τους προαναφερθέντες, στην παράσταση παίζουν, ακόμα, οι ηθοποιοί: Δημήτρης Πασσάς, Στέφανος Μουαγκέ, Μιχάλης Αφολαγιάν και Μαρία Κίτσου, καθώς και Χορός έντεκα κοριτσιών. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι μέρος των εσόδων των παραστάσεων θα δοθεί για την οικονομική στήριξη του συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker