Φιλοζωικό σωματείο «Αίσωπος»: “Λόγια και ανύπαρκτα έργα”

20 Ιουνίου, 2012

Αφού έχουν περάσει σχεδόν δέκα μήνες από τις συζητήσεις μας με την Δημοτική Αρχή, για την έναρξη ενός προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, χωρίς να έχει γίνει κάτι επί του πρακτέου, θεωρήσαμε αναγκαία την παράθεση μιας επιστολής διαμαρτυρίας απέναντι στην αδιαφορία που επιδεικνύεται.


Με εικόνες και λόγια από το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν θα στηρίξουμε την παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας μας, απέναντι στην αδράνεια που επιδεικνύει η υφιστάμενη Δημοτική Αρχή ξεκινώντας από ανορθόδοξες καταστάσεις που ζήσαμε προ διετίας περίπου, στην περιοχή του ξενοδοχείου «Philoxenia»

Ο Πρόεδρος και ένα μέλος του Σωματείου που έτυχε να βρεθούν στο σημείο βρέθηκαν έκπληκτοι μπροστά στο σκηνικό όπου ο δήθεν υπεύθυνος του δήθεν κυνοκομείου που διαθέτει ο Δήμος μας, κυριολεκτικά «έσερνε» έναν αδέσποτο σκύλο με δεμένο & σφραγισμένο με μια γάζα στόμα, από το παρκινγκ του Ξενοδοχείου έως την γέφυρα χαμηλά στο Νέο Νοσοκομείο, (φορτηγάκι του Δήμου περίμενε για να φορτωθεί το ζώο). Σε τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Σωματείου με τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής (ευτυχώς με την παρουσία και του μέλους μας), για να εκφράσει τις ενστάσεις του σχετικά με τις μεθόδους περισυλλογής και τις μη σύννομες διαδικασίες που ακολουθούνται έλαβε την θεϊκή απάντηση «άσε τον Νόμο, ο Νόμος είναι για να υπάρχει».

Προσφάτως, περί τις αρχές του 2012, σε συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του Γεν. Γραμματέα του Δήμου (με παρόντες τρία μέλη του Δ.Σ. του σωματείου, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, τον Πρόεδρο της Δημωφέλειας κ. Σχοινάκη, τον κτηνίατρο κ. Συμεωνίδη Ευστάθιο, και δυο υπηρεσιακούς παράγοντες), αναφέρθηκε ως παράγοντας μειωμένης ανταπόκρισης του Δήμου στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, ένα γεγονός που είχε να κάνει με τις πολιτικές προτιμήσεις του Προέδρου του Σωματείου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (υποστήριξη υποψήφιου της αντίπαλης παράταξης, η οποία ήταν και Γεν. Γραμματέας του Αισώπου). Προς απογοήτευσή μας, η αντίληψη του «Δεν ασχολούμαι με το πρόβλημα σου – που ουσιαστικά είναι πρόβλημα ολόκληρης της πόλης – διότι ψήφισες τον αντίπαλο», προφανώς έχει ακόμα ιδιαίτερη δυναμική ακόμη και σε νεαρά κομματικά στελέχη.

Άλλη περίπτωση που βιώσαμε αφορά στο περασμένο τρίμηνο και σχετίζεται με την πληθώρα τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων για διάφορες περιπτώσεις αδέσποτων ζώων στην περιοχή του πρώην Δήμου Φιλίππων. Οι συμπολίτες μας, κατόπιν παρότρυνσης του οικείου Αντιδημάρχου, απαιτούσαν την παρέμβαση μας για την στείρωση θηλυκών σκύλων, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν απευθύνονται σε υπηρεσία αλλά σε μια ομάδα εθελοντών με πενιχρά ταμειακά διαθέσιμα.

-Πρέπει να βοηθήσετε να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα ζώα- ζήτησε από τον Πρόεδρο του Σωματείου τις προάλλες, άλλος Αντιδήμαρχος του τρέχοντος σχήματος.
-Εμείς να βοηθήσουμε κ. Αντιδήμαρχε αλλά να ενεργοποιηθεί και η σχετική Πενταμελής Επιτροπή που θα ασχολείται με αυτά τα θέματα (όπως ορίζει και ο προσφάτως ψηφισθέντας Νόμος 4039/2012).
– Ο Νόμος είναι για την Σουηδία- ήταν η απάντηση του Αντιδημάρχου.

Φτάνοντας λοιπόν στο παρόν, ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιπτώσεις όπου αδέσποτοι σκύλοι (ενδεχομένως επειδή έχουν κουτάβια που θέλουν να προστατεύσουν) ορμάνε και δαγκώνουν συμπολίτες μας (μια κυρία που περπατούσε στην περιμετρική, τον κ. Γρανά μόλις προχτές στο κέντρο……….κ.α).

Ενδεικτικό παράδειγμα του εμπαιγμού που δεχόμαστε είναι και οι δηλώσεις του Δημάρχου στο Facebook – 19/1/2011 – ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινώσει το Πρόγραμμα του Δήμου γα την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Έχουν περάσει περισσότερες από 500 ημέρες…………..

Πλέον, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα ανακοινωθεί κανένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς πολύ απλά δεν υπάρχουν ικανά στελέχη, σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης (από τους αιρετούς, συμβούλους, προϊστάμενους, υπαλλήλους) του Δήμου, για να τρέξουν ένα τέτοιο πρόγραμμα και να αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης του. Ενδεχομένως να τους έχει συνεπάρει το ρεύμα τις εποχής και προσδοκούν από άλλους να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά, αναμένοντας έξοθεν βοήθεια και υποστήριξη για ένα πρόβλημα που είναι καθαρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Η περίοδος χάριτος από την πλευρά μας έχει λήξει. Με λύπη μας, η υπομονή και η ανοχή δίνουν την σκυτάλη πλέον σε άλλη τακτική διόλου φιλική προς τον παραλήπτη.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                 Η Γενική Γραμματέας
Γιτίσογλου Κωνσταντίνος                          Φιλίδη Βιλιάννα

Πηγή: www.e-kavala.eu

eXTReMe Tracker