ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ 2011: Διήμερο μουσικής και λόγου στο φρούριο της Καβάλας για την αφύπνιση του λαού

14 Σεπτεμβρίου, 2011

Με σύνθημα: «Οι πλατείες δείχνουν το δρόμο» και με στόχο την αφύπνιση των πολιτών, το δίκτυο αλληλεγγύης εργαζομένων «Δικαίωμα», ο σύλλογος ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων και το ανοικτό συντονιστικό αγώνα των μαθητών, συνδιοργανώνουν την ερχόμενη Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στο φρούριο της Καβάλας, το φεστιβάλ Κινημάτων 2011.

Χθες το μεσημέρι, στην καφετερία «Μυροβόλος Άνοιξης», ο Πάνος Λεονταράκης, εκπρόσωπος του δικτύου αλληλεγγύης εργαζομένων «Δικαίωμα» και η Νάντια Κλικά, εκπρόσωπος του συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, έδωσαν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ. «Το φεστιβάλ Κινημάτων 2011 θέλει να συμβάλλει στη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου όλου του λαού, που θα διώξει την κυβέρνηση και την τρόικα και θα επιβάλλει μια κοινωνική, πολιτική και οικονομική διέξοδο για τη χώρα. Παράλληλα, θέλει να προσφέρει ένα διήμερο συζήτησης, προβληματισμού και πολιτισμού, οξυγόνο ανάτασης μέσα στο μαύρο τοπίο της εποχής μας», είπε ο Πάνος Λεονταράκης.

Η κυβέρνηση του ψέματος και της τρομοκρατίας

Ο Π. Λεονταράκης αναφέρθηκε, επίσης, στην τρέχουσα πολιτική, κοινωνική και οικονομική επικαιρότητα λέγοντας ότι: «Η κυβέρνηση του ψέματος και της τρομοκρατίας, υπακούοντας τυφλά στα αφεντικά της, βυθίζει τη χώρα στη χρεοκοπία και την παραδίδει, άνευ όρων, στους ξένους δανειστές. Με την απειλή της οικονομικής κατάρρευσης καταργεί εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα δεκαετιών. Οδηγεί μια ολόκληρη χώρα και έναν ολόκληρο λαό σε αργό θάνατο, προκειμένου να επιβιώσουν οι τραπεζίτες και οι αγορές. Επιμένει να στηρίζει ένα χρεοκοπημένο οικονομικό και σάπιο πολιτικό σύστημα, ξεπερασμένο στη συνείδηση της κοινωνίας, που με τους αγώνες της, τα κινήματα και τις πλατείες, παλεύει για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη».

Μόνος δρόμος για την καταπολέμηση της ανεργίας, η συσπείρωση των ανέργων σε κοινό μέτωπο

Η Νάντια Κλικά σημείωσε ότι το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και στο Νομό Καβάλας συνεχώς οξύνεται και για να «αναχαιτιστεί» πρέπει να σχηματιστεί ένα ευρύ και μαζικό λαϊκό μέτωπο. «Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 20% επίσημα και προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει το 24%. Οι εργασιακές σχέσεις ποτέ δεν ήταν τόσο ελαστικές. Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα άλλα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, εξαπολύεται μία μεγάλη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Ο σύλλογος ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων δικαιώνεται, δυστυχώς, για κάποια πράγματα που είχε πει, όπως το κύμα των απολύσεων, τα «λουκέτα» στην αγορά και η εργασιακή επισφάλεια που αυξάνεται. Έτσι, ο ρόλος του γίνεται πιο σημαντικός, προκειμένου να οργανώσει τους ανέργους και να τους στηρίξει για να έχουν μία αξιοπρεπή ζωή. Είχαμε προβλέψει, ακόμα, ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας, τα οποία θα καθιερώσουν ένα νέο μοντέλο, αυτό των «εργαζομένων ανέργων». Για να καταπολεμηθεί η ανεργία, ο μόνος δρόμος είναι η συσπείρωση όλων των ανέργων σε ένα κοινό μέτωπο για την υπεράσπιση του δικαιώματος της εργασίας».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ (Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει: Συναυλία με τα μουσικά σχήματα Never mind, Storm Rage, Tabasco Fix (στις 6:30 μ.μ.), θεατρική παράσταση με την εφηβική ομάδα της «Θεατρικής Μηχανής» Καβάλας (στις 8 μ.μ.), με τον τίτλο: «Μονόλογοι από τη Γάζα» και συναυλία με το συγκρότημα “Cabaret Balkan”. Μέρος των εσόδων από τις παραπάνω εκδηλώσεις (σ.σ. ορίστηκε οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ), θα διατεθούν στο σύλλογο αλληλεγγύης του παλαιστινιακού λαού «Ιντιφάντα». Τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν δύο εκδηλώσεις. Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: Κρίση-Χρεοκοπία και η απάντηση του λαού», με ομιλητές τους: Χρήστο Κατσούλα, Δημήτρη Καζάκη, Άρη Χατζηστεφάνου και Σπύρο Μαρκέτο. Στις 9 μ.μ. θα γίνει συναυλία με τους: Πάνο Μουζουράκη και Ζακ Στεφάνου. Για τις εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας ορίστηκε οικονομική ενίσχυση 5 ευρώ.

Πηγή:www.k-tipos.gr

 

eXTReMe Tracker