Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου Οι “Σκηνοβάτες”

29 Ιουλίου, 2011

Το Εθνικό Θέατρο τιμά για μία ακόμα φορά με την παρουσία του το Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, έχοντας στο τιμόνι του και συγκεκριμένα στη θέση του σκηνοθέτη τον Σταμάτη Φασουλή και μία σειρά από έμπειρους ηθοποιούς, οι οποίοι μέσα από μία πλούσια σε θεματολογία παράσταση, που θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο (29 & 30 Ιουλίου) ταξιδεύει τους θεατές από την κλασική αρχαιότητα μέχρι το σήμερα.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων του δημαρχείου, συμμετείχαν αρκετοί από τους συντελεστές του έργου, οι οποίοι μίλησαν την παράσταση. Εκεί τους υποδέχτηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου, Θόδωρος Γκόνης, κάνοντας λόγο για μία σπουδαία στιγμή για το φεστιβάλ.

Μία εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, η γνωστή ηθοποιός, Νένα Μεντή, δήλωσε ότι πρόκειται για μία παράσταση ενδιαφέρουσα, δυνατή και φιλόδοξη, επαινώντας τον Σταμάτη Φασουλή για την ιδέα του και τονίζοντας ότι όλοι οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στον θίασο, παίζουν, πράγμα που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία ομαδική δουλειά. «Σημασία έχει ο ηθοποιός να ευχαριστιέται αυτό που κάνει, κάτι που ισχύει για τη συγκεκριμένη παράσταση», τόνισε, καλώντας τον κόσμο να προσέλθει στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων για να δει την παράσταση.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου, η οποία τόνισε ότι οι θεατές παρακολουθώντας την παράσταση θα κάνουν “μία βουτιά στο παρελθόν”, καθώς η υπόθεση του έργου ξεκινά από τα Ελληνιστικά χρόνια, κάνει ένα πέρασμα από την Ρωμαϊκή Εποχή και καταλήγει στο σήμερα. «Ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει την αλλαγή των ηθών, αλλά και την πορεία του θεάτρου μέσα στους αιώνες», υποστήριξε.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου
Τέλος του δεύτερου μ.Χ. αιώνα. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία καταρρέει. Είναι το τέλος μιας εποχής. Μέσα σε αυτό το κλίμα της κατάρρευσης και της παρακμής φτάνουν σε ένα αρχαίο θέατρο τρεις θίασοι από τρεις άκρες της αυτοκρατορίας και στήνουν τους δικούς τους, αυτοσχέδιους δραματικούς αγώνες, κατά το πρότυπο του «ένδοξου» παρελθόντος… Σε μια σπαρταριστή σκηνική σύνθεση που πηγαίνει στο βάθος του χρόνου και στις απαρχές της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας για να φτάσει στη ρωμαϊκή περίοδο, η ιστορία του θεάτρου ζωντανεύει επί σκηνής. Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι καθώς και εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές-στοιχεία της ρωμαϊκής αρένας-συνθέτουν ένα ετερόκλητο, πολύχρωμο και γοητευτικό κολάζ!

Συντελεστές του έργου:
Μετάφραση-Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Δραματουργική συνεργασία: Ειρήνη Μουντράκη
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Στίχοι τραγουδιών: Αφροδίτη Μάνου
Κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Σχεδιασμός μακιγιάζ-περούκες: Μαρία Καμπριγιάννη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας
Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Θεοφανοπούλου
Βοηθός χορογράφος: Έλενα Γεροδήμου

Διανομή:
Θανάσης Αλευράς, Σπύρος Ανδρεόπουλος, Ελένη Βεργέτη, Γιώργος Δεπάστας, Τζένη Διαγούπη, Μίνως Θεοχάρης, Δημήτρης Καπετανάκος, Ελένη Κοκκίδου, Νάντια Κοντογιώργη, Νεφέλη Κουρή, Νίκος Κουρής, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Μαργαρίτα Λουμάκη, Λαέρτης Μαλκότσης, Νένα Μεντή, Ευαγγελία Μουμούρη, Ηρώ Μπέζου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάκης Παπαδημητρίου, Αντώνης Πασβάντης, Σωκράτης Πατσίκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Φοίβος Ριμένας, Δήμητρα Σιγάλα, Χρήστος Σπανός, Άγγελος Τριανταφύλλου, Τάνια Τρύπη, Δημήτρης Τσέλιος, Σοφία Φιλιππίδου

Τιμή εισιτηρίου: 15 και 20 ευρώ

Πηγή:www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker