Το θέατρο στον κινηματογράφο – Στάθης Αθανασίου

13 Ιουλίου, 2010

Την Τετάρτη, 14 Ιουλίου, ολοκληρώνονται οι προβολές της εκδήλωσης «Η Τέχνη στον Κινηματογράφο», που διοργανώνουν η Κινηματογραφική Λέσχη του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο» και ο Δήμος Καβάλας.

Η θεματική της τελευταίας προβολής αφορά το πώς η κινηματογράφηση μίας θεατρικής παράστασης προσαρμόζει τη θεατρικότητα στις προδιαγραφές της κινούμενης εικόνας και αναδεικνύει τελικά μίαν άλλη σκηνοθετική οπτική για την ίδια τη θεατρική παράσταση. Ο κινηματογραφιστής Στάθης Αθανασίου θα μας εισάγει στον τρόπο με τον οποίο ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται τη θεατρικότητα με κινηματογραφικούς όρους.

Ο Στάθης Αθανασίου σπούδασε 3d animation-σκηνοθεσίας στη σχολή Digital Art School των εταιριών ARTOON και POST-REALITY (1999-2000). Το 2003-4 παρακολούθησε Workshop σκηνοθεσίας στην New York Film Αcademy of London, ενώ το 2005 επιλέχθηκε για συμμετοχή στο 2005 Berlinale Talent Campus. Έχει εργαστεί ως μοντέρ, animator και έχει πειραματιστεί πάνω στην κινηματογράφηση πολύ γνωστών θεατρικών παραστάσεων.

Οι δύο κινηματογραφημένες θεατρικές παραστάσεις που θα προβληθούν είναι οι εξής:

– Ut Consecutivum – Βασισμένο στις «Τρεις αδελφές» (σκηνοθεσία της παράστασης: Θ.Αμπαζής – Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΟπεRα)

– Βίοι Αγίων (σκηνοθεσία της παράστασης: Μ.Μαρμαρινός – Παραγωγή: Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες)

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στις 9.00 το βράδυ, στο χώρο της Παλιάς Μουσικής στην Παναγία (Χαλίλ μπέη τζαμί).

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η Ομάδα Ήχων ΑΘΥΡ, Δανιήλ Μπάρμπας, Κώστας Τσαλαπατάνης, Γιάννης Γιαννακάκης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Ελένη Γαλανοπούλου και Θοδωρής Στρίκος, θα μας παρουσιάσει μία μουσική πρόβα ανοιχτή στο κοινό, πάνω σε μουσικά κομμάτια της παράστασης «Πέντε νύχτες… δίχως σώμα». Η πρόβα θα γίνει μέσα στο χώρο του τεμένους Χαλίλ μπέη.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker