Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας στο Φεστιβάλ Αθηνών

5 Ιουλίου, 2011

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει τα έργα «Η Μεταμόρφωση της Χρυσαλλίδας» σε σύνθεση κειμένων της Μέλπως Αξιώτη και «Το παρτάλι» που είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη.

«Η Μεταμόρφωση της Χρυσαλλίδας»
Κυριακή 3 έως και Τρίτη 5 Ιουλίου 2011
Κτίριο Ε, Πειραιώς 260

Στην πρωτοπορία της διανόησης και της λογοτεχνίας, στρατευμένη αριστερή και τολμηρή μοντερνίστρια, η Μέλπω Αξιώτη πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό ως πολιτική πρόσφυγας. Η σύνθεση κειμένων με τίτλο Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας βασίζεται κατά κύριο λόγο στα δύο εμβληματικά πεζά της, τις Δύσκολες νύχτες και την Κάδμω, και συνιστά έναν πολυφωνικό μονόλογο όπου μυθοπλασία και αυτοβιογραφία μπλέκονται για να δημιουργήσουν μια σκηνική περσόνα που δίνει μάχη να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της γλώσσας και της Ελλάδας ενάντια στην απειλή της λήθης και της εξορίας.

Πρόκειται για μια παράσταση, το κείμενο της οποίας αποτελεί σύνθεση από τα έργα της Μέλπως Αξιώτη «Δύσκολες νύχτες», «Η Κάδμω», «Το σπίτι μου», «Ποιήματα» και «Εικοστός αιώνας», εκδόσεις Κέδρος.

Σύνθεση κειμένων : Νίκος Χατζόπουλος, Σοφία Σεϊρλή
Σκηνοθεσία : Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια : Μαγιού Τρικεριώτη
Βίντεο : Χρήστος Δήμας
Μουσική επιμέλεια : Νίκος Μαστοράκης
Φωτισμοί : Λευτέρης Παυλόπουλος

Ερμηνεία : Σοφία Σεϊρλή

«Και ίσως θα χρειαστεί εμείς τώρα να ξαναπλάσομε μια παιδική καρδιά, για να μπορούμε να διαβάσομε».
Μέλπω Αξιώτη

«Το παρτάλι»
Παρασκευή 8 έως και Κυριακή 10 Ιουλίου 2011
Κτίριο Ε, Πειραιώς 260

Ένας άνδρας που έμαθε να κυκλοφορεί με γυναικεία ρούχα και να επιβιώνει μετουσιώνοντας την τραυματική ζωή του σε θεαματική σκηνική περφόρμανς είναι το Παρτάλι, το κεντρικό πρόσωπο στο μονόλογο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη. Με την τριπλή ιδιότητά του –σκηνοθέτης, ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής–, ο Στέλιος Κρασανάκης έχει και στο παρελθόν συναντηθεί με πρόσωπα αποκλίνοντα, που ανοίγουν ένα παράθυρο στον ατομικό και τον συλλογικό ψυχισμό. Στο Παρτάλι, μεταμφίεση, παρενδυσία και κοινωνικό περιβάλλον συνθέτουν ένα σχόλιο για τη διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας και παράλληλα για την υβριδοποίηση της ταυτότητας του Νεοέλληνα, σε μια παράσταση όπου η προσωπική ιστορία συμπλέκεται με την εθνική Ιστορία.

Στο ρόλο-πρόκληση ο Χρήστος Στέργιογλου, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Κείμενο : Θεόδωρος Γρηγοριάδης
Σκηνοθεσία – Επιμέλεια σκηνικού χώρου : Στέλιος Κρασανάκης
Κοστούμια : Κώστας Βεληνόπουλος
Φωτισμοί : Ελευθερία Ντεκώ
Επιμέλεια κίνησης : Αμαλία Μπένετ
Ηχητικός σχεδιασμός : Σπύρος Αραβοσιτάς
Βίντεο : Χρήστος Δήμας

Ερμηνεία : Χρήστος Στέργιογλου

Και οι δύο παραγωγές αναμένονται το Φθινόπωρο στην Καβάλα.
Πηγή :www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker