Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο δράσης για τη Γρίπη στο Νομό Καβάλας!

29 Ιουλίου, 2009

Μέχρι και  44 κρεβάτια νοσηλείας στο νοσοκομείο Καβάλας θα χρειαστούν σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της γρίπης για  τις ανάγκες που θα προκύψουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε και υπολογίζεται η κορύφωση της επιδημίας του ιού Η1Ν1. Το σχέδιο που έχει συνταχθεί  με εντολή του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, αναφέρει  πως την «κανονική περίοδο», με υπόθεση προσβολής 10% του πληθυσμού από τη γρίπη, θα προσβληθούν απο τον ιό στο νομό Καβάλας 9 άτομα μεγαλύτερα από 20 ετών. Στο ενδεχόμενο προσβολής του 30% του πληθυσμού της χώρας,  σύμφωνα με το σχέδιο υπολογίζεται πως τα κρούσματα στο νομό Καβάλας  θα αγγίξουν τα 26 και πάλι σε ηλικίες μεγαλύτερες των 20 ετών,  ενώ ένα κρούσμα θα υπάρξει στις ηλικίες μικρότερες  των 19 ετών.

Στο ακραίο άλλα όχι και απίθανο σενάριο της  προσβολής 50% του πληθυσμού, σε όλη την Ελλάδα, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, έχει σημειώσει  έως  44 τα κρούσματα του ιού Η1Ν1 σε ηλικίες άνω των 20 ετών  στο Νομό Καβάλας καθώς και δύο ακόμη  κρούσματα σε ηλικίες μικρότερες των 19 ετών. Μέσα από το σχέδιο προκύπτει ότι  στην καλύτερη περίπτωση ένας στους τρεις Έλληνες θα μολυνθεί με τον ιό Η1Ν1 το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ εάν επαληθευτεί το εφιαλτικό  σενάριο, το 54% του πληθυσμού της Ελλάδας δηλαδή περίπου  5,4 εκατομμύρια πολίτες, θα νοσήσουν από τη νέα γρίπη. Στην κορύφωση του πανδημικού κύματος, σύμφωνα με το σχέδιο υπολογίζεται ότι  έως και 1 εκ. Ελληνες θα βρεθούν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και θα έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές λόγω της νέας γρίπης. Για το ενδεχόμενο τώρα πανδημίας, υπολογίζεται  ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 3.438 άδεια κρεβάτια στα νοσοκομεία όλης της χώρας για να νοσηλευτούν οι ασθενείς με τη σοβαρή μορφή της γρίπης.

Η  προκαταρκτική εκτίμηση του μέγιστου αριθμού αναγκαίων νοσοκομειακών κλινών που περιέχεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης φανερώνει ότι εάν προσβληθεί το 30% του πληθυσμού, θα χρειαστούν 2.063 ελεύθερες κλίνες, ενώ ο αριθμός των απαιτούμενων κρεβατιών σχεδόν διπλασιάζεται εάν προσβληθεί το 50% του πληθυσμού, στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν 3.438 κλίνες.

www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker