Στους μπλε κάδους πετάμε πια χαρτιά, αλουμίνιο, πλαστικά και γυάλινα αντικείμενα

28 Μαρτίου, 2012

Από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου Καβάλας. Έτσι στους μπλε κάδους θα μπορούμε πλέον εκτός από χαρτιά να πετάμε και άλλα αντικείμενα για ανακύκλωση, όπως κουτάκια αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια και πλαστικά υλικά συσκευασίας, γυάλινα μπουκάλια κάθε χρώματος και κάθε είδους γυάλινα αντικείμενα.

Ήδη οι μπλε κάδοι ξεκλειδώθηκαν και πλέον ανοίγουν τα καπάκια τους για να διευκολύνουν τον κόσμο να ρίχνει όλα αυτά τα ανακυκλώσιμα «σκουπίδια». Σημαντικό βέβαια είναι τα υλικά αυτά να είναι όσο το δυνατόν γίνεται πιο καθαρά. Και φυσικά να μη ρίχνουμε μέσα στους μπλε κάδους άλλα οργανικά σκουπίδια. Επίσης καλό θα είναι όλα αυτά να ρίχνονται στους κάδους χύμα και όχι μέσα σε σακούλες. Εάν κάποιος έχει στο σπίτι του συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες υλικών συσκευασίας, μπορεί αντί να τα αδειάζει σε δόσεις σε μπλε κάδο, να έρχεται σε επικοινωνία με τον δήμο, ο οποίος θα τον καθοδηγεί κατάλληλα.

Ήδη ο δήμος Καβάλας έχει έρθει σε συνεννόηση με εργολάβο, ο οποίος θα παραλαμβάνει πλέον την ανακύκλωση και θα κάνει τον διαχωρισμό. Η υπηρεσία καθαριότητας θα συνεχίσει να συγκεντρώνει την ανακύκλωση καθημερινά από το κέντρο και δυο φορές την εβδομάδα από την περιφέρεια, ενώ αν χρειαστεί η συχνότητα μπορεί να αυξηθεί. Έτσι όλα τα ανακυκλώσιμα αυτά υλικά δεν θα πετιούνται πλέον στους ΧΥΤΑ αλλά θα πιάνουν τόπο, που ταυτόχρονα θα σημαίνει και χρήμα.

Το κυριότερο βέβαια είναι να γίνεται συνειδητά από  όλους μας, ώστε να προστατέψουμε όσο το δυνατόν γίνετε το περιβάλλον που ζούμε. Ας μη ξεχνάμε πως κατά μέσο όρο κάθε Έλληνας παράγει 475 κιλά σκουπίδια τον χρόνο. Αν τα μισά από αυτά είναι ανακυκλώσιμα και τα ανακυκλώνουμε, μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό για την εθνική μας οικονομία, αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον.

Τι όμως μπορούμε να πετάμε στους μπλε κάδους το βλέπουμε παρακάτω:
Χαρτί (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, χαρτοκιβώτια).
Πλαστικό (π.χ. μπουκάλια νερού, πλαστικές σακούλες).
Αλουμίνιο (π.χ. κουτιά αναψυκτικών, κονσέρβες).
Γυαλί (π.χ. γυάλινα μπουκάλια, βαζάκια).
Λευκοσίδηρο (π.χ. κουτιά από γάλα εβαπορέ).

Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

 

Πηγή: www.evdomi.gr

eXTReMe Tracker