Στις 19 Ιουλίου στην Καβάλα η ημερίδα για τα σχέδια διαχείρισης υδατικών διαμερισμάτων

22 Ιουνίου, 2012

Η σημαντική ημερίδα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών διαμερισμάτων, την οποία είχε προαναγγέλλει, πριν μερικές εβδομάδες, ο πρόεδρος του τμήματος ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Λάζαρος Βασιλειάδης, θα γίνει στην πόλη της Καβάλας στις 19 Ιουλίου. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, χωρίζονται σε δύο υδατικά διαμερίσματα. Το υδατικό διαμέρισμα ανατολικής Μακεδονίας, στο οποίο υπάγεται και ο Δήμος Καβάλας και το υδατικό διαμέρισμα Θράκης, στο οποίο υπάγονται και τα νησιάτης Θάσου και της Σαμοθράκης.Η σημαντική ημερίδα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών διαμερισμάτων, την οποία είχε προαναγγέλλει, πριν μερικές εβδομάδες, ο πρόεδρος του τμήματος ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Λάζαρος Βασιλειάδης, θα γίνει στην πόλη της Καβάλας στις 19 Ιουλίου. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, χωρίζονται σε δύο υδατικά διαμερίσματα. Το υδατικό διαμέρισμα ανατολικής Μακεδονίας, στο οποίο υπάγεται και ο Δήμος Καβάλας και το υδατικό διαμέρισμα Θράκης, στο οποίο υπάγονται και τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Τι είναι τα σχέδια διαχείρισης υδατικών διαμερισμάτωνΈνα σχέδιο διαχείρισης, είναι ένα έγγραφο στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα υδατικό διαμέρισμα και παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και τις λειτουργικές οδηγίες, για μία ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών εντός μιας λεκάνης απορροής ποταμού. Στο σχέδιο αυτό γίνεται μία γενική περιγραφή των χαρακτηριστικών των ποταμών, των λιμνών, των παράκτιων υδάτων, των υπόγειων υδάτων και των προστατευόμενων περιοχών που σχετίζονται με τα ύδατα. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

♦ Σύνοψη των σημαντικών πιέσεων και επιπτώσεων που ασκούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στα νερά.
♦ Το δίκτυο παρακολούθησης των νερών και τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, από τα οποία φαίνεται η οικολογική, η χημική και η ποσοτική κατάσταση των υδάτων.
♦ Κατάλογο των περιβαλλοντικών στόχων που καθορίζονται για τα ύδατα.
♦ Περίληψη της οικονομικής ανάλυσης των χρήσεων του νερού.
♦ Περίληψη των προγραμμάτων και μέτρων που θα θεσπιστούν.
Η εφαρμογή όλων των παραπάνω, θα οδηγήσει στην επίτευξη του κύριου στόχου της Οδηγίας, δηλαδή στην επίτευξη «καλής» κατάστασης των νερών.

Το σχέδιο διαχείρισης κάθε υδατικού διαμερίσματος συνοδεύεται από μία μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων που θα έχουν στο περιβάλλον τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν. Αυτή η μελέτη εκτίμησης, ονομάζεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.).Συνοπτική περιγραφή του υδατικού διαμερίσματος ανατολικής ΜακεδονίαςΤο υδατικό διαμέρισμα ανατολικής Μακεδονίας (Υ.Δ.11), έχει όρια τα όρη Κερδύλια, Βερτίσκος, Κρούσια και Μπέλες στα δυτικά, το Φαλακρό και τα όρη Λεκάνης στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, τους κόλπους Ορφανού, ή Στρυμονικός και Καβάλας προς νότο και προς βορρά την οροσειρά Μπέλες. Η συνολική έκταση του διαμερίσματος είναι 7.321 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το υδατικό διαμέρισμα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος πεδινό και κατά το μικρότερο τμήμα του ορεινό και ημιορεινό. Οι πεδιάδες των Σερρών και της Δράμας αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του. Η κατανομή των υψομέτρων είναι η ακόλουθη: Το 10% της έκτασης του διαμερίσματος έχει υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, το 49% μεταξύ 200 και 1.000μ. και το 41% έχει υψόμετρο μικρότερο των 200μ. Το διαμέρισμα περιλαμβάνει τους ορεινούς όγκους των Κερδυλίων (1.091μ.), του Βερτίσκου (1.103μ.), των Κρουσίων (1.179μ.) και του Μπέλες (2.031μ.) στο δυτικό όριο, τον Όρβηλο (2.212μ.) στο κεντρικό τμήμα και το Φαλακρό (2.111μ.), τα όρη Λεκάνης (1.298μ.) και το Παγγαίο (1.956μ.) στα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Η μορφολογία των ακτών του διαμερίσματος είναι ιδιαίτερα ομαλή και περιλαμβάνει τους ανοικτούς κόλπους του Ορφανού στα δυτικά και της Καβάλας στα ανατολικά, καθώς και πολλούς μικρούς κόλπους. Το μέσο ετήσιο ύψος των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων στο υδατικό διαμέρισμα ανατολικής Μακεδονίας είναι 675 χιλιοστά. Μεταβάλλεται από 500 έως 600 χιλιοστά, περίπου, στα παράκτια και πεδινά, 600 έως 1.000 χιλιοστά στο εσωτερικό και υπερβαίνει τα 1.000 χιλιοστά στα ορεινά. Ως ενδεικτικές τιμές της ετήσιας βροχόπτωσης στο πεδινό τμήμα του διαμερίσματος, αναφέρονται τα 508 χιλιοστά στο σταθμό Δράμας και τα 576 χιλιοστά στο σταθμό Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Οι περισσότερες βροχές πέφτουν κατά τη χειμερινή και εαρινή περίοδο. Σποραδικές βροχές παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε σχέση με νοτιότερα υδατικά διαμερίσματα της χώρας, αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό συμμετοχής στην ετήσια βροχόπτωση, της βροχόπτωσης της θερινής περιόδου. Οι χιονοπτώσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο και λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Απριλίου. Το υ.δ. ανατολικής Μακεδονίας περιλαμβάνει μία λεκάνη απορροής, αυτή του Στρυμόνα ποταμού (GR06), με μέσο υψόμετρο 403μ.

Συνοπτική περιγραφή του υδατικού διαμερίσματος Θράκης

Το υδατικό διαμέρισμα Θράκης (Υ.Δ.12) έχει έκταση 11.243 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 564 ανήκουν στα νησιά Θάσο και Σαμοθράκη. Το διαμέρισμα ορίζεται βόρεια από τη γραμμή των συνόρων Ελλάδας-Βουλγαρίας και τον υδροκρίτη των λεκανών Νέστου-Οχυρού, ανατολικά από τη γραμμή των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας, μέχρι τον κόλπο Αίνου, δυτικά από τον υδροκρίτη των λεκανών Νέστου-Οχυρού, Νέστου-Στρυμόνα, Νέστου-ρέματος Νέας Καρβάλης και τον υδροκρίτη των παραλιακών ρεμάτων Χρυσούπολης, μέχρι τον κόλπο της Καβάλας. Στο νησιωτικό τμήμα, καθώς και σε μία στενή παράκτια ζώνη, επικρατεί χερσαίο μεσογειακό κλίμα, στο εσωτερικό και στα πεδινά το μεσευρωπαϊκό, ενώ στα ορεινά επικρατεί το ορεινό. Η ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται στα παράκτια και το νησιωτικό τμήμα μεταξύ 500 και 600 χιλιοστών, στο εσωτερικό μεταξύ 600 και 1.000 χιλιοστών, ενώ στα βόρεια ορεινά ξεπερνά τα 1.000 χιλιοστά. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας υδατικών πόρων (2008), η μέση ετήσια βροχόπτωση εκτιμάται σε 778 χιλιοστά. Το υ.δ. Θράκης αποτελείται από πέντε λεκάνες απορροής: Νέστου (GR07), με έκταση 2.975,5 τ.χ., ρέματος Ξάνθης-Ξηρορέματος (GR08), με έκταση 1.663,6 τ.χ., ρεμάτων Κομοτηνής-Λουτρού Έβρου (GR09), με έκταση 1.958,4 τ.χ., Έβρου (GR10), με έκταση 4.080,9 τ.χ. και Θάσου-Σαμοθράκης (GR42), με έκταση 5.64,3 τ.χ. Το υ.δ. Θράκης εμπεριέχει δύο διασυνοριακές λεκάνες απορροής, αυτές των ποταμών Νέστου και Έβρου. Τις λεκάνες αυτές μοιράζεται η Ελλάδα με τη Βουλγαρία (Νέστου) και με τη Βουλγαρία και την Τουρκία (Έβρου). Τα υδατορεύματα που διασχίζουν την μεθόριο γραμμή μεταξύ των χωρών είναι: Στη λεκάνη του Νέστου, εκτός του ίδιου του ποταμού Νέστου και ο ποταμός Δεσπάτης, στη δε λεκάνη του Έβρου, οι ποταμοί Άρδας και Ερυθροπόταμος. Ο ποταμός Έβρος αποτελεί τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκτός από μικρό τμήμα στην περιοχή της Νέας Βύσσας, όπου ο ποταμός κινείται εντός του τουρκικού εδάφους.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker