Σεμινάριο μελισσοκομίας για αρχάριους

3 Απριλίου, 2012

Άρχισε την Δευτέρα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 4 Απριλίου το σεμινάριο μελισσοκομίας, το οποίο πραγματοποιείται από τις 3:00 το μεσημέρι έως τις 7:30 το απόγευμα και φιλοξενείται στο κτίριο του Επιμελητηρίου. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καβάλας η οποία προέκυψε κατόπιν διαπιστώσεως εκ μέρους της διοίκησης, του αυξημένου ενδιαφέροντος που καταγράφεται υπέρ της μελισσοκομίας από τους νέους ανθρώπους.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καβάλας είναι σχετικά νεοσύστατος αφού ιδρύθηκε πέρσι και ήδη αριθμεί ογδόντα πέντε περίπου μέλη. Εκ των τριών ημερών του σεμιναρίου, οι δύο πρώτες αφορούν σε θεωρητική κατάρτιση και η διδασκαλία θα γίνει από στελέχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα θα διδάξουν ο Γιώργος Γκόρας και η Βέτα Λαζαρίδου, που διαθέτουν ντοκτορά επί του τομέα της μελισσοκομίας. Ενώ η τρίτη ημέρα του σεμιναρίου περιλαμβάνει πρακτικό μάθημα σε μελισσοκομεία της περιοχής από έμπειρους επαγγελματίες του είδους.

Η ενασχόληση ενός αρχαρίου με τον τομέα θεωρείται σχετικά εύκολη διαδικασία κι εκείνα που κυρίως απαιτούνται είναι το μεράκι και η αγάπη για την μέλισσα. Επίσης πρόκειται για ένα αντικείμενο που δε θεωρείται πολυέξοδο στην έναρξή του. Τα μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καβάλας είναι ερασιτέχνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αφού διαθέτουν έως τριάντα μελίσσια ως χόμπι, ενώ ορισμένοι πειραματίζονται εάν αυτό τους ταιριάζει και ως κύριο επάγγελμα. Να σημειωθεί ότι το 85% των 23.000 μελισσοκόμων που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά είναι επίσης ερασιτέχνες.

Μια παρόμοια σεμιναριακή πρωτοβουλία είχε υλοποιηθεί και πέρσι στην Καβάλα, το οποίο απευθυνόταν και σε αρχάριους αλλά και σε έμπειρους μελισσοκόμους. Φέτος όμως επιχειρείται η εξειδίκευση της κατάρτισης, ενώ αναμένεται ο νέος κύκλος που θα αφορά τη βασιλοτροφία και την παραγωγή βασιλικού πολτού και προγραμματίζεται να διεξαχθεί εντός της ανοίξεως.

Πηγή: www.proininews.gr

eXTReMe Tracker