Πραγματοποιήθηκε το 1ο Ιστιοπλοϊκό τριήμερο από το Ν. Ο. Καβάλας

14 Ιουλίου, 2010

Με δύο σκάφη του ΝΟΚ και τη συμμετοχή 13 νέων πραγματοποιήθηκε το 1ο ιστιοπλοϊκό τριήμερο της ΓΓΝΓ για το 2010. Η αρχική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε όπως κάθε φορά στην προβλήτα του ΝΟΚ στις 15.30 της Παρασκευής. Μετά την εγγραφή των νέων και την γνωριμία με τους κυβερνήτες και τα σκάφη, ακολούθησε το πρώτο μέρος της ενημέρωσης για περιβαλλοντικά θέματα. Η ενότητα Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή – Πράσινη Ανάπτυξη είναι ένα από τα τρία καινούρια στοιχεία που ήρθαν φέτος να προστεθούν από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο Πρόγραμμα ‘Ιστιοπλοϊκά Τριήμερα’.

Η ενημέρωση έγινε από τον εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας Γιώργο Πασχαλίδη ο οποίος αναφέρθηκε σε βασικά ζητήματα του περιβάλλοντος στην Ελλάδα σήμερα. Η μη επίλυση τους λειτουργεί συσωρευτικά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό και την οικονομία. Ζητήματα όπως η ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων, η σπατάλη ενεργειακών πόρων, η επιμόλυνση του αέρα του εδάφους και των υδάτων σε πολλές περιπτώσεις επισύρουν πρόστιμα που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Αναφέρθηκε επίσης ειδικότερα στην κατάσταση στην περιοχή του Νομού Καβάλας, με την κατασκευή των φραγμάτων στον ποταμό Νέστο, την ύπαρξη των γεωθερμικών πεδίων, των πετρελαίων και της ΒΦΛ. Την ενημέρωση την παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες, μαζί με τους κυβερνήτες των σκαφών και τον Πρόεδρο και τον Έφορο ιστιοπλοΐας Ανοικτής θάλασσας του ΝΟΚ Παν. Βαφία.
Στη συνέχεια, γύρω στις 17.00 τα 2 σκάφη ΝΕΛΑ και ΚΑΛΥΨΩ απέπλευσαν με προορισμό τη Θάσο, ενώ στην ομάδα των νέων ήρθε να προστεθεί ο Ιάσονας Πασχαλίδης- Γεροστεργίου, εκπρόσωπος της Οικολογικής κίνησης, με σκοπό να συνεχιστεί η ενημέρωση στην διάρκεια του τριημέρου. Μετά ένα πρώτο μπάνιο στην παραλία του Παχύ, τα σκάφη έδεσαν στη μαρίνα του Λιμένα γύρω στις 21.00 κι οι νέες κι οι νέοι από τα δύο σκάφη βρέθηκαν μια παρέα όλοι μαζί στα δρομάκια της πρωτεύουσας του νησιού, για να καταλήξουν αργά το βράδυ, όπως συνηθίζεται, μετά την έξοδο στα σκάφη για συζήτηση και παρεϊστικα παιχνίδια.
nok2-large.jpg
Το Σάββατο, μετά το πρωινό που προσφέρεται στο σκάφος, αναχώρηση για την πανέμορφη παραλία του νησιού Βάθη, όπου πέρασαν τη μέρα με θαλάσσιες δραστηριότητες και ξεκούραση. Δυστυχώς ο άνεμος δεν έκανε το κέφι όσων ήθελαν να γνωρίσουν τα μυστικά της ιστιοπλοΐας, αφού η άπνοια δεν επέτρεψε στα σκάφη να κινηθούν με τα πανιά, έτσι  ταξίδεψαν αποκλειστικά με τις μηχανές. Η επιστροφή έγινε με το ηλιοβασίλεμα και πάλι στη μαρίνα του Λιμένα. Μια ξαφνική μπόρα το βράδυ του Σαββάτου, διάρκειας λίγων λεπτών, χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού, δεν στάθηκε εμπόδιο στην καλή διάθεση όσων συμμετείχαν.

Την Κυριακή, στη διαδρομή της επιστροφής προς το Φιδονήσι και την Καβάλα, η μπουκαδούρα έκανε την εμφάνισή της, δίνοντας μια γεύση στα πληρώματα των σκαφών για το πως ταξιδεύουν τα ιστιοφόρα αποκλειστικά με τον άνεμο. Είναι η οικολογική διάσταση της ιστιοπλοΐας, αφού τα ιστιοφόρα εκμεταλλεύονται την καθαρότερη ενέργεια, τον άνεμο. Η επιστροφή στην Καβάλα αργά το απόγευμα της Κυριακής σήμανε για τους καινούριους φίλους του ΝΟΚ και της ΓΓΝΓ το τέλος ενός ιστιοπλοϊκού τριήμερου πλούσιου σε καινούριες εμπειρίες.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker