Πετυχημένη η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Άξιον και Δίκαιον, Κώστας Ζουράρις, έργο και βίος», των εκδόσεων ΞΥΡΑΦΙ, που έγινε στη Θεσσαλονίκη

30 Μαΐου, 2013

Ο Κώστας Ζουράρις

 

– το Σάββατο στην Ξάνθη

 

– την Κυριακή στη Δράμα

 

– και τη Δευτέρα στην Καβάλα

 

Παρουσία πολύ μεγάλου αριθμού φίλων του βιβλίου, της φιλοσοφίας και «Ζουραρικών», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων ΞΥΡΑΦΙ, με τίτλο «΄Αξιον και Δίκαιον, Κώστας Ζουράρις, έργο και βίος 1940-1990», του Γιώργου Καλεάδη.

Η επόμενες βιβλιοπαρουσιάσεις θα γίνουν το Σάββατο στις 8 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, την Κυριακή στις 7,30’ στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας και τη Δευτέρα στις 8 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Στην παρουσίαση που έγινε στην αίθουσα Αλέξανδρος στην παραλία της Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκαν πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και του πνεύματος, Ακαδημαϊκοί, Πρυτάνεις, καθηγητές Πανεπιστημίων, οι οποίοι δεν άντεξαν στην πρόκληση να ακούσουν τον καθηγητή Κώστα Ζουράρι, αλλά και τους ομιλητές να περιγράφουν τη ζωή και το έργο του, αυτό που περιγράφεται με ιδιαίτερο τρόπο στο βιβλίο του Γιώργου Καλεάδη. Ανάμεσά τους και η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία έκανε τη δική της παρέμβαση κατά τη συζήτηση που ακολούθησε.

 

Πρώτος ο ομότιμος καθηγητής Δερματολογίας Α.Π.Θ. Φώτης Χρυσομάλλης, μίλησε για τον παλιό του φίλο τον Κώστα Ζουράρι και αναφέρθηκε κολακευτικά αλλά και κριτικά στο τεράστιο έργο του. Ο Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-θεολόγος, μίλησε με γλαφυρό τρόπο για το βιβλίο, που αναφέρεται στον Κώστα Ζουράρι όπως και στην προσωπικότητα του «γέροντά του» (με την μοναστηριακή έννοια) και με το χιούμορ του, έκανε την δική του ιδιόμορφη κριτική στη σημερινή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η εκπαίδευση στη χώρα μας. Ο Στέλιος Κούκος, με δημοσιογραφικό τρόπο έκανε τα δικά του σχόλια για το βιβλίο, και για το έργο του Κώστα Ζουράρι.

Παίρνοντας το λόγο ο εργοβιογραφούμενος καθηγητής Κώστας Ζουράρις, μίλησε για πολλά πράγματα, που όλα έχουν να κάνουν με το πνεύμα και με την ίδια τη ζωή, δεδομένου ότι πάντα με το έργο του, προσπαθούσε να τα συνδέσει. Με τον μοναδικό απολαυστικό του τρόπο, μαγνήτιζε τους παρευρισκόμενους κάνοντάς τους να τον ακολουθούν στα πνευματικά μονοπάτια που άνοιγε.

Τέλος, ο συγγραφέας Γιώργος Καλεάδης, με την εγνωσμένη μετριοφροσύνη του, αναφέρθηκε περισσότερο στον φίλο του καθηγητή τον οποίο βιογράφησε και λιγότερο στην μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε για να συνθέσει το έργο του και τη ζωή του στις 600 σελίδες του βιβλίου «Άξιον και Δίκαιον».

Το συντονισμό της βιβιοπαρουσίασης είχε ο δημοσιογράφος-Εκδότης Γιώργος Γανίτης.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker