Παρά την κρίση και κάποια άλλα προβλήματα το διεθνές όπεν τουρνουά σκάκι της Καβάλας παραμένει το κορυφαίο στην Ελλάδα

26 Ιουλίου, 2012

Με μικρότερη ενίσχυση από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά με βασικό χορηγό την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και με μειωμένο αριθμό συμμετοχών, αλλά με το ίδιο υψηλό επίπεδο, αρχίζει σήμερα στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου Καβάλας, το 21ο διεθνές τουρνουά όπεν σκάκι.

Φέτος, όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι συμμετοχές ανέρχονται γύρω στις 220. Μεταξύ των σκακιστών που θα έρθουν στην Καβάλα, είναι και σαράντα, περίπου, κάτοχοι τίτλων, όπως γκραν μετρ, ιντερνάσιοναλ μετρ κ.λπ. Ο μέσος όρος των βαθμών αξιολόγησης των δέκα πρώτων είναι 2.613. Να σημειώσουμε ότι και φέτος θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση των κυριότερων παρτίδων, μέσω του διαδικτύου, από την ιστοσελίδα του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας (www.chesskavala.gr), που έχει την οργανωτική ευθύνη του τουρνουά.

«Εργαλείο» τουριστικής προβολής της Καβάλας το τουρνουά

Ο πρόεδρος του Σ.Ο.Καβάλας, Βασίλης Λιόγκας, είπε στη συνέντευξη Τύπου τα εξής: «Το διεθνές όπεν τουρνουά διοργανώνεται εδώ και είκοσι ένα χρόνια με επιτυχία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και παρόλη τη μείωση των συμμετοχών παραμένει το μαζικότερο στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι μία κορυφαία πράξη αθλητικού τουρισμού, που αποδεικνύει έμπρακτα πως με ελάχιστα μέσα και με περιορισμένο έμψυχο δυναμικό, μπορεί να διοργανωθεί μία τέτοια κορυφαία αθλητική διοργάνωση, η οποία εξασφαλίζει γύρω στις τρεις χιλιάδες διανυκτερεύσεις μέσα σε ένα δεκαήμερο. Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα εισπράξουμε τα εύσημα του σκακιστικού κόσμου. Δυστυχώς, εξακολουθεί η υποστήριξη των τοπικών φορέων να είναι ελλιπής. Θα υπάρχει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ζωντανή κάλυψη των παρτίδων μέσω του διαδικτύου, ενώ θα λειτουργήσει, στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων, μία έκθεση σκακιστικής λογοτεχνίας. Να σημειώσω, ακόμα, ότι πέρα από την οικονομική κρίση, η οποία ανάγκασε κάποιους σκακιστές, κυρίως Έλληνες, να μη δηλώσουν συμμετοχή, φέτος είχαμε και κάποια κρούσματα που έγιναν αιτία να ματαιωθούν τα ταξίδια αλλοδαπών. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια Ινδών, που ο ένας γιος είναι πρωταθλητής νέων στη χώρα και ήθελαν να έρθουν στην Καβάλα, μας έστειλαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ότι είδαν μία ανταπόκριση του CNN με τα επεισόδια που έγιναν σε βάρος κάποιων Πακιστανών στην Αθήνα, από μέλη της «Χρυσής Αυγής» και μας είπαν ότι φοβούνται να έρθουν. Όπως, επίσης, εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα στη γρήγορη έκδοση της βίζας ορισμένων ξένων σκακιστών. Θέλω, επ’ ευκαιρία, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την εταιρεία Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., η οποία θα είναι ο μεγάλος χορηγός της φετινής διοργάνωσης με δέκα χιλιάδες ευρώ, καθώς και τον κύριο Σάββα Εμινίδη, που σαν βουλευτής είχε μεσολαβήσει να εξασφαλιστεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Ευχαριστούμε, ακόμα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για την οικονομική ενίσχυση των οκτώ χιλιάδων ευρώ και το Δήμο Καβάλας για τις πέντε χιλιάδες ευρώ. Ελπίζουμε ότι το μικρό άνοιγμα, των πέντε χιλιάδων ευρώ, στον προϋπολογισμό μας, θα έχει καλυφθεί, από το Δήμο, έως το τέλος του τουρνουά, για να μην αναγκαστούμε όπως πέρσι, να βάλουμε, πάλι, βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω την πρόταση που έχουμε κάνει προς το Δήμο Καβάλας, αυτό το θεσμό, που είναι μεγάλο «εργαλείο» για την προβολή της πόλης μας στα πέρατα του κόσμου, να τον αναλάβει και να τον εντάξει στις διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις του. Ο Σκακιστικός Όμιλος θα προσφέρει όλη την τεχνογνωσία του και τον εθελοντισμό, για να συνεχιστεί η διοργάνωση στο ίδιο υψηλό επίπεδο».

Αποχωρεί η «ψυχή» του Καβαλιώτικου σκάκι

Έπειτα από 21 χρόνια παρουσίας στο τουρνουά ο αντιπρόεδρος του Σ.Ο.Καβάλας, Βασίλης Θεοδωρίδης, ανακοίνωσε χθες ότι είναι η τελευταία διοργάνωση που θα έχει τη διεύθυνση και την οργανωτική ευθύνη. «Φέτος είναι το τελευταίο τουρνουά που θα έχω τη διεύθυνση και την οργανωτική ευθύνη», είπε και πρόσθεσε: «Αρχίσαμε το 1991, όταν το επίπεδο του σκάκι στην Καβάλα ήταν ακόμα χαμηλό. Τότε, την οργανωτική ευθύνη του τουρνουά την είχε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία και η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Lucy”. Ήταν, μάλιστα, το πρώτο ελληνικό γκραν πρι. Γινόντουσαν, δηλαδή, τρία τουρνουά στην Κέρκυρα, στη Νικήτη της Χαλκιδικής και στην Καβάλα. Τα τουρνουά της Κέρκυρας και της Νικήτης δεν υπάρχουν πια, ενώ αυτό της Καβάλας όχι μόνο επιβίωσε, αλλά έφτασε και στο γνωστό σημερινό επίπεδο. Από το 2000 διεξάγεται στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, που μας δόθηκε και η αίθουσα του τέως νομαρχιακού συμβουλίου, όπου αγωνίζονται οι κορυφαίοι σκακιστές, το τουρνουά αναβαθμίστηκε και έγινε πιο μαζικό σε αριθμό συμμετοχών. Το ρεκόρ το είχαμε το 2007 με τριακόσιους ογδόντα σκακιστές. Τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 2010 άρχισε μία κάμψη, η οποία δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση, ωστόσο το τουρνουά παραμένει το πιο μαζικό στην Ελλάδα και με υψηλή ποιότητα συμμετοχών. Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το μέλλον του τουρνουά. Είναι σίγουρο πως θα δυσκολευτεί πολύ να το συνεχίσει ο Σκακιστικός Όμιλος. Για μένα προσωπικά, η μεγαλύτερη συμβολή του τουρνουά αυτού, είναι η προβολή που προσφέρει στην Καβάλα. Αν δεν θέλουμε, λοιπόν, να χαθεί, πρέπει να το αναλάβει ο Δήμος». Ο Β. Θεοδωρίδης δήλωσε, ακόμα, ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα αποχωρήσει και από το διοικητικό συμβούλιο του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας παραδίδοντας τη σκυτάλη σε νεότερους. Τον Ιανουάριο του 2013, όπως είπε, θα συμπληρώσει τριάντα χρόνια στον όμιλο, τα οποία αποτελούν μία ζωή στην υπηρεσία του αθλήματος.

Από: Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου
Πηγή: Ιστοσελίδα Καθημερινού Τύπου

eXTReMe Tracker