Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Καβάλας ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν ένα πλούσιο τριήμερο εκδηλώσεων στο πάρκο Φαλήρου και στην παραλία

22 Ιουνίου, 2011

Το περασμένο Σάββατο στο αλσύλλιο της Παναγούδας, στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, έγινε το πρώτο βήμα. Οι συνοικιακοί πολιτιστικοί σύλλογοι της Καβάλας διοργάνωσαν την πρώτη τους κοινή δραστηριότητα, ένα λαϊκό γλέντι, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Την ερχόμενη Παρασκευή και για τρεις ημέρες, στο πάρκο Φαλήρου και στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης, τη σκυτάλη θα πάρουν 16 πολιτιστικοί σύλλογοι που θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με τον τίτλο: “Νεάπολη, Αντισάρα, Καβάλα, πολιτιστικές διαδρομές 2011”.
 
Το περασμένο Σάββατο στο αλσύλλιο της Παναγούδας, στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, έγινε το πρώτο βήμα. Οι συνοικιακοί πολιτιστικοί σύλλογοι της Καβάλας διοργάνωσαν την πρώτη τους κοινή δραστηριότητα, ένα λαϊκό γλέντι, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Την ερχόμενη Παρασκευή και για τρεις ημέρες, στο πάρκο Φαλήρου και στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης, τη σκυτάλη θα πάρουν 16 πολιτιστικοί σύλλογοι που θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με τον τίτλο: “Νεάπολη, Αντισάρα, Καβάλα, πολιτιστικές διαδρομές 2011”. Στη διοργάνωση του τριημέρου αυτού συμμετέχουν: Ο σύλλογος Δυτικομακεδόνων, ο σύλλογος Εβριτών “Ο Έβρος”, ο σύλλογος Θεσσαλών, ο σύλλογος “Ιχνηλάτες”, ο πολιτιστικός σύλλογος Κηπούπολης-Καλαμίτσας, η Κρητική Αδελφότητα, ο σύλλογος φίλων παραδοσιακού πολιτισμού “Λαϊκότροπο”, ο σύλλογος Λημνίων, το Λύκειο Ελληνίδων, ο σύλλογος Μικρασιατών, ο σύλλογος Μυτιληναίων, η Πανηπειρωτική Ένωση, η Λέσχη Ποντίων, ο πολιτιστικός σύλλογος Πεντακοσίων-Αγίας Βαρβάρας, ο σύλλογος Πελοποννησίων “Ο Κολοκοτρώνης” και ο πολιτιστικός σύλλογος Χωράφας. Η συνεργασία των παραπάνω συλλόγων, είπε η εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, Ευαγγελία Οικονομίδου, άρχισε έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του συλλόγου “Λαϊκότροπο”, Μανώλη Ιωαννίδη, στις αρχές Μαρτίου του 2011. “Η πρόσκληση απευθυνόταν σε όλους τους τοπικούς συλλόγους που έχουν ως σκοπό και αντικείμενο την αναβίωση και ανάδειξη του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού. Επειδή ήταν η πρώτη χρονιά του εγχειρήματος μας περιοριστήκαμε στους συλλόγους που εδρεύουν στην πόλη της Καβάλας. Φιλοδοξούμε, ωστόσο, από την επόμενη χρονιά να συμμετέχουν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιφέρειας του Νομού. Το σημαντικότερο και συγχρόνως ευχάριστο γεγονός, θεωρώ ότι ήταν η άμεση ανταπόκριση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων στην πρόσκληση. Δεν υπήρξαν απορρίψεις και η συνεργασία μας κύλησε πολύ ομαλά”, πρόσθεσε.

Ιστορική στιγμή για τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα

Για την επιλογή της αρχαίας πόλης Αντισάρα στον τίτλο της διοργάνωσης μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου των Εβριτών, Στέφανος Μιλτσακάκης, ο οποίος είπε: “Η επιλογή του ονόματος Αντισάρα έγινε με σκοπό να αναδείξουμε ένα αρχαιολογικό μνημείο που είναι ελάχιστα γνωστό στους κατοίκους της πόλης. Δυστυχώς, λόγω της ανεξέλεγκτης οικοδόμησης των περασμένων δεκαετιών διασώθηκε ένα πολύ μικρό τμήμα του τείχους της πόλης αυτής. Κι αυτό βρίσκεται “σκεπασμένο” από πολυκατοικίες”. Ο εμπνευστής της διοργάνωσης, Μανώλης Ιωαννίδης, χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων ιστορική στιγμή και πρωτοπόρα, ίσως, δράση σε πανελλήνιο επίπεδο. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας, Στέλιος Λιοντάκης, ο οποίος σχολίασε ότι μέσα σε λίγους μήνες επιτεύχθηκε το ακατόρθωτο. Να συνεργαστούν, δηλαδή, οι πολιτιστικοί σύλλογοι μεταξύ τους. Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων, Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης. Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες ήταν, εκτός από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων, ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης “Δημωφέλεια”, Στέλιος Σχοινάκης. “Εκείνο που ενδιαφέρει εμένα ως δήμαρχο, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προσπαθήσουμε όλοι για το καλύτερο. Αυτή, λοιπόν, είναι μία θαυμάσια πρωτοβουλία και συμπίπτει με την εποχή που συνήθως γιορτάζουμε τα Ελευθέρια της πόλης και τον πολιούχο Άγιο της, τον Απόστολο Παύλο. Γι’ αυτό εντάσσονται οι εκδηλώσεις αυτές στο πλαίσιο των Ελευθερίων, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να είναι, φέτος, μετρημένα και σύμφωνα με το πνεύμα των καιρών. Για εμάς είναι πολύ σημαντική, επαναλαμβάνω, η ενότητα. Αυτή η συνεργασία, επίσης, μας δίνει το έναυσμα να μαζευτούμε από φέτος και να προγραμματίσουμε, όλοι μαζί, τις κοινές δραστηριότητες της επόμενης χρονιάς. Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας”, είπε ο δήμαρχος Καβάλας, ενώ ο Στέλιος Σχοινάκης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση από όλους τους τοπικούς συλλόγους, γιατί δείχνει τι μπορούν να πετύχουν όταν λειτουργούν με πνεύμα συνεργασίας.

Έναρξη με μεγάλο παραδοσιακό γλέντι στο πάρκο Φαλήρου

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν μεθαύριο, Παρασκευή 24 Ιουνίου, στο πάρκο Φαλήρου, όπου θα στηθεί ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, με ζωντανή ορχήστρα οργάνων παραδοσιακής μουσικής και νόστιμα εδέσματα. Το Σάββατο 25 Ιουνίου, στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης (απέναντι από το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών), οι σύλλογοι Μικρασιατών, “Ιχνηλάτες”, Πανηπειρωτική Ένωση, Λέσχη Ποντίων, Εβριτών, Χωράφας και Κηπούπολης-Καλαμίτσας, θα εκθέσουν, στα περίπτερα τους, τις δράσεις τους, ενώ τα χορευτικά τους τμήματα θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Το ίδιο θα κάνουν την επόμενη ημέρα, Κυριακή 26 Ιουνίου, οι υπόλοιποι σύλλογοι: Λημνίων, Μυτιληναίων, Κρητική Αδελφότητα, Θεσσαλών, “Λαϊκότροπο”, Λύκειο Ελληνίδων και Πεντακοσίων-Αγίας Βαρβάρας. Κατά τη διάρκεια του διημέρου, τέλος, οι χοροδιδάσκαλοι των συλλόγων θα διδάσκουν παραδοσιακούς χορούς στο κοινό.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker