Οι αλλαγές στο σύστημα προσφυγής στη διαιτησία και τη λειτουργία του ΟΜΕΔ

30 Σεπτεμβρίου, 2010

Για διαβούλευση δόθηκε προς τους κοινωνικούς εταίρους το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αναφέρεται στις  τροποποιήσεις του συστήματος προσφυγής στη μεσολάβηση και διαιτησία και τη λειτουργία του ΟΜΕΔ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις τροποποιήσεις του συστήματος προσφυγής στη διαιτησία και τη λειτουργία του ΟΜΕΔ θα προκύψουν αλλαγές στα εξής:

1. Θεσπίζεται ρητή αναφορά από το ΠΔ στις αρχές της ορθής κρίσης, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της μεσολάβησης και της διαιτησίας.

2. Εξάλειψη της ασυμμετρίας για την προσφυγή στη διαιτησία, ώστε να υπάρχει δικαίωμα εξίσου για την εργατική και την εργοδοτική πλευρά να προσφύγουν στη διαιτησία, με την προϋπόθεση ότι έγινε δεκτή η πρόταση μεσολάβησης από τον προσφεύγοντα.

3. Δημιουργία τριμελούς επιτροπής διαιτησίας αντί της ισχύουσας ρύθμισης για παροχή υπηρεσιών διαιτησίας από ένα διαιτητή.

4. Διευκρινίζεται ο δικαστικός έλεγχος των αποφάσεων διαιτησίας και προβλέπονται δικονομικές ρυθμίσεις για την ταχεία εκδίκαση σχετικών αγωγών.

5. Ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση και λειτουργία του ΟΜΕΔ ως εξής:
α) Ενίσχυση της αποφασιστικής συμμετοχής των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων στην επιλογή μεσολαβητών και διαιτητών, με σαφή ρύθμιση ότι  απαιτείται ομοφωνία των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΕΔ για την επιλογή τους και την ανανέωση της  θητείας τους.
β) Αύξηση της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του ΟΜΕΔ, που επιτυγχάνεται με τη μείωση του αριθμού των μελών του ΔΣ από 11 σε 9 και διατήρηση των τριών (3) εκπροσώπων των εργοδοτών και τριών (3) εκπροσώπων των εργαζομένων.

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος διαβιβάσθηκε στο Διεθνές Γραφείο Εργοδοσίας για έκφραση γνώμης σύμφωνα με το άρθρο 73 του Ν3863/2010. Αναμένεται η έκφραση της γνώμης και των κοινωνικών εταίρων ώστε οι τροποποιήσεις του Ν.1876/1990 να διασφαλίζουν τον ουσιαστικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη λειτουργία του ΟΜΕΔ και την αντικειμενικότητα και αξιοπιστία της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας. Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανάθεσε στον καθηγητή Κουκιάδη την διεξαγωγή της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
Πηγή:  www.diorismos.gr

eXTReMe Tracker