Με σπάνια «μπλε πανσέληνο» θα «κλείσει» ο Αύγουστος

31 Αυγούστου, 2012

Ο Αύγουστος τελειώνει με ένα ιδιαιτέρως σπάνιο φαινόμενο, ένα φαινόμενο που συμβαίνει ανά 2,7 χρόνια περίπου και έχει ονομαστεί “blue moon”, δηλαδή “μπλε” Σελήνη.

Όσον αφορά το “χρώμα” της δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί, αφού για να την δούμε πραγματικά μπλε θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο είδος σκόνης στην ατμόσφαιρα έτσι ώστε το φως της να σκεδαστεί κατάλληλα για να πάρουμε το ζητούμενο χρώμα.

Όλο αυτό το φαινόμενο οφείλεται στο ότι το ημερολογιακό μας έτος, το οποίο περιλαμβάνει μήνες με 30,31 και 28 μέρες, δεν ταυτίζεται με το σεληνιακό μήνα που αποτελείται από 29,5 μέρες. Σε αυτές τις μέρες παρατηρούμε την Σελήνη να κάνει τον κύκλο της και τελικά να μας μαγεύει με το φαινόμενο της πανσελήνου, που από πάντα άλλωστε γοήτευε το άνθρωπο.

Προϊστορία:

Ήταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Σε απόσταση 600 χιλιομέτρων μακριά, ο κόσμος άκουσε την έκρηξη σαν βολή κανονιού. Ισοδυναμούσε η έκρηξη με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη. Τότε το φεγγάρι έγινε μπλε και ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της σελήνης που αντίκριζαν οι άνθρωποι σε σημείο που το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του «σχεδόν ποτέ».

«Με αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και η φράση “μπλε Σελήνη” για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα. Η δεύτερη δηλαδή πανσέληνος σε έναν μήνα ονομάζεται “μπλε Σελήνη” παρ’ όλο που ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο» υποστηρίζει ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Το επόμενο ραντεβού μας με την “μπλε” πανσέληνο θα είναι τον Ιούλιο του 2015!

Πηγή: www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker