Κατασκευάζονται πάρκα και… πάρκα για ΑμΕΑ

20 Ιουνίου, 2012

Ενώ στο Δήμο Καβάλας το πάρκο για άτομα με ειδικές ανάγκες στο Δ.Α.Κ. «Αλεξάνδρα Δήμογλου» θα κοστίσει 1.500.000 ευρώ, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θάσου ενέκρινε χθες την κατασκευή ενός αντίστοιχου πάρκου στα Λιμενάρια, με συνολικό προϋπολογισμό γύρω στις 681.000 ευρώ.

Μετά το Δήμο Καβάλας, την απόφαση για την κατασκευή ενός πάρκου για άτομα με ειδικές ανάγκες πήρε και η διοίκηση του Δήμου Θάσου. Το πάρκο θα κατασκευαστεί στο δημοτικό διαμέρισμα Λιμεναρίων, βάσει των μελετών που εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για την υπ’ αριθμ. 2038/2012 τεχνική μελέτη του έργου: «Διαμόρφωση πάρκου ΑμΕΑ Λιμεναρίων Δήμου Θάσου», με προϋπολογισμό 563.343,29 ευρώ και την υπ’ αριθμ. 2040/2012 μελέτη για την προμήθεια του εξοπλισμού του πάρκου, προϋπολογισμού 117.386,20 ευρώ.

Πάρκο με τον μισό και πιο κάτω προϋπολογισμό

Αν καταλάβαμε ορθώς, ο συνολικός προϋπολογισμός του πάρκου αυτού, το κατασκευαστικό κομμάτι και ο εξοπλισμός δηλαδή, θα κοστίσει γύρω στις 681.000 ευρώ. Το αντίστοιχο πάρκο που θέλει να κατασκευάσει ο Δήμος Καβάλας, σε χώρο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (Δ.Α.Κ.) «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καλαμίτσα, θα κοστίσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, όπως ειπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον αντιδήμαρχο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, Θόδωρο Μουριάδη. Η σύγκριση μεταξύ των δύο έργων, λοιπόν, είναι αναπόφευκτη. Όπως και το ερώτημα, γιατί υπάρχει αυτή η τεράστια διαφορά κόστους, της τάξεως των 820.000 ευρώ, περίπου, στα δύο έργα. Είναι, πράγματι, τόσο σύγχρονος ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί στο πάρκο των ΑμΕΑ του Δήμου Καβάλας, ώστε να εκτινάξει τον προϋπολογισμό του έργου πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ; Κι αν είναι πολύ ακριβός, γιατί δεν προτιμήθηκε ένας εξοπλισμός φθηνότερος, όπως αυτός που θα τοποθετήσει η διοίκηση του Δήμου Θάσου, σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη από οικονομικής απόψεως; Επειδή το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.), σημαίνει ότι πρέπει να σπαταληθούν χρήματα; Αν το αυξημένο κόστος του πάρκου του Δήμου Καβάλας οφείλεται και στο δευτερεύον έργο της ανάπλασης της κεντρικής εισόδου του Δ.Α.Κ., τότε κακώς συμπεριλήφθηκε αυτό στο συνολικό έργο. Γιατί, δηλαδή, είναι αναγκαίο να μεγαλώσει η κεντρική είσοδος για να μπαίνουν μέσα στο αθλητικό κέντρο και μεγαλύτερα οχήματα, όπως λεωφορεία και φορτηγά; Εκτός του ότι θα έπρεπε (και νομίζουμε ότι ισχύει) να απαγορεύεται η είσοδος οποιουδήποτε οχήματος μέσα στο αθλητικό κέντρο, έξω από αυτό υπάρχει ένας άνετος χώρος στάθμευσης, στον οποίο μπορούν να προβλεφθούν θέσεις στάθμευσης και για λεωφορεία. Με ένα ποσό της τάξεως των 820.000 ευρώ θα μπορούσε, κατά τη γνώμη μας, να τοποθετηθεί μία καινούργια σύγχρονη πτυσσόμενη κερκίδα, στη θέση της παλιάς ξύλινης, στο κλειστό γυμναστήριο και να κατασκευαστούν περισσότερες τουαλέτες. Ειδικά στην ανατολική πλευρά του γυμναστηρίου. Ειλικρινά, περιμένουμε να μας εξηγήσει κάποιος από το Δήμο Καβάλας, πως θα μπορέσει ο Δήμος Θάσου να κατασκευάσει ένα πάρκο ΑμΕΑ με τον μισό και ακόμα πιο κάτω προϋπολογισμό.

Πηγή: Ιστοσελίδα Καθημερινός Τύπος

eXTReMe Tracker