ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

29 Νοεμβρίου, 2011

Αύριο το απόγευμα το δεύτερο φεστιβάλ λόγου και τέχνης «Αναζητώντας την σκαπτή ύλη»

Έπειτα από δύο χρόνια και τη διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ στον παραδοσιακό οικισμό του «Ακοντίσματος», η «Θουκυδίδειος Ακαδημία» διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Καβάλας, το δεύτερο φεστιβάλ λόγου και τέχνης: «Αναζητώντας την σκαπτή ύλη». «Το πρώτο φεστιβάλ είχε το δικό του χρώμα, διανθισμένο από την παρουσία διαφόρων καλλιτεχνών και ήταν επικεντρωμένο στην τέχνη. Στο δεύτερο φεστιβάλ, τη «σκυτάλη» παίρνει ο λόγος», είπε χθες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Νίκος Ξανθόπουλος και συνέχισε: «Κύριος ομιλητής θα είναι ο πολιτειολόγος, Κώστας Ζουράρις. Η διαφορετικότητα του δεύτερου φεστιβάλ έγκειται στο ότι, στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου θα εκτεθούν έργα μαθητών των Λυκείων της περιοχής. Σ’ αυτό το φεστιβάλ συμπεριλάβαμε και μαθητικό διαγωνισμό, με θέμα, τι άλλο, τον Θουκυδίδη και την «Σκαπτή Ύλη». Οι μαθητές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, θα παρουσιάσουν κάποιο έργο, που θα αφορά τη δική τους οπτική γωνία στο έργο του Θουκυδίδη. Τα έργα τους θα εκτεθούν για δύο ημέρες, στη 1 και στις 2 Δεκεμβρίου, στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου και θα είναι επισκέψιμα για όλους τους Καβαλιώτες. Επιπλέον, ήρθαμε σε επαφή με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συμφωνήσαμε να επισκεφτούν την έκθεση και μαθητές των σχολείων». Ο πρόεδρος της «Θουκυδίδειου Ακαδημίας» πρόσθεσε, ακόμα, τα εξής: «Ενώ τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας, μας απασχόλησε ιδιαίτερα η πραγματοποίηση μιας σημαντικής ανασκαφής στα ανατολικά της Καβάλας, μετά τη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε πέρσι τέτοια εποχή, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε, πλέον, στην προσπάθεια για την ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου του Θουκυδίδη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί σ’ αυτή την προσπάθεια, έχουμε συμπαραστάτες το Τ.Ε.Ι. Καβάλας και το Δήμο Αλίμου, στην περιοχή του οποίου γεννήθηκε ο μεγάλος ιστορικός. Στα σχέδια μας, ακόμα, είναι η λειτουργία σχολής αρχαίας ελληνικής γραμματείας για παιδιά του δημοτικού σχολείου. Δεν υπάρχει πιο σημαντική «επένδυση», για εμάς, να μοιραστούμε τη γνώση με τις επόμενες γενιές πολιτών αυτού του τόπου και της χώρας. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όσους μας βοήθησαν στη διοργάνωση του δεύτερου φεστιβάλ».

Η ιστορία κτήμα εσαεί

Για τον σκοπό της έκθεσης και του μαθητικού διαγωνισμού μίλησε ο Θεμιστοκλής Σουγκάρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας, ο οποίος είπε: «Ο Θουκυδίδης πιστεύει ότι η ιστορία είναι η απαρχή του παρόντος. Η ιστορία δεν αφορά το παρελθόν, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά αντίθετα το μέλλον, από το οποίο στιγμιαία διέρχεται το παρόν και διαμορφώνεται. Επομένως, η ιστορία πρέπει να γίνεται κτήμα εσαεί, δηλαδή για πάντα, όπως διατείνεται ο Θουκυδίδης. Αυτή η επιδίωξη αφορά τη σπουδάζουσα νεολαία, η οποία σήμερα, κατά γενική ομολογία, ακούσια γίνεται αντικείμενο χλευασμού, για την άγνοια των πολύ γνωστών ιστορικών γεγονότων. Για το λόγο αυτό, η «Θουκυδίδειος Ακαδημία» έκρινε σκόπιμο, να συμμετέχει η σπουδάζουσα νεολαία της πόλης μας στο φεστιβάλ λόγου και τέχνης, με τον τίτλο: «Αναζητώντας την σκαπτή ύλη». Αυτή η συμμετοχή θα αποκτήσει «σάρκα και οστά», με την άμεση έκθεση των σκέψεων και των ιδεών τους στο φουαγιέ του Διοικητηρίου».

Μαθήματα αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου

Σχετικά με τη σχολή αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η Νίκη Ανέστη, γενική γραμματέας της Ακαδημίας, είπε τα εξής: «Καταρχάς, θέλω να υπενθυμίσω ότι πέρσι λειτούργησε σχολή αρχαίας ελληνικής γραμματείας για ενήλικες, με περιορισμένο ενδιαφέρον. Φέτος, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέσω αυτής, να καλέσουμε παιδιά της πέμπτης και της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Στόχος μας είναι, να φέρουμε κοντά στην αρχαία ελληνική γλώσσα και στο έργο του Θουκυδίδη, όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε. Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα πετύχει και θα καταφέρουμε να τη διευρύνουμε». Η «Θουκυδίδειος Ακαδημία» δημιουργήθηκε από τοπικούς φορείς και φυσικά πρόσωπα, με στόχο τη διάσωση και την προβολή της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς, της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, τη δημιουργία βιβλιοθήκης των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και τη συγγραφή της τοπικής ιστορίας. Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν, επίσης, οι: Καπλάνης Ιωσηφίδης (αντιπρόεδρος), Γιώργος Πασχαλίδης (ταμίας), Αβραάμ Ασσυριάν και Βασιλική Δημητριάδου (μέλη).

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker