Η τέχνη του ψαρέματος: «Ψάρεμα, τρόπος διαφυγής-τρόπος ζωής»

26 Ιουλίου, 2010

Ο άνθρωπος, η ζωή , η φύση, ο πολιτισμός … Όλα περιστρέφονται, εμπλέκονται και ισορροπούν πάνω σε λεπτές γραμμές. Μέρος αυτής της συμφωνίας ο άνθρωπος ,αν και πολλές φορές την καταστρέφει, αναζητά το ρόλο του τον αρχέγονο προορισμό του.

Η ζωή στη φύση βασίζεται στην ανακύκλωση, οι οργανικές ουσίες που περιέχουν όλοι οι οργανισμοί, μεταφέρονται από τον ένα στον άλλο δημιουργώντας αυτό που λέμε τροφική αλυσίδα, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό κ.τ.λ. Ο άνθρωπος, όντας κυνηγός, βρίσκεται στην κορυφή της αλυσίδας , αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής τον απομακρύνει όλο και περισσότερο από τη θέση του στον κύκλο της φυσικής ανακύκλωσης.
Το ψάρεμα όπως και το κυνήγι ασκούν ακαταμάχητη έλξη πάνω μας επειδή μας θυμίζουν τον χαμένο μας σκοπό.
Ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά όλο και περισσότερο την ευκαιρία να έρθει κοντά στη φύση, να ανακαλύψει την τέχνη του θηρευτή, να πάρει μέρος με φυσικό τρόπο στον αέναο χορό της ζωής.
Η θάλασσα μεγάλη, ανεξερεύνητη, σκοτεινή, ανυπόταχτη, μαγευτική, μας συναρπάζει σε κάθε επαφή μαζί της. Αποτελεί από μόνη της την μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για τον άνθρωπο. Πηγή ζωής, κρύβει μέσα της τα μυστικά της εξέλιξης και της διαιώνισης των ειδών. Μας καλεί με το τραγούδι της σαν σειρήνα, ποιος μπορεί να αντισταθεί….
Το ψάρεμα έχει να κάνει με δύο πολύ ισχυρούς πόλους έλξης, το κρυμμένο και καταπιεσμένο κυνηγετικό ένστικτο μας και με την ικανοποίηση της ανάγκης για εξερεύνηση, ανακάλυψη, ηρεμία, γαλήνη, ρίσκο.

Ίσως αυτοί να ήταν οι λόγοι που ώθησαν τους υπεύθυνους των εκδόσεων «ΧΑΡΤΗΣ» και της εφημερίδας «ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ», στην πραγματοποίηση της έκθεσης «Ψάρεμα, τρόπος διαφυγής-τρόπος ζωής». Η έκθεση έκανε τα εγκαίνια της χθες το βράδυ στην παραλία (έναντι ΚΤΕΛ) και όπως ήταν φυσικό προσέλκυσε το ενδιαφέρον των πολιτών. Συνδιοργανωτές: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, Πολιτιστικός Τουριστικός Οργανισμός Νομαρχίας Καβάλας, ΤΕΔΚ, Δήμος Καβάλας-ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Δήμος Πιερέων, Επιμελητήριο Καβάλας, Ο.Λ.Κ. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι την Κυριακή 1η Αυγούστου 2010 από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker