Η Καβάλα χορεύει στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής-Πρόγραμμα

20 Ιουνίου, 2012

«Η μουσική, το ελιξίριο της ζωής» είναι το σύνθημα της φετινής Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.Ένα σύνθημα που υπενθυμίζει πόσα προσφέρει αυτό το άυλο παιχνίδι ήχων που είναι η μουσική, αλλά και πόσα προσφέρουν όσοι την υπηρετούν, για να μεταγγίσουν αυτό το «ελιξίριο» στους ακροατές.

Με πλήθος εκδηλώσεων γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Από 19 έως 23 Ιουνίου διοργανώνονται 582 δωρεάν μουσικές εκδηλώσεις σε 35 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τζαζ, ορχηστρική μουσική, χιπ χοπ, electro, ρέγκε, ελληνική παραδοσιακή μουσική, ροκ είναι μερικά μόνο από τα είδη που θα ακουστούν στις δεκάδες συναυλίες.

Στην Καβάλα η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012 από τις 19.00 το απόγευμα στην παραδοσιακή συνοικία του Αγίου Νικολάου.
Δυο dj’s, τέσσερα νεανικά μουσικά σχήματα και το Ωδείο Νεάπολις με δυο διαφορετικά σχήματα υπόσχονται να χαρίσουν στιγμές μουσικής έξαρσης και ζωντάνιας σε όσους βρεθούν σε αυτή τη μεγάλη ανοιχτή γιορτή.

Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Το 1982, την 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού πολιτισμού κυρίου Jack Lang και την οικονομική υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Ημέρα της Μουσικής με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους». Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους που με την συμπαράσταση των τοπικών αρχών και κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.α. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες.
Εκδηλώσεις από κλασσική, jazz, hip-hop, rock, dance μέχρι και παραδοσιακή μουσική λαμβάνουν χώρα δωρεάν για το κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών είναι προσφορά των υποστηρικτών της Γιορτής.
Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ και τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.
Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται έξω από τα Γαλλικά σύνορα, με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή. To 1999 ιδρύεται η Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση) αποκλειστικός εκπρόσωπος του θεσμού στην Ελλάδα και με σκοπό την προώθηση του. Σήμερα, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 20.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντας την ως την μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.

Πρόγραμμα στην Καβάλα
Πέμπτη 21 Ιουνίου

STAGE1 (Αγ. Νικολάου –  Σπετσών γωνία)

1. Opening Dj Set Fiodor Ilic(Καβάλα – Ώρα 19:00)
2. Ωδείο Νεάπολις (Καβάλα – Ώρα 19:45)
3. Μάριος Τσακνάς Χρήστος Ζήκος  ελληνικό έντεχνο (Καβάλα – Ώρα 21:00)
4. Γιώργος Γελαράκης & Stage Band (Θεσσαλονίκη – Ώρα 22:00)

STAGE2 (Αγ. Νικολάου – Δαρδανελίων γωνία)

1. Opening Dj Set Μeet SoS (Καβάλα – Ώρα 19:00)
2. DisplayeD alternitive rock indie rock (Δράμα – Ώρα 20:00)
3. Black Snake Moan Blues – ΡΟΚ (Καβάλα – Ώρα 22:00)

Συμμετοχές της Καβάλας στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

1. Fiodor Ilic Dj και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Akroama Fm

2. Ωδείο Νεάπολις – Το Ωδείο Νεάπολις συμμετέχει με δυο σχήματα στην φετινή Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής:

ROCK ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ
Υπεύθυνος καθηγητής: ΤΑΡΑΣΙΔΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
Συμμετέχουν: ΓΟΡΓΙΑ ΧΡΥΣΑ, ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΛΕΝΗ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΒΟΥΔΡΙΑ ΖΩΗ, ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΣΒΑΝΤΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΠΑΝΑΒΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ.

ROCK ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Υπεύθυνος καθηγητής: ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΣ
Συμμετέχουν: ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΛΕΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΒΟΥΔΡΙΑ ΖΩΗ, ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΤΑΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΤΣΕΤΟΓΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΑΣΒΑΝΤΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ.

3.  Μάριος Τσακνάς και Χρήστος Ζήκος (ελληνικό έντεχνο)

4.  Γιώργος Γελαράκης και Stage Band

O Γιώργος Γελαράκης γεννήθηκε στη Βέροια το 1985. Από το 2002 όπου και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη έρχεται σε επαφή με ανθρώπους της μουσικής, προσπαθώντας να  αναπτύξει τα μουσικά μου κριτήρια. Παράλληλα με τη φοίτησή του στο τμήμα Μηχανολόγων μηχανικών του Πολυτεχνείου, συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα με τα οποία πραγματοποιεί εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης , της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, καθώς και εμφανίσεις σε μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ Αliakmonas river youth festival (Βέροια), Rocking under the rocks (Καλαμπάκα), Βy the river party κ.ά. ανοίγοντας συναυλίες καλλιτεχνών όπως Β. Παπακωνστανίνου, Π. Κατσιμίχας, Φ. Πλιάτσικας, Γ. Κούτρας και ο Μ. Ξυδούς. Επίσης πραγματοποιεί εμφανίσεις σε εκδηλώσεις του δήμων της Μακεδονίας καθώς και σε εκδηλώσεις κοινωνικού περιεχομένου. Το καλοκαίρι του 2009 ωριμάζει μέσα του η ιδέα να ξεκινήσει την ηχογράφηση προσωπικού του υλικού, με αφορμή τη συμμετοχή του σε μουσικούς διαγωνισμούς. Έτσι τoν Απρίλιο του 2010, το τραγούδι “Σωπαίνουν αυτοί που αγαπούσαν” βραβεύτηκε με το 3ο βραβείο στο διαγωνισμό τραγουδιού του MUSICHEAVEN.GR ανάμεσα σε 250 τραγούδια και σε ένα site με 110.000 καταγεγραμμένα μέλη. Το τραγούδι αυτό ήταν η αφορμή για τη συνεργασία του με το συνθέτη Π. Σαπαλίδη και τη συμμετοχή στο 4ο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Κοζάνης. To Nοέμβριο του 2011 το τραγούδι «Κι όλο γυρίζω» προκρίθηκε με κριτές το Β. Λέκκα και την Ευσταθία στο τελικό του Open live music festival της Κοζάνης και αναδείχθηκε πρώτο στην ψηφοφορία για το BIG BUZZ του musicwave.gr τον Νοέμβριο του 2011. Την περίοδο αυτή έχει ολοκληρωθεί η ηχογράφηση της πρώτης του ολοκληρωμένης δισκογραφικής πρότασης με τίτλο «Ονειροποιός» που αναμένεται μέσα στο 2012. Πρόκειται για τραγούδια σε δική του μουσική και στίχους, με σκοπό να εκφράσει συναισθήματα και προβληματισμούς καθώς και την αγάπη του προς τη μουσική.

5.  DJ Meet SoS

6.  DisplayeD

Δημιουργήθηκαν το 2005 στην πόλη της Δράμας. Είδαν γρήγορα την αναγνώριση με τη συμμετοχή τους στο Dramaica Youth Festival, που λαμβάνει τόπο στη Δράμα, καθώς και σε άλλα φεστιβάλ. Έφτασαν στα ημιτελικά στον μουσικό διαγωνισμό του ΝΑΚΑ το 2006, ανάμεσα σε 172 συγκροτήματα και έπαιξαν live στην Αθήνα. Το 2006 κυκλοφόρησαν ένα demo ονόματι “Down Here”, περιλαμβάνοντας τρία τραγούδια demo και μια live ηχογράφηση Το 2008 ο Θανάσης Ουζούνης αντικαθιστά τον Μάκη Τσιρτσή στα Drums. Μέσα στο 2009 ηχογραφήθηκαν μερικά νέα κομμάτια, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο νέο τους άλμπουμ και συμμετέχουν στην συλλογή 11th Hour Confession με το κομμάτι “Older”. Το 2010 αποχωρεί ο Θανάσης Ουζούνης και για περίπου 6 μήνες οι DisplayeD συνεχίζουν με τον Χρήστο Αλεξίου στα Drums. Η τελική μορφή της μπάντας ολοκληρώνεται με την αποχώρηση του Χρήστου Αλεξίου και την είσοδο του Αχιλλέα Τσιάντα στα Drums. Τον Μάιο του 2010 λαμβάνουν την 10η θέση μεταξύ των Ελληνικών συμμετοχών στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroVoice. Ακόμη o Κώστας Πουλίσης αποχωρεί και την θέση του παίρνει ο Δημήτρης Τσακιρίδης στην κιθάρα. Τον Μάρτιο του 2011 οι DisplayeD κυκλοφορούν το EP “Hey” που περιέχει 5 κομμάτια που θα συμπεριληφθούν στο πρώτο τους CD που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2012. Η μπάντα ολοκληρώνει απόλυτα το ύφος της και οι DisplayeD παίρνουν την πρώτη θέση στον τελικό του διαγωνισμού “Super band Contest” του δήμου Ηρακλείου και του ραδιοφωνικού σταθμού Super 90.4 και υπογράφουν συμβόλαιο για παραγωγή/ηχογράφηση και διανομή ενός CD single στην εταιρία LYRA. Από τις αρχές του 2012, η ανοδική πορεία της μπάντας συνεχίζεται με πλήθος συναυλιών σε γνωστά stages της χώρας και με πολλά αξιόλογα support (πχ Μύλος Θεσσαλονίκης και support στους Βρετανούς Puressence)

7.  BLAK SNAKE MOAN

Η μπάντα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριου του 2011
Στην μπάντα συμμετέχουν: Κυριάκος Αντωνιάδης φωνητικά φυσαρμόνικα. Τεο Νούσις ηλεκτρική κιθάρα. Σταύρος Σκαρλάτος μπάσο. Σπύρος Κατσαρίκας κρουστά.

Ο Δήμος Καβάλας στηρίζει την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής

Μία μία νότα, ένας ήχος, ξεκινούν και δίνουν ζωή σ’ ένα ολόκληρο μουσικό κομμάτι. Εκείνο με τη σειρά του δίνει ζωή σε συναισθήματα και σκέψεις, στην κίνηση των σωμάτων, στους ήχους που βγαίνουν από την ψυχή με ένα τραγούδι. Η ανάγκη του ανθρώπου και της φύσης για ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διέξοδο στα ενδότερα συναισθήματα τα οποία αναδύονται καθώς το ελιξίριο της ζωής βρίσκει το δρόμο του προς αυτά. Είναι η ίδια η μουσική.
Ελάτε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής. Ελάτε για μια γερή δόση από «το ελιξίριο της ζωής»!
Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής και στηρίζει τη διοργάνωση της μεγάλης μουσικής εκδήλωσης που ξεκίνησε πέρυσι και χάρη στη διάθεση νέων ανθρώπων από το χώρο της μουσικής και της επικοινωνίας τείνει να γίνει θεσμός για την πόλη μας.
Όλοι μαζί γιορτάζουμε την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012 από τις 19.00 το απόγευμα και γεμίζουμε με μουσική την παραδοσιακή συνοικία του Αγίου Νικολάου.

Πηγή: www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker