«Η Έκτη Καρυάτιδα» έρχεται στην Καβάλα – Στις 29 – 30 Μαΐου υποδεχόμαστε το έργο των αδελφών Κούφαλη

10 Μαΐου, 2012

Mε δύο παραστάσεις της πολυσυζητημένης πλέον στην πρωτεύουσα «Έκτης Καρυάτιδας» στις 29 και 30 Μαΐου στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» (πρώην Παλλάς), ο Αντώνης και ο Κωνσταντίνος Κούφαλης επιστρέφουν θεατρικά στην αγαπημένη τους πόλη. Η τελευταία τους δουλειά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας είχε παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2010 με το «Μικρό Λεξικό Ανωμάλων» σε σκηνοθεσία Κοσμά Φοντούκη.

Στο διάστημα αυτό, οι καβαλιώτες θεατρικοί συγγραφείς επανέφεραν την δουλειά τους πάνω στον Παπαδιαμάντη «Φτωχοί και Άγιοι» στα θέατρα «Αθηναίς» και «Βασιλάκου» για δύο χειμώνες, ταξίδεψαν με την «Πάχνη» τους στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαράγεβο αλλά και στην σκηνή του θεάτρου «Θησείο» και φώτισαν τα αθηναϊκά βράδια με την «Καρυάτιδα» τους, το έργο τους για το οποίο εδώ και μήνες γράφουν όλα τα αθηναϊκά έντυπα και blogs του κυβερνοχώρου.

Με την «Έκτη Καρυάτιδα» οι αδελφοί Κούφαλη προτείνουν μια εντελώς πρωτότυπη θεατρική ηρωίδα, μια ξεναγό, την Ελένη Βουτυρά, που ξέμεινε στη δύση της ζωής της να υπερασπίζεται την αρχαιότητα, για να διαγράψει το ανελέητο παρελθόν και παρόν της, ρίχνοντας γέφυρα στο βρετανικό μουσείο, μήπως και υποδεχθεί αυτή αυτοπροσώπως την σκλαβωμένη έκτη καρυάτιδα, θύμα των αλλοδαπών ληστών του εθνικού πλούτου. Γι’ αυτό και ανάβει τα φώτα του σπιτιού της, που δίνει μάχη να κρατήσει όρθιο από τις μπουλντόζες των μηχανικών, να στέκεται απέναντι στο ελληνικό φως και σκορπά ρίγη στην πλατεία!

Είναι εντυπωσιακό που το έργο αυτό, γραμμένο όπως λένε οι συγγραφείς με τη φόρμα της κωμωδίας, αποκτάει μέγιστη επικαιρότητα στο σήμερα και γίνεται ένας φόρος τιμής σε όσα χάσαμε σαν χώρα και έθνος ανεπιστρεπτί. Σ’ αυτό οφείλεται ίσως και ένα μέρος της μεγάλης του επιτυχίας το χειμώνα στην Αθήνα.

Το άλλο μέρος οφείλεται φυσικά και στη συνύπαρξη καλλιτεχνών πρώτης γραμμής. Ο κορυφαίος εικαστικός Κώστας Τσόκλης σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο θέατρο και φτιάχνει ένα σκηνικό – φόρο τιμής στην ελληνικότητα μας, που είναι από μόνο του ένα εικαστικό γεγονός. Ενώ την πρωταγωνίστρια Ελένη Βουτυρά ανέλαβε να ερμηνεύσει η σπουδαία και αμίμητη Σοφία Φιλιππίδου στον ρόλο της καριέρας της, που ρίχνει γέφυρα ανάμεσα στο γέλιο και το δράμα, φτιάχνοντας μια ερμηνεία – δημιουργία.

Η παράσταση, από τις πρώτες μέρες που ανέβηκε στο θέατρο «Άλμα», κατέστη θεατρικό γεγονός πρώτης γραμμής συγκεντρώνοντας ένα ευρύ κοινό. Ο αθηναικός τύπος υποδέχθηκε με ανάλογη θέρμη την δουλειά των τεσσάρων καλλιτεχνών.

Ο Γιώργος Σαρηγιάννης στα ΝΕΑ κλείνει την κριτική του με τη φράση: «Ένα κείμενο, μια παράσταση και μια ερμηνεία απολαυστική που σας συστήνω ανεπιφύλακτα».

Η Ματίνα Καλτάκη στην Lifo σημειώνει: «Το κείμενο γίνεται το μέσο για να θαυμάσεις το ερμηνευτικό μέγεθος της ηθοποιού…. το κείμενο είναι ένα πλούσιο πεδίο συσχετίσεων, η συνεισφορά του Τσόκλη καίρια».

Η Μαρία Κρύου στο Αθηνόραμα παρατηρεί: «Οι αδελφοί Κούφαλη παίζουν το θεατρικό παιχνίδι με το χρόνο με εφευρετικότητα, ένταση, χιούμορ και έναν εκλεπτυσμένο κυνισμό…. Η Σοφία Φιιλιππίδουν είναι η ιδανική πρωταγωνίστρια».

Η Ιωάννα Κλεφτόγιαννη στο Ιn2life υπογραμμίζει: «Ο Τσόκλης διαπρέπει στο σκηνικό, πρόκειται για μια μινιμαλιστική εγκατάσταση που θα στεκόταν άνετα σε Μπιενάλε…. Ουσιώδης η έγνοια του, μια πολύ καλή ηθοποιός κι ένα καλογραμμένο κείμενο…».

Η Λουίζα Αρκουμανέα στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει: «Η Φιλιππίδου αποδεικνύεται η ιδανική Ελένη Βουτυρά, ζωντανεύει όλο το εκλεπτυσμένο ιδιαίτερο χιούμορ του κειμένου αλλά και την αίσθηση σχιζοφρένειας που κρύβεται πίσω από τα σπαράγματα».

Πληροφορίες: Δημοτικό Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» (ΠΑΛΛΑΣ), Τρίτη 29 και Τετάρτη 30 Μαΐου, ώρα 9:30 μμ. Προπώληση εισιτηρίων και κρατήσεις από τις 26 Μαΐου στο ταμείο του θεάτρου.

Πηγή: www.proininews.gr

eXTReMe Tracker