Ημερίδα του ΚΠΕ Φιλίππων

18 Νοεμβρίου, 2011

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας και της βιοτεχνολογίας έφερε μεγάλες επιστημονικές τομές. Μεγάλες βιομηχανίες που ενεργοποιούνται στο χώρο των φαρμάκων, των τροφίμων, των απορρυπαντικών και της ενέργειας αξιοποιούν τη βιοποικιλότητα και τους γενετικούς της πόρους στα προϊόντα τους.

Η εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας, χερσαίας ή θαλάσσιας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σύστημα κατοχύρωσης δικαιωμάτων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Σήμερα κατοχυρώνονται συστηματικά οι γενετικοί πόροι και αποκτώνται τα σχετικά δικαιώματα της αποκλειστικής εκμετάλλευσής τους. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που συχνά κατοχυρώνεται είναι η Παραδοσιακή Γνώση που σχετίζεται με τα φυτά αυτά. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι τοπικές κοινότητες έχουν κάποια δικαιώματα πάνω στη γνώση τους; Και αν ναι, πως μπορούν να τα διασφαλίσουν;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας τα τελευταία χρόνια έχει λάβει σοβαρά υπόψη του την ιδιαιτερότητα των κατοχυρώσεων αυτών. Μια από τις προτάσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τοπικών κοινοτήτων είναι η καταγραφή των γνώσεων αυτών από τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες μέσω των εθνικών γραφείων κατοχύρωσης βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Ο Οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την χορήγηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (εφεξής ΟΒΙ).

Τους τελευταίους μήνες ο ΟΒΙ μελετά τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους παραδοσιακών γνώσεων που σχετίζονται με βιοποικιλότητα και γενετικούς πόρους να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Πιλοτικά ο διάλογος αυτός ξενικά στο Ν. Καβάλας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Φιλίππων.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το ΚΠΕ Φιλίππων διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης στις 02/12/2011 στις εγκαταστάσεις του. Παρακαλούμε για τη προώθηση της δράσης αυτής και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

 

 

Πρόγραμμα ημερίδας
17.00       Προσέλευση – Εγγραφή
17.30     «Γνωρίζω τη φύση και η γνώση αυτή μου ανήκει», Αικατερίνη

Μαργέλλου, Δ/ντρια Νομικής Υποστήριξης ΟΒΙ-DESS Acc.

Et  Pr. Ind./CEIPI ,Μέλος “Team Europe” , Αθήνα

18.30      «Καταγράφω τη γνώση μου σε σχέση με τις ιδιότητες των

φυτών του περιβάλλοντός μου», MSc Ελένη Τουλιοπούλου,

Υπεύθυνη Λειτουργίας ΚΠΕ Φιλίππων

19.00 -20.00     Ανοικτή συζήτηση

 

eXTReMe Tracker