Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων: 10 εργαλεία τόνωσης επενδύσεων στην Ελλάδα

24 Φεβρουαρίου, 2012

Δέκα εργαλεία (10) τόνωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και παροχής τεχνικής βοήθειας και συμβουλευτικών υπηρεσιών, παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ Πλούταρχος Σακελλάρης.

1.Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση Ταμείου Εγγυήσεων Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο έχοντας ως εγγύηση 500 εκατ. του ΕΣΠΑ, αναμένεται να μοχλεύσει έως 2 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν μέσω εμπορικών τραπεζών σε ΜΜΕ σχεδόν κάθε είδους (μεταποίησης και υπηρεσιών) ακόμη και για κεφάλαια κίνησης, τα οποία όμως θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένου επενδυτικού έργου.

2.Το επόμενο διάστημα, μετά από αλλαγή των σχετικών κανονισμών της ΕΕ, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Εγγύησης Υποδομών. Έχοντας ως εγγύηση κονδύλια του ΕΣΠΑ έως 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να κινητοποιήσει δάνεια ΕΤΕΠ και άλλων οργανισμών, για να καλύψει το κόστος κρίσιμων έργων υποδομής, μεταξύ των οποίων και των πέντε αυτοχρηματοδοτούμενων αξόνων.

3.Παροχή τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα για το ΕΣΠΑ.

4.Συμμετοχή στη χρηματοδότηση του έργου “ΗΛΙΟΣ”.

5.Δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

6.Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης.

7.Συμβουλευτικές υπηρεσίες στο πεδίο συμπράξεων κράτους με ιδιώτες (ΣΔΙΤ).

8.Εκταμίευση των δανείων που διατίθενται στην Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων Jeremie και Jessica, τα οποία προβλέπουν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προς ΟΤΑ.

9.Εκταμίευση των δανείων που χορηγούνται προς μικρομεσαίους μέσω εμπορικών τραπεζών.

10.Υλοποίηση των έργων σύμπραξης του κράτους με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται (σχολεία, κτηριακές εγκαταστάσεις, έργα διαχείρισης απορριμμάτων και ΑΠΕ).

Σχετικός σύνδεσμος:
http://www.anko-eunet.gr

 

Πηγή: http://epixeireite.duth.gr

eXTReMe Tracker