Εργαστήριο Δημιουργικής γραφής 9-13 Ιουλίου

9 Ιουλίου, 2012

ergastiriΠολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο»ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣΗ  τέχνη και η τεχνική της συγγραφής παιδικού βιβλίουΛιμενάρια Θάσου, Καλοκαίρι 2012Διδάσκει η Τασούλα Τσιλιμένη, Αν. Καθηγήτρια στο Παν. Θεσσαλίας, ΣυγγραφέαςΣκοπός του Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες/χουσες να μυηθούν και να ασκηθούν στον σχεδιασμό και τη  δημιουργία λογοτεχνικών κειμένων για παιδιά, με έμφαση στο είδος του παραμυθιού, της Μικρής Ιστορίας, καθώς και στο παιδικό μυθιστόρημα.
Οι ενδιαφερόμενοι/νες μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής από 6/6/2012 έως 30/6/2012. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τη διδάσκουσα.ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 9/7/2012 – 13/7/2012
ΩΡΑ: 10:00-13:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 ώρες
ΧΩΡΟΣ: Ξενοδοχείο «Θαλασσιές», Λιμενάρια Θάσου
Κόστος συμμετοχής στο Εργαστήριο: 50€
Θα χορηγηθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ Συμμετοχής
Προσφορά παραμονής στο ξενοδοχείο «Θαλασσιές»: 15 το μονόκλινο  και 10 € κατ’  άτομο στο δίκλινο και στο τρίκλινο.
Η διαμονή θα περιλαμβάνει επίσης, ξενάγηση στον Ιστορικό Tόπο των «Μεταλλείων» που πέρα από το ενδιαφέρον των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και των ορυχείων, βρίσκεται σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως «μοναδικό φυσικό κάλλος». Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί βρίσκονται και τα «ορυχεία ώχρας», τα πρώτα υπόγεια ορυχεία της Ευρώπης, από το 20.300 π.Χ. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο «Θερινό Σχολείο Τέχνης» για παιδιά και νέους που πραγματοποιείται στις «Αποθήκες Μεταλλείων» την ίδια περίοδο και περιλαμβάνει Γλυπτική, Ζωγραφική, Κεραμική, Παραμύθι, Θέατρο και Μουσική, video animation και Σκάκι.Θέματα και μοτίβα συζήτησης:Σύντομη εισαγωγή και αναφορά στο Παιδικό Βιβλίο και στα λογοτεχνικά είδη της μικρής ιστορίας, του παραμυθιού και του μυθιστορήματος. Από την έμπνευση, την ιδέα και τη σύλληψη, στη σύνθεση του κειμένου. Ο ρόλος του ταλέντου και της εξάσκησης. Βίωμα και φαντασία. Σχέση απτής πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Δομή: αρχή, μέση, τέλος. Οπτική γωνία. Το είδος του αφηγητή. Κεντρικά και περιφερειακά θέματα. Οι χαρακτήρες. Αφηγηματικός χρόνος. Ρεαλισμός και φαντασία. Γλώσσα. Πρώτη και δεύτερη γραφή. Το έργο στο συρτάρι. Το κείμενο τέλειωσε και τώρα; Η περιπέτεια αναζήτησης εκδότη.
Μυθοπλασία, συγγραφή και αφήγηση ιστοριών για παιδιά, μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια.  Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναδειχθεί το πνεύμα που πρέπει να χαρακτηρίζει το παιδικό βιβλίο, μακριά από διδακτισμούς, ιδεολογικές αγκυλώσεις ώστε να αναδυθεί αβίαστα το στίγμα της εποχής  και ο σύγχρονος προβληματισμός. Μέσα από τη συγγραφική άσκηση θα δοθεί η ευκαιρία να εκφρασθούν απόψεις και  θεωρητικές αρχές για τους μηχανισμούς και την τεχνική της μυθοπλασίας. Για μεγαλύτερη ευελιξία και για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, θα δίνεται η δυνατότητα οι συμμετέχοντες/χουσες να προτείνουν  και οι ίδιοι θέματα προς συζήτηση. Η ομάδα θα περιπλανηθεί στο δάσος της ανάγνωσης ευφάνταστων παιδικών βιβλίων για την αναζήτηση των σημείων που κάνουν ένα βιβλίο ενδιαφέρον και ξεχωριστό.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
στο τηλ.: 2510 830037 & 6947695289
Αποστολή βιογραφικών στο e-mail:  tokastro@yahoo.gr

Χώρος εκδήλωσης: Λιμενάρια Θάσου

Πηγή: kavalacity.net

 

eXTReMe Tracker