ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα

25 Ιανουαρίου, 2010

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Enterprise Europe Network σας ενημερώνει, ότι ψηφίστηκε στη Βουλή στις 19/1/2010 σχέδιο νόμου (ΦΕΚ προσεχώς) με τίτλο «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις». Συνοπτικά οι διατάξεις του εν λόγω νόμου ρυθμίζουν τα εξής:
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
· Ρυθμίζονται συνολικές οφειλές από κάθε σύμβαση δανείου ή πίστωσης, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά τις 30/6/2007 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Το σύνολο της οφειλής δεν πρέπει να υπερβαίνει για κάθε σύμβαση το 1.500.000 €
· Ρυθμίζονται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2005 και μέχρι την 30/6/2007, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποπληρωθεί μέχρι τις 15/5/2010 ποσό ίσο με το 10% της οφειλής που προκύπτει χωρίς να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού.  Αν ο οφειλέτης αποπληρώσει το ήμισυ της οφειλής σύμφωνα με τη ρύθμιση, διαγράφονται οριστικά οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού, πλην των ήδη καταβληθέντων μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Δεν επιτρέπεται η καταγγελία της ρύθμισης, αν δεν υπάρχει καθυστέρηση τεσσάρων τουλάχιστον μηνιαίων δόσεων. · Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 15/4/2010.
· Από τη δημοσίευση του νόμου και μέχρι την 31/7/2010 δεν επιτρέπεται η έναρξη ή η συνέχιση της κύριας διαδικασίας της έμμεσης αναγκαστικής εκτέλεσης, εκτός αν έχει διενεργηθεί ήδη ο πλειστηριασμός, για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων του Ελληνικού Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των οργανισμών, κοινωνικής ασφάλισης, για οποιαδήποτε αιτία οφειλής και υπό τον όσο ότι ο οφειλέτης θα έχει υποβάλει εμπρόθεσμα σχετική αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του παρόντος. Ο οφειλέτης επικαλείται και αποδεικνύει την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης.
Ενήμερες οφειλές
Συμβάσεις δανείων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, εφόσον τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και συντρέχουν οι προϋποθέσεις των επόμενων παραγράφων, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ένα από τα ακόλουθα μέτρα:
α) περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος, εφόσον η σύμβαση δανείου δεν έχει διανύσει μέχρι την 15/4/2010 το ένα τρίκτο της προβλεπόμενης συμβατικής διάρκειας, β) αναστολή επί διετία της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα του εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση, και γ) παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου κατά τρία έτη.
Προϋποθέσεις:
· Την επιλογή εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ έχουν:
φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, και εμφανίζουν κατά την τελευταία μέχρι και τον Ιούνιο του έτους 2009 χρήση ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ και έχουν κατά την ίδια χρήση ζημία.
· Την επιλογή εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ, έχουν:
– φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και κατά τη χρήση του έτους 2008 εμφανίζουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των εκατό πενήντα χιλιάδων ευρώ. – επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το έτος 2007 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
· Αιτήσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων υποβάλλονται μέχρι τις 15/4/2010.
Ο Πρόεδρος
Άγγελος Τσατσούλης

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker