ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

20 Δεκεμβρίου, 2010

Καλές γιορτές με ειρήνη και σύνεση

Η αγορά και οι καταναλωτές έχουν υποδεχθεί το εορταστικό κλίμα των ημερών με πολύ προβληματισμό λόγω των οικονομικών δυσκολιών που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας επισημαίνει ορισμένα βασικά σημεία για να αποφύγουν τις δυσάρεστες καταστάσεις οι καταναλωτές.

Η αγορά και οι καταναλωτές έχουν υποδεχθεί το εορταστικό κλίμα των ημερών με πολύ προβληματισμό λόγω των οικονομικών δυσκολιών που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας επισημαίνει ορισμένα βασικά σημεία για να αποφύγουν τις δυσάρεστες καταστάσεις οι καταναλωτές.
Βασικές αρχές είναι η καταγραφή των αναγκών μας ώστε να αγοράσουμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και η έρευνα αγοράς.

Αναλυτικότερα:
Α. Όταν αγοράζουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια και φωτάκια να προσέχουμε στη συσκευασία να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, οι οδηγίες χρήσης ,να υπάρχει η ένδειξη CE και φυσικά η τιμή του κάθε προϊόντος.
Β. Όταν αγοράζουμε παιχνίδια , καλό θα ήταν να μην παρασυρόμαστε από τις διαφημίσεις αλλά η επιλογή να γίνεται με βάση την ηλικία του παιδιού, την ασφάλεια του και την ανάπτυξη της φαντασίας και δημιουργικότητας του. Προσέχουμε στη συσκευασία να αναγράφεται η ηλικία του παιδιού για την οποία είναι κατάλληλο, οι οδηγίες χρήσης (οι οποίες μπορεί να εσωκλείονται ), τα υλικά κατασκευής του, η χώρα προέλευσης και η τιμή του.
Γ. Όταν αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές να μην παρασυρόμαστε από κάποιες «ευκαιρίες» ή «προσφορές» αλλά να επιμένουμε στην ποιότητα του προϊόντος και την τιμή του ειδικά εάν πληρώνουμε με πιστωτική κάρτα ή μέσω δανείου. Να μην ξεχνάμε ότι το προϊόν πρέπει πάντα να συνοδεύεται από εγγύηση και οδηγίες χρήσης στη ελληνική γλώσσα.
Δ. Προσοχή στα εορτοδάνεια . Τίποτε δε μας χαρίζεται. Πρέπει λοιπόν να ζητάμε αναλυτικές πληροφορίες για το κόστος του δανείου που παίρνουμε και όλα τα στοιχεία που αφορούν την αποπληρωμή του και όλα αυτά γραπτά. Δεν υπογράφουμε εάν δεν μας έχουν δοθεί όλες οι προαναφερόμενες πληροφορίες και χρόνος να τις μελετήσουμε.
Ε. Σε ό,τι αφορά στην ένδυση και υπόδηση να μην ξεχνάμε ότι μετά τις γιορτές αρχίζουν οι προσφορές και οι εκπτώσεις. Επίσης να ζητάμε κάρτα αλλαγής ειδικά όταν πρόκειται για δώρο.
ΣΤ. Στην αγορά τροφίμων και ποτών χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων και των τιμών. Το κρέας που θέλουμε να αγοράσουμε καλό θα είναι να το προμηθευτούμε από κρεοπώλη με τον οποίο έχει αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης προσέχοντας πάντα να μην υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη αλλοίωσης στο χρώμα και την οσμή, η κοπή να γίνεται μπροστά μας και να αναζητούμε τις απαραίτητες σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και χώρας προέλευσης ώστε να μην πληρώνουμε κρέας εισαγωγής σε τιμή ελληνικού. Κατά την αγορά των ποτών και των αναψυκτικών ιδιαίτερη προσοχή στις τιμές που πρέπει να αναγράφονται με σαφή και κατανοητό τρόπο.
Ζ. Αν θέλουμε να κάνουμε διακοπές μέσω κάποιου πακέτου διακοπών θα πρέπει να ζητήσουμε από το ταξιδιωτικό γραφείο λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο μετακίνησης μας, τη διαμονή μας ,τις επισκέψεις σε μουσεία ή αλλού και βέβαια το κόστος. Ζητάμε όλες τις πληροφορίες γραπτά καθώς και έντυπο υλικό με πληροφορίες για τον προορισμό σας.
Η. Με αφορμή , επίσης, τις προτεινόμενες αυξήσεις που επιθυμεί η διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και το σημαντικό πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών να έχουμε υπόψη μας ότι το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος είναι δική μας επιλογή. Μη σπαταλάμε ρεύμα ανάβοντας υπερβολικά πολλά λαμπάκια και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ας σκεφτούμε την τσέπη μας και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την υπερκατανάλωση ενέργειας.
Θ. Τέλος, τις ημέρες των εορτών αυξάνονται οι συσκευασίες, κυρίως οι χάρτινες λόγω των δώρων που αγοράζουμε, καλό θα είναι να μην τις πετάμε στα σκουπίδια αλλά να τις πηγαίνουμε για ανακύκλωση στους ειδικούς μπλε κάδους.

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας σας εύχεται Καλές Γιορτές -Ασφαλείς Αγορές χωρίς προβλήματα. Μην ξεχνάτε ότι η τιμή του προϊόντος είναι αυτή που πληρώνετε στο ταμείο και ζητάτε πάντα απόδειξη.

Για πληροφορίες και παράπονα μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2510 223000 καθημερινά 10:00 – 13:00

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker