ΕΜΜΑ 2010: Μαγική μουσική σ’ ένα μαγευτικό χώρο

13 Ιουλίου, 2010

Την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Φεστιβάλ ΕΜΜΑ 2010 στη Θάσο στα Μεταλλεία Λιμεναρίων, όπου πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιμεναρίων «Το Κάστρο»- υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού της Νομαρχίας Καβάλας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη στην Καβάλα. Το θέμα του Φεστιβάλ ήταν η κινηματογραφική μουσική και υπεύθυνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης ήταν η κ. Βουγιούκα Κορίνα. Το Φεστιβάλ περιελάμβανε εργαστήρια για τους συμμετέχοντες μουσικούς και συναυλίες για το κοινό. Τα εργαστήρια και οι συζητήσεις ήταν επίσης ανοιχτά στο κοινό που έτσι είχε την ευκαιρία να βιώσει τον τρόπο δουλειάς των μουσικών αλλά και τις σκέψεις τους πάνω στο θέμα της κινηματογραφικής μουσικής. Νότες και εικόνες ενώθηκαν με τα όμορφα χρώματα και τα αρώματα του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος των Παλαιών Μεταλλείων συνθέτοντας ένα παραμυθένιο σκηνικό που εντυπωσίασε συμμετέχοντες και θεατές. Η πολύ καλή τεχνική οργάνωση ήταν ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο της διοργάνωσης. Οι 500 περίπου θεατές του συνόλου των πενθήμερων δράσεων ήταν ένα πολύ ζεστό κοινό που αποθέωσε σε κάθε εμφάνιση τους μουσικούς και θα μπορούσε σίγουρα να ήταν πολύ μεγαλύτερο αν η τουριστική χρονιά ήταν καλύτερη ή αν οι εκδηλώσεις ήταν στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έγιναν συναυλίες με πολύ αξιόλογα μουσικά σχήματα της χώρας μας, με μουσικούς που είναι μέλη πολύ σημαντικών ορχηστρών, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Ελλάδας. Επίσης όμως συμμετείχαν και πολύ σημαντικοί ξένοι μουσικοί με κορυφαίο τον Τrevor Jones, που για πολλούς αποτελεί ένα ζωντανό θρύλο της κινηματογραφικής μουσικής. Ο ίδιος ο Τrevor Jones δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από την οργάνωση, την ζεστασιά του κόσμου κι έκανε ιδιαίτερη μνεία για τις «Αποθήκες των Μεταλλείων» λέγοντας πως πρόκειται για ένα χώρο με άριστη ακουστική, ιδανικό για μουσικές συναυλίες. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις των άλλων μουσικών με προεξέχουσα αυτή του Σπύρου Γκικόντη που αφού έπαιξε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο χώρο, χωρίς τεχνική υποστήριξη -δίχως ηχεία- ανέφερε πως το κτίριο των «Αποθηκών των Μεταλλείων» με τον πέτρινο περίγυρο του είναι ένας μοναδικός θησαυρός για τους μουσικούς και τους θεατές. Αναλυτικά στις δράσεις του φεστιβάλ πήραν μέρος:
ι Poly Quartet, σ’ ένα Jazz concert, οι«Los Angeles Guitar duo» David Grimes και Gregory Newton αποδίδοντας μεγάλες διεθνείς και ελληνικές μελωδίες, το «String Quartet» με εξαιρετικές ερμηνείες κινηματογραφικών κομματιών, οι σολίστες βιολιού Σπύρος Γκικόντης, ο Ανδρέας Γεωργοτάς, η Ελένη Πετρίδου, οι «Melos Brass Quintet» το πιο γνωστό συγκρότημα πνευστών στη χώρα μας. Στην κινηματογραφική μουσική οι Αnabelle Pangborn, Larry Sider, Κωνσταντής Φραγκόπουλος που ολοκλήρωσαν μαζί με τους συμμετέχοντες το σχέδιο εργασίας «5 soundtracks για μια ταινία, ο ήχος αλλάζει την εικόνα». Επίσης προβλήθηκαν οι ταινίες «Ο Μισισιπής καίγεται» και ο «Τελευταίος των Μοικανών» .Ο επίτιμος καλεσμένος Trevor Jones εντυπωσίασε το κοινό και το κέρδισε με την απλότητα του αλλά και την δεκτικότητα του σε κάθε είδους άποψη που ακούστηκε στις συζητήσεις που έγιναν. Τελικά, οι πραγματικά μεγάλοι δημιουργοί χαρακτηρίζονται από την απλότητα τους.
Ο ήχος λοιπόν μπορεί να αλλάξει την εικόνα και η μουσική να αλλάξει… ένα τόπο.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker