Είναι ο στόχος των διοργανωτών φέτος Λιγότερος φανατισμός, περισσότερη διασκέδαση στο 25ο πρωτάθλημα minibasket

29 Φεβρουαρίου, 2012

Αφιερωμένο σε δύο σημαντικές προσωπικότητες του θεσμού, θα είναι το φετινό, 25ο στη σειρά, πρωτάθλημα minibasket δημοτικών σχολείων του Δήμου Καβάλας, το οποίο θα αρχίσει το ερχόμενο Σάββατο. Η διοργανώτρια του πρωταθλήματος, δημοτική κοινωφελής επιχείρηση «Δημωφέλεια», αποφάσισε να τιμήσει τον εμπνευστή του θεσμού, Λευτέρη Αθανασιάδη και την «ψυχή» του πρωταθλήματος επί 23 συναπτά έτη, Γιάννη Χατζησταύρου.

Αφιερωμένο σε δύο σημαντικές προσωπικότητες του θεσμού, θα είναι το φετινό, 25ο στη σειρά, πρωτάθλημα minibasket δημοτικών σχολείων του Δήμου Καβάλας, το οποίο θα αρχίσει το ερχόμενο Σάββατο. Η διοργανώτρια του πρωταθλήματος, δημοτική κοινωφελής επιχείρηση «Δημωφέλεια», αποφάσισε να τιμήσει τον εμπνευστή του θεσμού, Λευτέρη Αθανασιάδη και την «ψυχή» του πρωταθλήματος επί 23 συναπτά έτη, Γιάννη Χατζησταύρου. Και οι δύο απεβίωσαν πρόσφατα, αλλά όσο έζησαν προσέφεραν τα μέγιστα στην καθιέρωση του minibasket. Ο Λευτέρης Αθανασιάδης, ως δήμαρχος Καβάλας, δημιούργησε και στήριξε το πρωτάθλημα στα πρώτα βήματά του. Η αρχή έγινε το έτος 1988. Ένα χρόνο μετά, δηλαδή, από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Eurobasket της Αθήνας από την εθνική ομάδα της Ελλάδας. Τη «σκυτάλη» πήραν οι επόμενοι δήμαρχοι, Στάθης Εριφυλλίδης και Κωστής Σιμιτσής, οι οποίοι το βελτίωσαν οργανωτικά και το εμπλούτισαν. Υπεύθυνος της διοργάνωσης για μία εικοσαετία και πλέον ήταν ο Γιάννης Χατζησταύρου, ο οποίος έζησε όλες τις φάσεις της εξέλιξης της. Τη δουλειά του ανέλαβαν να συνεχίσουν οι στενοί συνεργάτες του, ο Δημήτρης (Τάκης) Παπαδόπουλος και ο Θανάσης Παπανικολάου, που φιλοδοξούν να μεταδώσουν στους συμμετέχοντες τη φιλοσοφία του πρωταθλήματος. Η φιλοσοφία αυτή, όπως είπε χθες στους καθηγητές φυσικής αγωγής και προπονητές των σχολείων που παραβρέθηκαν στην κλήρωση των ομίλων ο Τάκης Παπαδόπουλος, συνοψίζεται στο τρίπτυχο: «συμμετοχή, διασκέδαση, ευ αγωνίζεσθαι».

Συμμετοχή, διασκέδαση και «ευ αγωνίζεσθαι»

Χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού κέντρου «Πυθαγόρας», ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Στέλιος Σχοινάκης, ο Τάκης Παπαδόπουλος και ο Θανάσης Παπανικολάου, υποδέχτηκαν τους γυμναστές των σχολείων. Οι δύο πρώτοι έκαναν, πριν την κλήρωση, ολιγόλεπτες διαλέξεις αναλύοντας τα βασικά σημεία της φιλοσοφίας του πρωταθλήματος minibasket δημοτικών σχολείων. «Παρά την οικονομική δυσκολία, αποφασίσαμε εξαρχής να διοργανώσουμε το φετινό πρωτάθλημα. Κι αυτό, γιατί το minibasket αποτελεί ένα καταξιωμένο θεσμό. Ελπίζω ότι και φέτος όλα θα κυλήσουν όμορφα και ομαλά», είπε ο Στέλιος Σχοινάκης, ενώ στη διάλεξη του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι εκείνο που προέχει στο minibasket, είναι να συμμετέχουν και να διασκεδάσουν όλα τα παιδιά, μαθαίνοντας παράλληλα τα βασικά του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης. «Εκείνο που μας ενδιαφέρει, δεν είναι να βγάλουμε νέους παίκτες από το πρωτάθλημα αυτό, αλλά να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά των δημοτικών σχολείων να αθληθούν και να κοινωνικοποιηθούν μέσα από τη συμμετοχή στη διοργάνωση», πρόσθεσε ο Τάκης Παπαδόπουλος, που ζήτησε από τους παιδαγωγούς γυμναστές, να κρατήσουν μακριά τα παιδιά από τον φανατισμό και τον κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό, ο οποίος δημιουργεί επιθετικότητα. Ακολούθησαν ορισμένες παρατηρήσεις από τους γυμναστές, με σκοπό να βελτιωθεί η διοργάνωση και να υπάρχει συμμετοχή επί ίσοις όροις για όλα τα σχολεία. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη διαιτησία των αγώνων, για την οποία ο Τάκης Παπαδόπουλος σχολίασε: «Δεν φαντάζεστε πόσο δύσκολο είναι να διαιτητεύσει κάποιος αγώνες του πρωταθλήματος minibasket. Εμείς, πάντως, προσπαθούμε να ζητήσουμε από τους λιγοστούς διαιτητές που έχουμε στη διάθεση μας, να τηρούν μία σταθερή στάση σε όλα τα παιχνίδια». Στην κλήρωση που ακολούθησε αναδείχτηκαν οι ακόλουθοι όμιλοι:
Κορίτσια
Α΄ όμιλος
24ο Δ.Σ., 4ο Δ.Σ., 16ο Δ.Σ., 7ο Δ.Σ., 19ο Δ.Σ., 9ο Δ.Σ.
Β΄ όμιλος
11ο Δ.Σ., Δ.Σ. Αμυγδαλεώνα, 15ο Δ.Σ., 25ο Δ.Σ., 5ο Δ.Σ., Δ.Σ. Παλιού
Γ΄ όμιλος
21ο Δ.Σ., 12ο Δ.Σ., 8ο Δ.Σ., 2ο Δ.Σ., 10ο Δ.Σ.
Δ΄ όμιλος
17ο Δ.Σ., 13ο Δ.Σ., 18ο Δ.Σ., 22ο Δ.Σ., Δ.Σ. Νέας Καρβάλης
Αγόρια
Α΄ όμιλος
21ο Δ.Σ., 10ο Δ.Σ., 20ο Δ.Σ., 2ο Δ.Σ., Δ.Σ. Νέας Καρβάλης, 12ο Δ.Σ.
Β΄ όμιλος
17ο Δ.Σ., 13ο Δ.Σ., 16ο Δ.Σ., 4ο Δ.Σ., Δ.Σ. Παλιού, 19ο Δ.Σ.
Γ΄ όμιλος
24ο Δ.Σ., 14ο Δ.Σ., 18ο Δ.Σ., 7ο Δ.Σ., 25ο Δ.Σ., 5ο Δ.Σ.
Δ΄ όμιλος
11ο Δ.Σ., Δ.Σ. Αμυγδαλεώνα, 22ο Δ.Σ., 8ο Δ.Σ., 15ο Δ.Σ., 9ο Δ.Σ.
Έως την Παρασκευή, θα σταλεί το πρόγραμμα των αγώνων της πρώτης φάσης στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker