Δραστηριότητες του Ο.Δ.Ε.Γ. Καβάλας

6 Ιουλίου, 2010

Δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Όμιλο για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο πλαίσιο προγραμματισμού ανάδειξης σημαντικών χώρων ιστορικού-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και προβολής θεμάτων σχετικών με την ελληνική γλώσσα.
Συγκεκριμένα, στις 30 Μαϊου, φίλοι και μέλη του Ομίλου επισκέφθηκαν τα Άβδηρα της Θράκης με ομιλητή-ξεναγό το γυμνασιάρχη και πρόεδρο του Ομίλου Αντώνη Κόντο.
Η αρχαία-μεσαιωνική ακρόπολη με την ειδυλλιακή θεώρηση της ευρύτερης περιοχής, ο επισκέψιμος ανασκαφικά χώρος και το εντυπωσιακό μουσείο ήταν τα κύρια σημεία-αφετηρίες για τη γενικότερη ενημέρωση-ξενάγηση. Ιδιαίτερα, το μουσείο με την καθόλα άψογη οργάνωσή του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και δικαιολογεί το χαρακτήρα του σύγχρονου, απέναντι στην παλιά αντίληψη του ”κλειστού” μουσείου-θησαυροφυλάκιου. Η άνετη μετακίνηση των επισκεπτών στον εκθεσιακό χώρο, ο τρόπος έκθεσης-προβολής των εκθεμάτων σε ενότητες (δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος, ταφικά έθιμα), σε συνδυασμό με τον κατάλληλο φωτισμό και τις διαφωτιστικές πινακίδες, δικαιολογούν αυτό που απαιτεί η σύγχρονη μουσειοπαιδαγωγική επιστήμη για το ρόλο του μουσείου στην παραγωγική-επαγωγική διαμόρφωση της εικόνας του απώτερου παρελθόντος.
Η δεύτερη εκδήλωση (2 Ιουνίου) αφορούσε στη διάλεξη του επίτιμου καθηγητή γλωσσολογίας στο Παν/μιο Θεσ/νίκης, Χρίστου Τσολάκη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, με θέμα ”Γλώσσα και παιδεία”.
Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πυκνού ακροατηρίου, επισημαίνοντας και αναλύοντας σημαντικά επι μέρους θέματα γλωσσικού ενδιαφέροντος όπως:
-γλωσσική εξέλιξη και κοινωνικό περιβάλλον
-η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας
-ο ρόλος και η συμβολή της γραφής στη διεύρυνση της δημοκρατίας
-γλωσσική αλλοτρίωση-πολιτισμική αλλοτρίωση
-κυρίαρχες κοινωνίες-κυρίαρχες γλώσσες
-κόσμος αγοράς-κόσμος ανθρώπου κ.ά.
Ο ομιλητής εκφράζοντας με απλό και γλαφυρό τρόπο την κριτική του σκέψη προβλημάτισε και ενθουσίασε τους παρισταμένους.
Ανάλογες εκδηλώσεις προγραμματίζονται κατά το προσεχές φθινόπωρο στο πλαίσιο προγραμματισμένης δράσης του Ομίλου.

Αντώνης Κόντου
Προέδρου του Ομίλου

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker