ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Β. ΑΝ. ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑΣΟΥ: Ψήφισμα για τα ορυκτά καύσιμα

30 Ιουνίου, 2010

Στη συνδιάσκεψη του δικτύου των Οικολογικών Οργανώσεων Β.Α Ελλάδας στις 12 και 13 Ιουνίου του 2010 που πραγματοποιήθηκε στον Ποτό της Θάσου, συζητήθηκε για άλλη μία φορά το σοβαρότατο θέμα της ενεργειακής πολιτικής. Η συνδιάσκεψη κατέληξε στα εξής συμπεράσματα.

Η παραγωγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, κάρβουνα, λιγνίτες, φυσικό αέριο και ραδιενεργά ισότοπα) προκαλεί σοβαρότατες, πάρα πολύ μεγάλες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον και στη ζωή.

Η εμμονή στη παραγωγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα φανερώνει ή ότι δεν κατανοήθηκε το μέγεθος της βλάβης του φυσικού περιβάλλοντος ή ότι η πολιτική ηγεσία τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ε.Ε δεν έχουν την τόλμη να απεμπλακούν από την υποστήριξη συμφερόντων τα οποία θέτουν πάνω απ’ όλα και από τη ζωή, το κέρδος. Η εμμονή στην παραγωγή ενέργειας από τα καύσιμα, αποτελεί ένδειξη αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα του οποίου η λύση είναι δυνατή, δεδομένου ότι τα ορυκτά καύσιμα αργά ή γρήγορα θα εξαντληθούν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα αέναης και οικονομικής παραγωγής από τον ήλιο, τον αέρα και άλλες ανανεώσιμες πηγές.
Κατόπιν αυτών ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική η οποία οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος και η οποία δεν λύνει το πρόβλημα, ειδικά στην χώρα μας μάλιστα που η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον 800 φορές τις ανάγκες της χώρας μας, ενώ το αιολικό πεδίο τουλάχιστον 20 φορές με ταυτόχρονη αντιμετώπιση κρισίμων οικονομικών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας εξαιτίας της διαχείρισης της εκμετάλλευσης της ενέργειας από συμφέροντα τα οποία δεν σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Από δε την Ε.Ε ζητάμε να αλλάξει ενεργειακή πολιτική και να λάβει υπόψη της, ότι πέρα από τις νόρμες περί ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και δημοσιονομικών ελλειμμάτων υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους πρωτίστως οφείλει να προστατεύει.

Δίκτυο Οικολογικών

Οργανώσεων Β. Αν. Ελλάδας

Περιβαλλοντική Κίνηση

Θάσου (www.Thassos-nature.gr)

 

 

 

 


Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker