Διεκδικεί μερίδιο από το 5% του «περιφερειακού πόρου» για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου

24 Απριλίου, 2012

Για μία επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετατέθηκε η συζήτηση για το οικονομικό όφελος που θα έχει ο Δήμος Καβάλας και ο Νομός, από τη νέα συμφωνία μεταξύ του ελληνικού κράτους και της εταιρείας Kavala Oil, για την ανανέωση της διάρκειας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας. Ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, απέφυγε να ανοίξει τη συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο απαιτεί διεξοδική κουβέντα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Να αναφέρουμε ότι, το περασμένο έτος έληξε η πενταετής σύμβαση της Kavala Oil με το ελληνικό κράτος και πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ετοίμασε μία νέα πρόταση, η οποία αφορούσε την αύξηση της περιόδου εκμετάλλευσης στα 25 έτη. Λόγω της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης εθνικών εκλογών, όμως, δεν υπεγράφη η νέα συμφωνία από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, το ελληνικό κράτος και την εταιρεία, ώστε να κυρωθεί, στη συνέχεια, από τη Βουλή και να αποκτήσει ισχύ νόμου. Αυτό αναμένεται να γίνει από τη Βουλή που θα προκύψει έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Ο «περιφερειακός πόρος, ή φόρος»

Στη νέα συμφωνία, επίσης, θα ρυθμιστεί και το ύψος του «φόρου» που θα καταβάλλει η εταιρεία, ως ανταποδοτικό όφελος, για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής. Ο προηγούμενος νόμος, όριζε ότι ο πόρος αυτός αποδίδεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και αντιστοιχούσε στο 5% των ακαθάριστων κερδών της εταιρείας. Όπως είπε ο πρόεδρος της Kavala Oil και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Παππάς, το 5% ήταν γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια. Ο Στάθης Εριφυλλίδης διαμαρτυρήθηκε χθες στο δήμαρχο Καβάλας για την καθυστερημένη παραλαβή της επιστολής, με την οποία ο δήμαρχος ζητούσε από τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, να εκφράσουν γραπτώς τις απόψεις τους για το θέμα, ώστε να καταθέσει, εν συνεχεία, τη θέση του Δήμου στον αρμόδιο υφυπουργό. Διαμαρτυρήθηκε, επίσης, γιατί ο δήμαρχος Καβάλας έστειλε απάντηση προς τον υφυπουργό, χωρίς να λάβει υπόψη τις απόψεις των αρχηγών των παρατάξεων και του δημοτικού συμβουλίου. «Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτικών συμβούλων, δεν σας τιμά καθόλου δήμαρχε», είπε και δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί ξανά μαζί του για τέτοια θέματα. Ο αρχηγός της «Αδέσμευτης Κίνησης Ενεργών Πολιτών» άφησε να εννοηθεί, ακόμα, ότι γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής του δημάρχου Καβάλας προς τον αρμόδιο υφυπουργό, τον Γιάννη Μανιάτη, κάνοντας την εξής ερώτηση: «Ζητάμε, ως Δήμος, να έχουμε κάτι ανταποδοτικό από τη νέα αυτή συμφωνία; Την επιβολή κάποιου επιπλέον «βασιλικού» φόρου;». Ο δήμαρχος Καβάλας απάντησε ότι συμμετείχε σε μία απλή ανταλλαγή απόψεων με τους βουλευτές του Νομού Καβάλας (σ.σ. πριν από τη διάλυση της Βουλής), εκπροσώπους της Kavala Oil, της «Ενεργειακής Αιγαίου» και του υφυπουργού Π.Ε.Κ.Α. «Δεν πήραμε καμία απόφαση και για κανένα θέμα της συμφωνίας. Απλά συζητήσαμε για ορισμένα ζητήματα που θα προκύψουν από την κύρωση της συμφωνίας αυτής. Ο υφυπουργός, μας είπε ότι θα στείλει την τροποποιητική σύμβαση για να τοποθετηθούμε. Όμως, μας πρόλαβε η διάλυση της Βουλής και οι εκλογές», είπε. Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος σημείωσε ότι το ερώτημα δεν είναι πότε θα κυρωθεί η νέα σύμβαση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, αλλά εάν το 5% του λεγόμενου περιφερειακού πόρου θα αποδοθεί στο κράτος, ή στην τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα στο Νομό Καβάλας. «Να είστε βέβαιοι, ότι θα διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί», σχολίασε ο δήμαρχος Καβάλας. «Μπορούμε και πρέπει, να εστιάσουμε τη διεκδίκηση αυτού του πόρου, μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Τελικά, με παρέμβαση του Βασίλη Λιόγκα και εν συνεχεία της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Άννας Σπανδώνη, η συζήτηση σταμάτησε και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα άλλα θέματα.

Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Πηγή: Καθημερινός Τύπος

eXTReMe Tracker