Διεθνής Λέσχη της Μαύρης Θάλασσας: Κοινοί στόχοι η οργάνωση, ο συντονισμός και τα κοινά επενδυτικά έργα, οι πρωταρχικοί στόχοι της ολομέλειας

28 Σεπτεμβρίου, 2010

Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εργασίες της Ολομέλειας της Διεθνούς Λέσχης της Μαύρης Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα και πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Καβάλα ανέλαβε την προεδρεία της Διεθνούς Λέσχης της Μαύρης Θάλασσας για την τριετία 2009-2011.

Στις εργασίες της Ολομέλειας συμμετείχαν 45 άτομα, μεταξύ αυτών δήμαρχοι, εκπρόσωποι δήμων και αξιωματούχοι από όλες τις πόλεις-μέλη της Διεθνούς Λέσχης της Μαύρης Θάλασσας.

Το απόγευμα της περασμένη Κυριακής, δόθηκε συνέντευξη τύπου, στην οποία αναπτύχθηκαν όλα τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ολομέλειας και αφορούσαν κυρίως τους στόχους της λέσχης.

Στόχοι της Δ.Λ.Μ.Θ.

– Συμμετοχή στην ανάπτυξη, στον συντονισμό, οργάνωση και την απόδοση κοινών επενδυτικών έργων στους τομείς της οικονομίας, της οικολογίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.
– Δημιουργία συνθηκών για ελεύθερο εμπόριο, διεύρυνση του εμπορίου.
– Λύσεις προβλημάτων σχετικά με την χρήση των εκμεταλλεύσιμων φυσικών πόρων και την προστασία της Μαύρης Θάλασσας και της θάλασσας του Αzov από την μόλυνση.
– Η ενδυνάμωση οργανωτικών, οικονομικών, επιστημονικών, τεχνικών, εμπορικών και πολιτιστικών διασυνδέσεων, μεταξύ των πόλεων και των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας.

Η Διεθνής Λέσχη της Μαύρης Θάλασσας
Η Διεθνής Λέσχη Μαύρης Θάλασσας είναι ένας μη κυβερνητικός, εθελοντικός οργανισμός που έχει την θέση του Παρατηρητή στον οργανισμό “Οικονομική Σύμπραξη Μαύρης Θάλασσας” (ΟΣΜΘ) και την ειδική Συμβουλευτική Θέση με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΚΣΗΕ), η οποία δίνεται σε οργανισμούς με παγκόσμια αναγνώριση. Η Δ.Λ.Μ.Θ. είναι επίσης μέλος της Διεθνής Ένωσης των Τοπικών Αρχών (Δ.Ε.Τ.Α.) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Μικρές Επιχειρήσεις (Ε.Σ.Μ.Ε.). Συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια ενημερωτική έκδοση των Διεθνών Οργανισμών στις Βρυξέλλες.

Η λέσχη δημιουργήθηκε για την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των πόλεων – λιμανιών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Ιδρύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1992, στην πρώτη γενική συνέλευση στην Οδησσό της Ουκρανίας. Η Διεθνής Λέσχη Μαύρης Θάλασσας περιλαμβάνει 27 πόλεις: Bourgas, Varna, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Constanta, Galati, Οδησσός, Nikolaev, Σεβαστούπολη, Ilyichevsk, Kherson, Yuzhniy, Mariupol, Yalta, Feodosiya, Trabson, Samsun, Izmit, Azov, Taganrog, Rostov, Τριέστη, Sukhum, Tiraspol, Batumi, Poti.

Ο σκοπός της δημιουργίας της Δ.Λ.Μ.Θ είναι η επίτευξη συνένωσης των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, ο συντονισμός της κοινωνικής και οικονομικής, οικολογικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το γενικό διαχειριστικό όργανο της Δ.Λ.Μ.Θ. είναι η Γενική Συνέλευση (Ολομέλεια) η οποία διενεργείται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, σε μία από τις πόλεις-μέλη. Σύμφωνα με τον καταστατικό της Λέσχης η Συνέλευση δέχεται και κάνει αλλαγές στο καταστατικό. Επίσης αποδέχεται τον ετήσιο ισολογισμό και τον οικονομικό απολογισμό, και εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το επόμενο δημοσιονομικό έτος. Συγκροτεί την πολιτική της Λέσχης με την αποδοχή του προγράμματος δραστηριοτήτων της Λέσχης, εκλέγει το συμβούλιο της Λέσχης και τον Πρόεδρο και αποδέχεται την αναφορά των δραστηριοτήτων τους. Δέχεται νέα μέλη και καθορίζει την εισφορά των μελών και τον ρυθμό με τον οποίον δέχεται μέλη. Τέλος, αποφασίζει τον τερματισμό δραστηριοτήτων της Λέσχης.

Εκτελεστικά όργανα

Το συμβούλιο της Λέσχης αποτελείται από 7 μέλη, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του συμβουλίου. Συγκαλείται το λιγότερο κάθε 3 μήνες και διεξάγει τις ακόλουθες λειτουργίες: αναπτύσσει μελλοντικά προγράμματα, εξετάζει οικονομικά θέματα, επιλύει λειτουργικά προβλήματα και καθορίζει ημερομηνία και μέρος της επόμενης συνέλευσης όπως επίσης και την θεματολογία της.
Η εκτελεστική διεύθυνση αποτελείται από τον εκτελεστικό διευθυντή και 3 βοηθούς οι οποίοι εργάζονται στα κεντρικά της Λέσχης, σε συνεργασία με τις τοπικές λέσχες, που έχουν δημιουργηθεί στις πόλεις-μέλη όπως προβλέπει το καταστατικό.
Η Δ.Λ.Μ.Θ. δημιούργησε επίσης το Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας το οποίο αποτελείται από επιχειρηματικούς κύκλους και Εμπορικά Επιμελητήρια, όπως επίσης και από εκπροσώπους της Βιομηχανίας των πόλεων-μελών της Δ.Λ.Μ.Θ.
Τα εκτελεστικά όργανα αναπτύσσουν τα μελλοντικά προγράμματα της Λέσχης, επιλύουν οικονομικά προβλήματα και συνεργάζονται με τις τοπικές Λέσχες. Αυτή την στιγμή, πρόεδρος της Λέσχης είναι ο δήμαρχος Καβάλας Κωνσταντίνος Σιμιτσής, ο οποίος εκλέχθηκε ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση (Ολομέλεια) της Σεβαστούπολης της Ουκρανίας, στις 12-13 Οκτωβρίου. Εκτελεστικός διευθυντής εκλέχθηκε ο Μιχάλης Χρυσομάλλης, πρώην πρόεδρος της ΔΑΝΕΚ.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker