ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ Η ιστορία ενός «ερωτικού τριγώνου» στην εποχή της ενετικής κατοχής των νησιών του Αιγαίου

28 Νοεμβρίου, 2011

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου: «Οι έμποροι των εθνών», στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» στην Καβάλα.
Στις 9:30 μ.μ. θα αρχίσει απόψε η παράσταση, τρίτη κατά σειρά, του έργου: «Οι έμποροι των εθνών», που έγραψε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και διασκεύασαν ο Θοδωρής Αμπαζής και η Έλσα Ανδριανού, δημιουργώντας ένα σύγχρονο μουσικοθεατρικό δρώμενο. Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε προχθές στο Δημαρχείο Καβάλας, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θοδ. Αμπαζής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, τι θέλει να πετύχει με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και της ζωντανής μουσικής στη συγκεκριμένη παράσταση, απάντησε: «Όλη η παράσταση έχει στόχο να φτιάξει ένα απαλό και ζεστό μαξιλαράκι, πάνω στο οποίο θα ακουμπήσει ο λόγος του Παπαδιαμάντη. Ότι κάναμε και ότι θα δούνε οι θεατές των παραστάσεων, έχει να κάνει με την «υποδοχή» αυτού του λόγου. Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, επομένως, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε ο λόγος του Παπαδιαμάντη να μη φανεί εχθρικός και δυσνόητος στο κοινό, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Και πάνω απ’ όλα, να μην τον εντάξουμε στη συνείδηση μας ως κάτι παλιό. Θέλουμε να προετοιμάσουμε και να βοηθήσουμε τον θεατή, να κάνει μαζί μας αυτό το ταξίδι. Του απλώνουμε το χέρι, μέσω αυτών που γίνονται στη σκηνή, ώστε να μπει πιο εύκολα σ’ αυτό το ταξίδι». 

Οι κριτικές

Οι κριτικές που έγιναν για το έργο στην Αθήνα (σ.σ. παίχτηκε στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του «Ωνάσειου» Ιδρύματος) ήταν στο σύνολο τους θετικές. Η Ιωάννα Κλεφτογιάννη έγραψε, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»: «…Ο θεατής παρακολουθεί μία καλοδουλεμένη σκηνική μηχανή, που αφηγείται, λέξη-λέξη, το έργο του Παπαδιαμάντη, με όχημα τη φωνή, το σώμα, τη ζωντανή μουσική και τα βίντεο, κυρίως μία θάλασσα σε διαρκή κίνηση, αλλά και η σκηνική δράση μιξαρισμένη, διαθλασμένη με προβιντεοσκοπημένο υλικό, σε ένα αποτέλεσμα-κέντημα…». Η Όλγα Σελλά, της εφημερίδας «Καθημερινή», ανέφερε: «… μία ευχάριστη έκπληξη. Μια παράσταση σαν χορικό, μια ομάδα νέων ανθρώπων με κέφι και ταλέντο, μια μουσική που υπογραμμίζει τις μεταπτώσεις των συναισθημάτων των ηρώων. Μια μουσική παράσταση, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στο λόγο, που «δουλεύεται σαν ένα ακόμα στοιχείο της παρτιτούρας…».

Η ιστορία

Τον ιστορικό καμβά του έργου συνθέτουν η ενετική κατοχή των νησιών του Αιγαίου και η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης. Κύριο θέμα είναι το ερωτικό πάθος στην πιο ακραία μορφή του. Η Αυγούστα, εγκαταλείπει τον σύζυγο της, Ιωάννη Μούχρα, για να ακολουθήσει το Βενετό, Μάρκο Σανούτο, ορμώμενη από μία ακατανίκητη ερωτική επιθυμία που την οδηγεί στο θάνατο. Ο Παπαδιαμάντης, πλάθοντας τον χαρακτήρα της Αυγούστας, δημιουργεί μια ηρωίδα μη συνηθισμένη, υπερβατική για τις κοινωνικές νόρμες της εποχής. Με το μυθιστόρημα αυτό, ο Παπαδιαμάντης αποστασιοποιείται από το θρησκευτικό πλαίσιο και δημιουργεί έναν καίριο χαρακτήρα για την παράδοση της φιλογυναικείας λογοτεχνίας. Αμφιβάλλει, επίσης, για τη βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία στον πιστό της κι αυτή η αμφισβήτηση προκαλεί έκπληξη και εντύπωση στο κοινό, που γνωρίζει την σχέση του συγγραφέα με τη θρησκεία και τον κλήρο.

Οι συντελεστές

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κώστας Καλλιβρετάκης, Νέστωρ Κοψιδάς, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Δανάη Σαριδάκη και Μαρία Παρασύρη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Ελένη Μανωλοπούλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, την κίνηση των ηθοποιών η Ζωή Χατζηαντωνίου, τα βίντεο ο Στάθης Αθανασίου, ενώ βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Νεφέλη Μαϊστράλη. Τα εισιτήρια των παραστάσεων κοστίζουν: 13 ευρώ, 7 ευρώ (για τους φοιτητές και τις ομάδες άνω των δέκα ατόμων) και 1 ευρώ για τους ανέργους (απαραίτητη η επίδειξη της κάρτας ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ.). Το έργο θα παίζεται στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» έως τις 18 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί, τέλος, ότι αποτελεί συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, με τη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και την ομάδα θεάτρου «ΟΠΕΡΑ».

Πηγή: www.k-tipos.gr

 

eXTReMe Tracker