ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ: Τα «γκόλντεν μπόις» και ο κόσμος του Χρηματιστηρίου στην παράσταση «Χρυσές Δουλειές» που παρουσιάζεται από χθες στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου»

31 Μαΐου, 2010

Το έργο «Χρυσές Δουλειές», του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Στιβ Τόμπσον, επέλεξε να παρουσιάσει, ως τελευταία παραγωγή πριν από το φεστιβάλ Φιλίππων, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο στο κοινό της Καβάλας. Το έργο ανέβασε στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, το «Θέατρο Νέου Κόσμου», σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Βασίλη Χριστοφιλάκη.
Όσοι δεν γνώριζαν θα μάθουν και όσοι γνώριζαν θα δούνε επί σκηνής και από την οπτική γωνία ενός βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα, του Βρετανού Στιβ Τόμπσον, το ρόλο των χρηματιστών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ο βραβευμένος για το καλύτερο βρετανικό νέο έργο, για το «Damages» το 2007, Στιβ Τόμπσον, έγραψε μία επίκαιρη μαύρη κωμωδία, που μιλάει για το πόσα μπορούν να θυσιάσουν οι άνθρωποι, για να πετύχουν στο πιο απρόβλεπτο επάγγελμα της πόλης. Το επάγγελμα του χρηματιστή. Το έργο ανέβηκε στο Soho Theatre του Λονδίνου πέρυσι και χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη σάτιρα της πόλης, μετά το «Serious Money» της Κάριλ Τσέρτσιλ είκοσι χρόνια πριν. Έγινε αμέσως επιτυχία, γεγονός που μαρτυρά το ενδιαφέρον του κόσμου για την εσωτερική «ύφεση» που περνά μέσα από την οικονομική κρίση. Οι «Χρυσές Δουλειές», όπως είναι ο τίτλος του έργου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Βασίλη Χριστοφιλάκη. Χθες βράδυ δόθηκε η πρώτη παράσταση στην Καβάλα, μετά την Αθήνα, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Το μεσημέρι, ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, Θόδωρος Αμπαζής, μίλησαν στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης για την παράσταση που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και το θεατρόφιλο κοινό της πόλης. «Γίνεται μία προσπάθεια να δώσουμε νέα πνοή στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», που ήταν κλειστό για τρία χρόνια. Θα χρειαστεί χρόνος, βέβαια, για να μπει το θέατρο αυτό στη συνείδηση των πολιτών ότι είναι ένα κέντρο πολιτισμού για την ευρύτερη περιφέρεια. Από σήμερα (σ.σ. χθες) θα φιλοξενήσουμε στο χώρο αυτό μία σημαντική, κατά τη γνώμη μου, παράσταση, με ένα νέο και ταλαντούχο σκηνοθέτη, τον Βασίλη Χριστοφιλάκη. Δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός αυτό, διότι θέλουμε οτιδήποτε παρουσιάζεται εδώ στην Καβάλα, να δίνει και το στίγμα της γενικότερης φιλοσοφίας που έχει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δηλαδή, να προτείνουμε νέα πράγματα στο θεατρικό γίγνεσθαι. Ο Β. Χριστοφιλάκης, με μία δυνατή ομάδα ηθοποιών, θα μας παρουσιάσουν μία πετυχημένη παράσταση και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα τους φιλοξενήσουμε. Είμαι σίγουρος ότι το κοινό της Καβάλας θα απολαύσει σήμερα (χθες), αύριο (σήμερα) και την Κυριακή, μία εξαιρετική παράσταση στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», είπε ο Θ. Αμπαζής.

Τι είπαν ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί της παράστασης

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Βασίλης Χριστοφιλάκης, επεσήμανε την ανταπόκριση που έδειξε το κοινό που παρακολούθησε τις παραστάσεις στην Αθήνα. «Στην Αθήνα φάνηκε ότι ο κόσμος είχε μία ιδιαίτερη ταύτιση με το έργο. Είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο έργο. Αναφέρεται στην οικονομική κρίση, στα περιβόητα «γκόλντεν μπόις», τους χρηματιστές δηλαδή και δίνει αρκετές απαντήσεις, όσον αφορά το που έχουν ξοδευτεί όλα αυτά τα τεράστια ποσά και ποιοι έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση που βιώνουμε πολύ έντονα. Είναι μία μαύρη κωμωδία, που «βουτά» στην καθημερινότητα, στα θέλω, στις επιδιώξεις των χρηματιστών. Έχει, ωστόσο, μία μικρή αισιόδοξη ματιά, που έγκειται στην αναθεώρηση του τρόπου που βλέπουμε ορισμένα πράγματα, όπως είναι το κυνήγι του χρήματος», είπε. Στην παράσταση συμμετέχει και η γνωστή ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα, η οποία δήλωσε ικανοποιημένη για την επιλογή της να συνεργαστεί με τον Β. Χριστοφιλάκη και τους εξαιρετικούς, όπως τους χαρακτήρισε, συναδέλφους της. «Το έργο έχει κατά τη γνώμη μου την εξής αρετή. Έχει γρήγορες σκηνές, κινηματογραφικούς ρυθμούς και χαρακτήρες που εξελίσσονται. Είναι μία ιστορία που έχει πλοκή. Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ στην Καβάλα. Οι Καβαλιώτες είναι ένα κοινό που παρακολουθεί και ξέρει από θέατρο. Ελπίζω να περάσουν καλά με την παράστασή μας», είπε μεταξύ άλλων, ενώ ο συμπρωταγωνιστής της, Νέστωρ Κοψιδάς, πρόσθεσε: «Η παράσταση αυτή έχει έναν ωραίο συνδυασμό χιούμορ και αστυνομικής πλοκής. Κυρίως, όμως, καθαρίζει το τοπίο σε ένα χώρο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πως λειτουργεί, όπως είναι ο κόσμος του Χρηματιστηρίου και των χρηματιστών. Μέχρι να αρχίσουν οι πρόβες και οι παραστάσεις, ήμουν κι εγώ ένας από εκείνους που δεν γνώριζαν τι συμβαίνει». Στην παράσταση συμμετέχουν, ακόμα, οι ηθοποιοί: Κώστας Καζανάς, Σταύρος Σιούλης και Δανάη Σαριδάκη. Την επιμέλεια των σκηνικών και των κοστουμιών έχει η Μαρία Παπαδοπούλου, των φωτισμών ο Γιώργος Φακούρας, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Βάσω Δημητρακοπούλου. Η ώρα έναρξης των παραστάσεων είναι 9 μ.μ., ενώ σήμερα και αύριο εισιτήρια θα πωλούνται στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου» μία ώρα πριν από την έναρξη των παραστάσεων.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker