ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ο Θόδωρος Αμπαζής

29 Δεκεμβρίου, 2009

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και ενέκρινε με ψήφους 5-2, για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή τον Θόδωρο Αμπαζή. Βέβαια αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μπορεί και να μη σημαίνει τίποτα, αν σκεφτούμε την πρόσφατη περίπτωση με την υποψηφιότητα της Λυδίας Φωτοπούλου! Μπορεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Θόδωρος Αμπαζής να ήταν παρών, αλλά υπογραφές δεν έχουν πέσει ακόμα! Ο ίδιος στην τοποθέτηση του στο διοικητικό συμβούλιο ήταν ιδιαίτερα μετρημένος, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζει τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει! Τώρα ποιες είναι οι αξιώσεις του Θόδωρου Αμπαζή; Οι αυτονόητες θα λέγαμε! Πρώτα απ’ όλα θέλει να ξέρει που θα παίζονται οι παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ! Ακολούθως θα ήθελε το Φεστιβάλ Φιλίππων να περιέλθει στην κυριότητα του ΔΗΠΕΘΕ! Απ’ ότι φαίνεται και για τα δύο υπάρχουν απαντήσεις από το δήμαρχο Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή! «Χώρους έχουμε αρκετούς! Το «Αντιγόνη Βαλάκου», θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Από εκεί και πάρα υπάρχει και η περίπτωση του ΟΣΚΑΡ», δήλωσε ο Κωστής Σιμιτσής. Τώρα όσον αφορά το Φεστιβάλ Φιλίππων, είναι γνωστό ότι το συμβόλαιο που έχει υπογραφή με τον καλλιτεχνικό σύμβουλο του ΔΗΠΕΘΕ, Θόδωρο Γκόνη, έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2010! Πράγμα που σημαίνει ότι βάση συμβολαίου το επόμενο Φεστιβάλ Φιλίππων, θα «στηθεί» από το Θόδωρο Γκόνη! Τι θα γίνει μετά κανείς δεν ξέρει!

Πρόθεση της διοίκησης του δήμου είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με το Θόδωρο Γκόνη, εφόσον αποδειχθεί ότι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα τους δικαιώνει! Σύμφωνα με τον Κωστή Σιμιτσή, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Φιλίππων από το ΔΗΠΕΘΕ, θα ήταν το ιδεατό σενάριο. Παρ’ όλα αυτά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των τελευταίων ετών δεν κρίθηκε ικανοποιητικό από τη διοίκηση του δήμου Καβάλας. «Το ότι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Φιλίππων από το ΔΗΠΕΘΕ, θα έκανε καλό στο δεύτερο, δε σημαίνει ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση για το φεστιβάλ», τόνισε ο δήμαρχος Καβάλας!

Πάντως η συμφωνία και η υπογραφή του συμβολαίου, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη! Ο Κωστής Σιμιτσής δεν κρύβει την αισιοδοξία του! Εξάλλου, η λύση του Θόδωρου Αμπαζή, δεν ήταν αυτή που λέμε «της τελευταίας στιγμής», καθώς οι επαφές είχαν πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό!

Τέλος όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι της συνεργασίας, ο Θόδωρος Αμπαζής θα εισπράττει όσα και ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΔΗΠΕΘΕ, Θόδωρος Γκόνης, συν το ενοίκιο του σπιτιού που θα μένει!

Ποιος είναι ο Θόδωρος Αμπαζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967.
Σπούδασε σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία της Ουτρέχτης, με τον Henk Alkema και διεύθυνση ορχήστρας με τον David Porcelyn και τον Kenneth Mongomery. Παράλληλα συνεργάστηκε με την Ακαδημία Θεάτρου της Ουτρέχτης σε μουσικοθεατρικές παραγωγές και σεμινάρια. Με τριετή υποτροφία που έλαβε από το «Ίδρυμα Α. Ωνάσης», συνέχισε και ολοκλήρωσε το 1993 τις σπουδές του στη σύνθεση με καθηγητή τον Tristan Keuris.
Είναι αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Unesco.

Έχει συμμετάσχει στο Συνέδριο για το Μουσικό Θέατρο (Βόλος, 1998), στο Διεθνές Συνέδριο για το Σύγχρονο Θέατρο (Μπόχουμ, 1999), και στη Συνάντηση Ευρωπαίων Σκηνοθετών και Επαγγελματιών του Θεάτρου (Θεσσαλονίκη 2002).

Το 1997 ίδρυσε μαζί με το σκηνοθέτη Philip Curtis το Music Theatre Group Amsterdam με σκοπό την παραγωγή έργων μουσικού θεάτρου. Δουλειές αυτής της ομάδας υπήρξαν οι The Sofa και Rainbow for Rimbaud στις οποίες υπέγραψε τη μουσική και τη σκηνοθεσία. Η μουσικοθεατρική κωμωδία The Sofa επιχορηγήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Καλειδοσκόπιο».

Το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε μαζί με τις ηθοποιούς Τζ. Δαλιάνη, Μ. Καλλιμάνη και Δ. Σαριδάκη την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου ΟΠΕRΑ. Στις παραγωγές αυτής της ομάδας αναλαμβάνει τόσο τη μουσική σύνθεση, όσο και την σκηνοθεσία.

Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια μουσικού θεάτρου στην Ολλανδία, στην Αγγλία, στην Δανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Σκηνοθεσίες στην Ελλάδα:
Μισάνθρωπος Θέατρο Βιος (Απρίλης 2009)
Τέσσερεις εικόνες αγάπης Θέατρο Νέου Κόσμου (Μάϊος 2008)
Jeff Koons
Φεστιβάλ Αθηνών – Σχολείο (Ιούνιος 2007)
Ου κλέψεις
Εθνικό Θέατρο – Πειραματική σκηνή (Μάϊος 2007)
Liebestod
Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Μάρτιος 2007)
Ut consecutivum – Οι τρεις αδελφές
Αντιθέατρο (Μάιος 2005), Θησείο ένα θέατρο για τις Τέχνες (Δεκέμβριος 2005)
Οι Σοφολογιότατες, του Μολιέρου
Θέατρο Ανάλια (Μάιος 2001), θέατρο Εμπρός (Οκτώβριος 2001)
Κοίτα με, των Σάιξπηρ, Κούσνερ, Φίν, Γκάρ, Ραίση, Σταμάτη
Θέατρο Χοροροές ( Νοέμβριος 2002)
Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του, του Μίλαν Κούντερα
Θέατρο Επίκεντρο-Πάτρα (Δεκέμβριος 2003), Θέατρο Από Μηχανής (Φεβρουάριος 2004)
Ut consecutivum – Οι τρεις αδελφές, βασισμένο στο έργο του Α. Τσέχωφ, Θέατρο Studio Πρώτες Ύλες (Μάιος 2005), Θέατρο Θησείον (Δεκέμβριος 2006)
Ο ποιητής των 7 χρόνων
(Πειραματική Λυρική Σκηνή, Φεβρουάριος 2004)

Σκηνοθεσίες στο Εξωτερικό:
Natte Dromen του Darmen Heus
(Kikker theater, Ιανουάριος του 1990)
Medea του Δ. Γκιζίνου βασισμένο στο κείμενο του Ευριπίδη
(Theater Het Hoogt, 1991)
Les maux d’ amer Ανώνυμου
(Kikker theater, Σεπτέμβριος του 1991)
Bandura της Arianna Scelsi
(Theater De Spui, Απρίλιος του 1993)
The Sofa του Philip Curtis
(Theater Springweg, Οκτώβριος 2002)
PH βασισμένο στον μονόλογο της Οφηλίας, από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ
(Ινστιτούτο Γκαίτε, Οκτώβριος 2003)

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker