ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας: “Πρεμιέρα” την Παρασκευή με το έργο “Mr Maybe darling” της Τζένης Αργυρίου!

22 Νοεμβρίου, 2010

Με το έργο “Mr Maybe darling” της Τζένης Αργυρίου ,ξεκινά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας τον φετεινό θεατρικό χειμώνα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο δημοτικό θέατρο “Αντιγόνη Βαλάκου” την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.

Η Dr. Maybe Darling προετοιμάζει στο εργαστήριο της τη διάλεξη που πρόκειται να δώσει, με θέμα το αίνιγμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Η διάλεξη αρχίζει εξετάζοντας τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου του σύγχρονου ανθρώπου. Κάποια στιγμή η Dr. Darling έρχεται αντιμέτωπη με τις μη συγκλίνουσες επιστημονικές απόψεις. Η ανάγκη της να κατανοήσει αναπάντητα ερωτήματα, την οδηγεί σε ένα “ταξίδι” μέσα στον εγκέφαλο της. Χρησιμοποιεί, λοιπόν, τον εαυτό της ως “πειραματόζωο”, ονομάζοντας τον “Maybe”.Η Τζένη Αργυρίου μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων είπε: “Είναι μία δουλειά που μου πήρε αρκετό χρόνο έρευνας. Στην ουσία μιλάει για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από το σύγχρονο άνθρωπο και θίγει, με ένα τρόπο, το πρόβλημα της ελευθερίας της βούλησης. Μέσα από το έργο επιχείρησα να δώσω, με το δικό μου προσωπικό τρόπο, κάποιες απαντήσεις στα μεγάλα αυτά ζητήματα. Περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία, τα οποία, όμως, γίνονται πλασματικά, δηλαδή χάνουν, κάποια στιγμή, τη ρεαλιστικότητα τους και γίνονται φανταστικά”.

To νέο έργο της Τζένης Αργυρίου είναι μία έρευνα που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στη Λισσαβόνα με αφορμή το πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνών Pepinieres Europeennes pour Jeunes Artistes ΜAP XXL.
Την Παρασκευή και το Σάββατο οι παραστάσεις θ’ αρχίσουν στις 9:30 μ.μ., ενώ την Κυριακή στις 8:30 μ.μ.

Στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 21.00, αναμένεται να παρουσιαστεί το έργο «Μαράν Αθά» που είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη, παρουσιάζει το Θέατρο Μεταξουργείο που φιλοξενείται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, το έργο «Μαράν Αθά» βασίζεται σε ένα σύγχρονο ελληνικό κείμενο από τα σημαντικότερα της ελληνικής λογοτεχνίας. Είναι γραμμένο σε μια ιδιότυπη γλώσσα, δομημένη από στοιχεία της ντοπιολαλιάς της Θεσσαλίας και της εκκλησιαστικής καθαρεύουσας. Το αποτέλεσμα είναι ένας ρυθμικός «γλυκύς» και «εύηχος» λόγος.

Στη συνέντευξη Τύπου στο καφέ-μπαρ “Μάο”, η πρόεδρος, Θεοδώρα Βαβαλέσκου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Θόδωρος Αμπαζής παρουσίασαν τις παραστάσεις και τις άλλες δράσεις του χειμερινού προγράμματος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.Η μεγάλη παραγωγή του προγράμματος θα είναι το κλασικό έργο του Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχωφ, “Ο Γλάρος”, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου, ενώ με επίκεντρο το έργο αυτό, θα διοργανωθούν κι άλλες δράσεις, όπως το διήμερο με τα τοπικά ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα και ο διαγωνισμός θεατρικού μονόλογου για μαθητές του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου.Ο Θ. Αμπαζής συγχάρηκε τη νέα δημοτική αρχή και όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους της πόλης.

Τους χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ο Δήμος έχει σταθεί δίπλα μας έως τώρα και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσει να στέκεται”, είπε χαρακτηριστικά  ο Θ. Αμπαζής και τόνισε ότι: “Αν θέλουμε να έχουμε πολιτισμό στην Ελλάδα, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες, να βοηθήσουμε, ώστε να μην πέσουμε στη δίνη, στην καταστροφολογία και στην κατάθλιψη που οδηγούμαστε μέσα από τις κοινωνικές εξελίξεις. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε το φως και να σκεφτούμε τι είδους μέλλον επιθυμούμε για εμάς, τα παιδιά μας και τη χώρα. Ζούμε μία πολύ κρίσιμη περίοδο και ο πολιτισμός είναι αυτός που βάλλεται πρώτος, ως ο τελευταίος στην πυραμίδα, κακώς κατά τη γνώμη μου, των αγαθών που χρειαζόμαστε. Εγώ θεωρώ ότι είναι απαραίτητος, γιατί θα μας κάνει να ζήσουμε μία καλύτερη ζωή”.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο κλασικό έργο του Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχωφ, “Ο Γλάρος” λέγοντας:
Η βασική παραγωγή μας φέτος είναι “Ο Γλάρος”, του Άντον Τσέχωφ.«Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ γράφτηκε το 1890. Στο έργο απεικονίζεται η διαρκής φθορά της ακύμαντης ζωής και το ξόδεμα της ανθρώπινης ενέργειας σε δευτερεύουσες δραστηριότητες, αφήνοντας ταυτόχρονα ένα φως ελπίδας για το μέλλον. Η μετάφραση των κειμένων είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου και η δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθετική επιμέλεια του Θοδωρή Αμπαζή. Στην παράσταση, μεταξύ άλλων, ερμηνεύουν ρόλους οι δύο Καβαλιώτισσες ηθοποιοί Μαρία Σαββίδου και Δέσποινα Παπάζογλου.

Γύρω από την παράσταση του “Γλάρου” και με αυτή επίκεντρο, θα διοργανώσουμε κι άλλες δράσεις, όπως το διήμερο αφιέρωμα στον Άντον Τσέχωφ. Οκτώ ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της περιοχής θα μαζευτούν στο θέατρο “Αντιγόνη Βαλάκου”, όπου θα παρουσιάσουν από ένα διήγημα του Α. Τσέχωφ. Τα διηγήματα αυτά θα παρουσιαστούν σε όλους τους χώρους του θεάτρου, εκτός από την κεντρική σκηνή, δείχνοντας με την κίνηση αυτή, ότι το σύγχρονο θέατρο μπορεί να υπάρξει σε όλους τους χώρους. Είναι ένας τρόπος “ν’ ανοίξουμε” το θέατρο σε όλο τον κόσμο και μία ευκαιρία για τις τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες να δουλέψουν μαζί. Προσωπικά, θεωρώ ότι θα είναι μία γιορτή του θεάτρου. Για μένα το θέατρο σημαίνει συνύπαρξη.

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν είναι : α) Άνω Θρόσκω με το έργο «Ανακατωσούρα», β) ΕX-ΟΔΟΣ με το έργο «Το Χιόνι», γ) Τέχνης Έρευνα με το έργο «Το Στοίχημα», δ)Ομάδα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με το έργο «Θάλαμος 6», ε) Σ.Φ.Γ.Τ. με το έργο «Η Ψυχούλα», στ) Θεατρική Μηχανή με τα έργα «Η Συμβουλή» & «Γυναίκα Χωρίς Προκαταλήψεις», ζ) Εργαστήρι Θεάτρου με το έργο «Η Αφήγηση μιας Κυρίας» και η) ο μορφωτικός Σύλλογος Νέας Περάμου με το έργο «Αρμένικη Βίζιτα».

Επίσης, σε συνεργασία με την εφημερίδα “Έβδομη” και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα διοργανώσουμε ένα διαγωνισμό θεατρικού μονολόγου για μαθητές του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, με θέμα: “Είμαι γλάρος”.

Τα παιδιά που θα συμμετέχουν, θα παρακολουθήσουν δύο σεμινάρια, στα οποία θα τους δοθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς γράφεται ένας θεατρικός μονόλογος.

Τα έργα που θα βραβευτούν, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα αναλάβει να τα παρουσιάσει ως παραστάσεις με επαγγελματίες ηθοποιούς”. “Στόχος μου η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού” Καταλήγοντας επεσήμανε ότι: “Ο στόχος μου είναι, να αξιοποιήσω, καταρχάς, τους σημαντικούς Καβαλιώτες καλλιτέχνες που βρίσκονται στην Αθήνα. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν έρθει ποτέ στην Καβάλα για να παρουσιάσουν τις δουλειές τους.

Για τους μικρούς φίλους του θεάτρου, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας θα ανεβάσει το έργο «Μαλαματένιο Μήλο – Παραμύθια στο Ασανσέρ». Πρόκειται για μια συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Πρόκειται για μια συλλογή ελληνικών παραδοσιακών παραμυθιών, που στόχο έχουν να διασκεδάσουν αλλά και να διδάξουν, μέσα από την πλούσια δράση τους, το χιούμορ, την αμεσότητα, την αστείρευτη φαντασία, τις απίστευτες ανατροπές και τη μαγεία που ξετυλίγεται κατά τη διάρκειά τους.

Η δεύτερη παραγωγή της κεντρικής σκηνής έχει προγραμματιστεί για το Μάρτιο και είναι το έργο του Άκη Δήμου …Και Ιουλιέτα, σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά. Όπως τόνισε ο κ. Αμπαζής, πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς μονολόγους της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας θα ζωντανέψει στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, από την ταλαντούχα Καβαλιώτισσα ηθοποιό Μαρία Σαββίδου.
Πηγή: www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker